Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή, το «Βατερλώ» του ΔΝΤ - Είναι σε πρόγραμμα 41 χρόνια από το 1956

Αργεντινή, το «Βατερλώ» του ΔΝΤ - Είναι σε πρόγραμμα 41 χρόνια από το 1956
Αργεντινή, το «Βατερλώ» του ΔΝΤ - Είναι σε πρόγραμμα 41 χρόνια από το 1956
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα (30/8), η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής (CBRA), ανταποκρινόμενη στην άνευ προηγουμένου πτώση του pesos της Αργεντινής, προχώρησε σε πρωτοφανή αύξηση του βασικού επιτοκίου.
Πλέον, το επιτόκιο (repo) της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 60%, έναντι 45% μέχρι πρότινος (είχε προηγηθεί αύξηση από το 40%).



Στον απόηχο της απόφασης, ωστόσο, το pesos  δεν πήρα την ανιούσα, καταγράφοντας πτώση άνω του 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.



Αλλά τι γίνεται με την ασφάλεια του ΔΝΤ;
Λοιπόν, η αγορά δεν φαίνεται να δίνει στο ΔΝΤ μεγάλη αξιοπιστία και μπορεί να υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο εξηγεί ο Constantin Gurdgiev.
Στα έξι προγράμματα ΔΝΤ της περιόδου 1992-1999, η Αργεντινή δεν εκπλήρωσε ούτε μία από τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ για δανεισμό και στα έξι αυτά τα προγράμματα.
Από τα 61 χρόνια μεταξύ 1956 και 2017, η χώρα ήταν στο πλαίσιο προγράμματος του ΔΝΤ για 40 χρόνια.
Τώρα το 2018 τα νούμερα απλά αλλάζουμ σσε 62 χρόνια η Αργεντινή βρίσκεται σε πρόγραμμα του ΔΝΤ για 41 χρόνια...
Με την ιστορία της Αργεντινής, το νέο δάνειο του ΔΝΤ στη χώρα είναι το πιο τέλειο παράδειγμα του πως είναι δυνατό να κάνει τα ίδια πράγματα για τόσα χρόνια και να περιμένει κανείς ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Φυσικά, αυτή τη φορά, όλα θα είναι... διαφορετικά.
Η νέα διευκόλυνση του ΔΝΤ - που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018, είναι το μεγαλύτερο δάνειο του ΔΝΤ στην ιστορία σε οποιοδήποτε κράτος, 50 δισ. δολάρια.
Το ακαθάριστο χρέος της Αργεντινής είναι περίπου  στο 52,6% του ΑΕΠ.
Όμως, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι -5,1% του ΑΕΠ.
Όσο μεγάλη είναι η διευκόλυνση του ΔΝΤ, θα καλύψει μόνο 14 μήνες ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στην Αργεντινή.
Όλα αυτά σημαίνει ένα απλό πράγμα: μετά το τελευταίο πρόγραμμα ΔΝΤ μεγάλης κλίμακας (εξαιρουμένου του μεταγενέστερου δανεισμού για τη στήριξη αποτυχιών μετά το πρόγραμμα), η Αργεντινή εισήλθε σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης