Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ΕΕ ανοίγει τις πόρτες της Ευρώπης στα κινεζικά φωτοβολταϊκά προκαλώντας αντιδράσεις

Reuters: Η ΕΕ ανοίγει τις πόρτες της Ευρώπης στα κινεζικά φωτοβολταϊκά προκαλώντας αντιδράσεις
Οι κινέζοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να πωλούν ηλιακά προϊόντα στην Ευρώπη απαλλαγμένα από δασμούς
Τέλος στους περιορισμούς πώλησης κινεζικών φωτοβολταικών συστημάτων στην Ευρώπη βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει το Reuters, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο αντικείμενο καθώς υποστηρίζουν ότι «η Ευρωπαϊκή αγορά θα πλημμυρίσει από φτηνά φωτοβολταικά».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, ανέφερε οτι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν έως και σήμερα θα λήξουν στις 3 Σεπτεμβρίου γεγονός που υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της επιτροπής να μην κάνει πίσω.
Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά περιοριστικά μέτρα στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, πλακίδια και κύτταρα για 18 μήνες τον περασμένο Μάρτιο.
Με τη νέα απόφαση, οι κινέζοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να πωλούν ηλιακά προϊόντα στην Ευρώπη απαλλαγμένα από δασμούς, αν δεν πωλούν κάτω από μια καθορισμένη τιμή. Σε περίπτωση που η τιμή τους είναι μικρότερη, θα υπόκεινται σε δασμούς μέχρι 64,9%.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να λήξουν τα μέτρα, δεδομένου του στόχου της ΕΕ να αυξήσει τον εφοδιασμό των αγορών της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα μέτρα είχαν επίσης μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας στις τιμές εισαγωγής να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς.
Το υπουργείο εμπορίου της Κίνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τέλος των περιορισμών, περιγράφοντας την κίνηση ως ένα «πρότυπο για την επιτυχή επίλυση των εμπορικών πολέμων μέσω διαβουλεύσεων».
Η κίνηση αυτή θα αποκαταστήσει το εμπόριο φωτοβολταϊκών μεταξύ ΕΕ και Κίνας σε κανονικές συνθήκες της αγοράς, θα προσφέρει ένα πιο σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και θα πραγματοποιήσει πραγματικά αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές», ανέφερε το Κινεζικό υπουργείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης