Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Το δίκτυο του Gullen μπορεί να επιχειρήσει πραξικόπημα στο Κιργιστάν

Erdogan: Το δίκτυο του Gullen μπορεί να επιχειρήσει πραξικόπημα στο Κιργιστάν
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, η Άγκυρα ζητά από κυβερνήσεις πολλών χωρών να κλείσουν το δίκτυο του Gulen , ορισμένες όμως εμφανίζονται απρόθυμες να το κάνουν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan κάλεσε σήμερα (1/9) το Κιργιστάν να καταστείλει τις οργανώσεις που συνδέονται με το δίκτυο του Fethullah Gulen  του ιεροκήρυκα που η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.
Εδώ και δεκαετίες λειτουργεί σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην κεντρική Ασία, ένα δίκτυο σχολείων και κολεγίων που χρηματοδοτούνται από τον Gulen  και τους υποστηρικτές του.
Το Κιργιστάν έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να διαλύσει το δίκτυο αυτό.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, η Άγκυρα ζητά από κυβερνήσεις πολλών χωρών να κλείσουν το δίκτυο του Gulen , ορισμένες όμως εμφανίζονται απρόθυμες να το κάνουν.
Ο Erdogan, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μπισκέκ, έθεσε ξανά το ζήτημα αυτό στη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο, Suranbai Jeenbekov υποστηρίζοντας ότι το δίκτυο του Gullen συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
Ο Jeenbekov ο οποίος ανέλαβε πέρσι τα καθήκοντά του, δεν έδωσε καμία υπόσχεση στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας μόνο ότι το δίκτυο των σχολείων πλέον είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Το Καζακστάν, που γειτονεύει με το Κιργιστάν, αρνήθηκε επίσης να κλείσει τα σχολεία του Gullen και απλώς τους άλλαξε ονομασία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης