Τελευταία Νέα
Διεθνή

Corriere Della Sera: Η Merkel θα στηρίξει τον Weber (ΕΛΚ) για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν στην μετά Juncker εποχή

Corriere Della Sera: Η Merkel θα στηρίξει τον Weber (ΕΛΚ) για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν στην μετά Juncker εποχή
Ο Weber θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Τετάρτη (5/9) στις Βρυξέλλες, ενώπιον των βουλευτών της ΚΟ
Ως επιλογή με πολλές σκοπιμότητες βλέπει η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Manfred Weber για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν μετά την αποχώρηση του jean Claude Juncker εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο «επιχειρείται η μετάλλαξη του ΕΛΚ σε μια συντηρητική δύναμη με σαφή προσανατολισμό προς τα δεξιά και ικανή να προσελκύσει τον αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών που παρασύρεται από τις «σειρήνες της εθνικής κυριαρχίας».
Ο Weber είναι από τους υποστηρικτές της σκληρής πολιτικής γραμμής για το μεταναστευτικό και αντιτίθεται στην πολυπολιτισμικότητα. Με αυτή την έννοια είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να αποτελέσει μια γέφυρα για τη δεξιά που εκπροσωπεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban, υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα.
Η καγκελάριος Merkel αποφάσισε να στηρίξει τον Weber, πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, ως βασικό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2019.
Η απόφαση της Καγκελαρίου θέτει τον εκπρόσωπο του βαυαρικού CSU σε καλή θέση για να στοχεύσει στη διαδοχή του Juncker στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε από αρκετές γερμανικές και ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση ελήφθη την Τρίτη στην καγκελαρία του Βερολίνου κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης μεταξύ της Merkel, του Weber και του προέδρου του ΕΛΚ, Josheph Dawl.
Ο Weber θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώπιον των βουλευτών της ΚΟ.
Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιο για τη μάχη της επόμενης άνοιξης στις 8 Νοεμβρίου, στο Ελσίνκι.
Η εκλογή ενός Γερμανού στην προεδρία της Επιτροπής αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Merkel, η οποία παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα του Jens Weidmann στη σύνοδο κορυφής της ΕΚΤ, επικεντρώνοντας όλες τις προσπάθειες της για την ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.
Αλλά η επιλογή του Βέμπερ δεν είναι ακριβώς αυτή που επιθυμεί πραγματικά η Καγκελάριος, η οποία θα ήθελε αντ' αυτού να προωθήσει τον πιστό συνεργάτη της Peter Altemeier, νυν υπουργό Οικονομίας, γράφει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει:
Με αυτή την έννοια, επιβεβαιώνεται η πολιτική αποδυνάμωση της Merkel, που δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλει την ατζέντα της και τα ονόματα που επιθυμεί

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης