Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μάρμαρο από… χρυσάφι πουλάει η Mermeren – Εντυπωσιακή αύξηση 129% στα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

Μάρμαρο από… χρυσάφι πουλάει η Mermeren – Εντυπωσιακή αύξηση 129% στα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο
Το μεικτό περιθώριο κέρδους εκτινάχθηκε στο 69,2% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 57,0% την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους
Από το καλό στο καλύτερο βαδίζουν τα μεγέθη της Mermeren και έρχονται να δικαιολογήσουν την άνοδο της μετοχής τους προηγούμενους  μήνες, αλλά και να δώσουν μία εικόνα για τα κέρδη των ομοειδών εταιρειών.
Η Mermeren ανέβασε περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους, ενίσχυσε τζίρο, εκτίναξε τα καθαρά της κέρδη και όλα αυτά χωρίς δανεικά και με υψηλές επιδόσεις στις λειτουργικές ταμειακές ροές οι οποίες ενίσχυσαν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 19,1 εκατ. ευρώ έναντι 12,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017 καταγράφοντας αύξηση 55,2%.
Το μεικτό περιθώριο κέρδους εκτινάχθηκε στο 69,2% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 57,0% την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτος.
Ως αποτέλεσμα, σε απόλυτους αριθμούς, το μεικτό κέρδος της διαμορφώθηκε στα 13,2 εκατ. ευρώ έναντι 7,0 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017.  
Το σύνολο εξόδων διοίκησης και διάθεσης για την περίοδο μειώθηκε κατά 24,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, κυρίως εξ αιτίας μη επαναλαμβανόμενων νομικών εξόδων.  
Ως εκ τούτου, η Εταιρεία κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ τόκων και φόρων ("EBIT") ύψους 12,1 εκατ. ευρώ έναντι 5,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017.  
Το αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε στο ποσό των 13,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,6 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και τα κέρδη μετά από φόρους ήταν 10,8 εκατ. έναντι 4,7 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός δανεισμός κατά την 30 Ιουνίου 2018 ανερχόταν μόλις σε 1,3 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός λόγω της εξαιρετικών ταμειακών ροών ήταν αρνητικός κατά 14,2 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των υποχρεώσεων είναι στα 4,4 εκατ. ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 15,5 εκατ. ευρώ, αφού οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν 10,5 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 29,2 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση αναφέρει πως περιμένει στο δεύτερο εξάμηνο αντίστοιχη πορεία με αυτό του πρώτου εξαμήνου.
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη σχεδόν 6 εκατ. ευρώ ενώ για το σύνολο της χρήσης είχε κέρδη όσα το φετινό πρώτο εξάμηνο.
Επομένως αν διατηρηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης τα καθαρά κέρδη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ και να προσεγγίσουν τα 25 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που τα κέρδη διαμορφωθούν στα 20 εκατ. ευρώ η μετοχή θα διαπραγματεύεται με p/e οριακά χαμηλότερο του 10, αφού η αποτίμηση ανέρχεται στα 196 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται πως η Stoneworks που αγόρασε πρόσφατα την εισηγμένη διαθέτει το 89,14% του μετοχικού κεφαλαίου μετά και την δημόσια πρόταση που είχε καταθέσει τον περασμένο Μάρτιο.
Τα αποτελέσματα της Mermeren δείχνουν τη μεγάλη δυναμική του κλάδου, αποτυπώνουν τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από Κίνα, Αραβικά Εμιράτα κ.α. και δίνουν μία εικόνα για τα κέρδη άλλων εισηγμένων όπως η Ικτίνος.
Η Mermeren είχε πωλήσεις στην Κίνα 11,1 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης