Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ, στο 1,8% το β' 3μηνο 2018, από 2,5% - Πλήγμα για συντάξεις, απαγορευτική η έξοδος στις αγορές

Μειώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ, στο 1,8% το β' 3μηνο 2018, από 2,5% - Πλήγμα για συντάξεις, απαγορευτική η έξοδος στις αγορές
Τα στοιχεία με την πορεία του ΑΕΠ θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσει την επομένη σχεδόν των ανακοινώσεων που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ
(upd2)"Καταρρέουν" οι προσδοκίες για αναβολή της μείωσης των συντάξεων και της "προεκλογικής διανομής" μέρους του υπερπλεονάσματος μετά και τα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το β' 3μηνο του 2018, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,2%, από αύξηση 0,8% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετησιοποιημένη βάση ο ρυθμός διαμορφώθηκε στο 1,8%, από 2,5% α' 3μηνο του 2018.
Ο ρυθμός είναι κατά πολύ κατώτερος των αρχικών εκτιμήσεων, που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,3%, εξέλιξη που αν συνδυαστεί με το αρνητικό διεθνές κλίμα, αλλά και την παροχολογία Τσίπρα, τότε η έξοδος στις αγορές για δανεισμό μάλλον είναι απαγορευτική.
Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2018, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2018, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% (Πίνακας 1).



Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2017 (Πίνακας 2).



Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2018 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.
o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή 0,0 % σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.
o Αύξηση κατά 3,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.
o Αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Ετήσιες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017.
o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017.
o Αύξηση κατά 9,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.
o Αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.



Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Βαρόμετρο για συντάξεις – υπερπλεόνασμα τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου 2018
 
«Βαρόμετρο» για τον στόχο 2018 του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εφάπαξ ή την σταδιακή περικοπή των συντάξεων, αρχής γενομένης από το 2019, θα αποτελέσουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τρίμηνου του 2018 που θα ανακοινώσει σήμερα (3/9/2018) η Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛΣΤΑΤ).
Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά διότι στην περίπτωση που αυτά δείξουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ένα ρυθμό μεγαλύτερο από το 2,3% του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου τότε το σήμα που θα δοθεί στις αγορές για τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα που ετοιμάζεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ  θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό.
Εάν αυτό δε, συνδυαστεί με συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων τότε το κόστος δανεισμού μόνο απαγορευτικό δεν θα είναι για την Ελλάδα.
Η οποία συν τοις άλλοις διαθέτει ένα μεγάλο αποθεματικό πόρων για να μπορέσει να δανείζεται να φθηνά από τις αγορές.
Τα στοιχεία με την πορεία του ΑΕΠ θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσει την επομένη σχεδόν των ανακοινώσεων που θα κάνει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.
Τα τεχνικά  κλιμάκια θα έρθουν στις 10 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν λίγες μέρες μετά οι επικεφαλής.
«Νούμερο ένα» θέμα για την κυβέρνηση που κινείται σε ρότα εκλογών είναι οι συντάξεις ενώ πολλοί υπουργοί έχουν προεξοφλήσει ότι θα αποφευχθεί το «μαχαίρι» στις συντάξεις από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Αυτό βέβαια πρέπει να το πουν οι δανειστές και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  που θα κάνει «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία με την πορεία της εκτέλεσης των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.
Μέχρι στιγμή πάντως η Κομισιόν διάκειται θετικά στο ελληνικό αίτημα υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί υπερπλεόνασμα.
Το ΔΝΤ το οποίο βλέπει την ανάπτυξη στην Ελλάδα να εξασθενεί μετά το 2019 και την ανεργία να παραμένει σε διψήφια νούμερα, διαφωνεί με το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Κομισιόν. Υποστηρίζει ότι πρέπει να κοπούν οι συντάξεις για να αποφευχθεί ένα λάθος σήμα στους επενδυτές.
Από την άλλη βέβαια το ΔΝΤ μετέχει στην αποστολή ως τεχνικός σύμβουλος.
Η κυβέρνηση πάντως θέλει να βάλει το θέμα των συντάξεων στην ατζέντα του άτυπου Eurogroup όπου θα συνεδριάσει στις 7 Σεπτεμβρίου στην στη Βιέννη και για την ελληνική πλευρά έχει ιδιαίτερη σημασία.
Σε ότι αφορά τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο έμφαση θα δοθεί και στις δεσμεύσεις οι οποίες θα εξεταστούν διεξοδικά, ώστε να συνταχθεί η πρώτη έκθεση στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

(πρώτη ενημέρωση 3 Σεπτεμβρίου 2018, 00:03)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης