Συνέχεια της μεταβλητότητας στις αγορές της Αργεντινής αναμένει η Moody’s, παρά τη στήριξη από το ΔΝΤ

Συνέχεια της μεταβλητότητας στις αγορές της Αργεντινής αναμένει η Moody’s, παρά τη στήριξη από το ΔΝΤ
Η στήριξη του ΔΝΤ δεν θα αποκαταστήσει άμεσα το κλίμα στις αγορές της Αργεντινής, εκτιμά η Moody’s
Η οικονομική στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δεν αρκεί για να επανέλθει η κανονικότητα στις αγορές της Αργεντινής, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Moody’s, αναμένοντας συνέχεια της έντονης μεταβλητότητας στην ισοτιμία του pesos και την εγχώρια αγορά.
Ο οίκος επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αναμένεται να «βυθίσει» ακόμη περισσότερο στην ύφεση τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η Τράπεζα αύξησε (στις 30 Αυγούστου 2018) σε 60%, έναντι 45%, το βασικό επιτόκιο (repo), σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει την κατάρρευση του τοπικού pesos, υπενθυμίζεται.
«Η ανικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει την εγχώρια οικονομική αστάθεια και τις πιέσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, υποδηλώνει την υψηλή ευπάθεια της Αργεντινής στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος.
Η αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα ήταν η τελευταία σε σειρά μέτρων που μέχρι στιγμής, ήταν ανεπαρκή, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Από την έναρξη της κρίσης τον Απρίλιο, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Ωστόσο, παρά την αρχική πολιτική ανταπόκριση της κυβέρνησης, το νόμισμα της Αργεντινής συνέχισε να καταρρέει.
Επιπλέον, καθώς η ανησυχία των επενδυτών έχει ενταθεί.
Η κατάσταση αυτή επιταχύνθηκε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που παρατηρήθηκε στην Τουρκία (Ba3, αρνητικό)», σημειώνει ο αμερικανικός οίκος.
«Η προκαταβολική εκταμίευση κεφαλαίων από το ΔΝΤ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης κατά το προσεχές έτος, περιορίζοντας τον κίνδυνο εσωτερικής και εξωτερικής αναχρηματοδότησης των κρατικών ομολόγων», συμπληρώνεται.Όπως παραδέχθηκε εχθές ο Πρόεδρος Mauricio Macri, η χώρα ζήτησε από το ΔΝΤ να επιταχύνει τις πληρωμές των δόσεων από το πρόγραμμα διάσωσης των 50 δισ. δολαρίων.
Η Αργεντινή έλαβε τα πρώτα 15 δισ. δολάρια του προγράμματος τον Ιούνιο του 2018, ενώ αναμένεται να λάβει επιπλέον 3 δισ. δολάρια το Σεπτέμβριο.
Η Moody's Investors Service αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Αργεντινής (Β2, σταθερό outlook) κατά 1% αναμένει για το σύνολο του τρέχοντος έτους, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για οικονομική ανάπτυξη της τάξεως τoυ 3%.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 32% τον Δεκέμβριο 2018, για να υποχωρήσει στο –επίσης υψηλό ποσοστό– 22% το επόμενο έτος.
Η Moody's επικαλείται τη σημαντική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, τα αυξημένα επιτόκια που «θα αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο την οικονομία» και την επικείμενη πολιτική αβεβαιότητα.
Επισημαίνεται πως το ΑΕΠ της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 6,7% -σε ετήσια σύγκριση- τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, όπως γνωστοποίησε η κυβέρνηση του Προέδρου Mauricio Macri.
Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,2% και 0,6% τον Μάιο και τον Απρίλιο 2018, αντίστοιχα.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS