Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Όταν το καναρίνι κελαηδήσει οι επενδυτές θα πουλήσουν ό,τι αγαπούν

Bank of America: Όταν το καναρίνι κελαηδήσει οι επενδυτές θα πουλήσουν ό,τι αγαπούν
Η Bank of America προειδοποιεί για επανάληψη του 1998…
Για επανάληψη της «φούσκας» του 1998, που οδήγησε εν τέλει στην κατάρρευση των τεχνολογικών μετοχών «με το καλημέρα» της τρέχουσας χιλιετίας, προειδοποιούν οι αναλυτές της Bank of America (BofA) Merrill Lynch, επικαλούμενοι εκ νέου τις πιο αυστηρές νομισματικές συνθήκες και την πτώση σε ορισμένες αγορές.
Ειδικότερα, όπως και σε πρόσφατη έκθεση που παρατίθεται παρακάτω, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ώθησαν τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κατά τα τελευταία χρόνια, με τις τέσσερις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,3 τρισ. και 1,6 τρισ. δολαρίων τι 2017 και το 2016, αντίστοιχα.
Με λίγα λόγια, η υπερβάλλουσα ρευστότητα στήριξα καίρια τις χρηματιστηριακές αγορές και τις κεφαλαιαγορές.
Ωστόσο, για το τρέχον έτος, το ποσό φθάνει μετά βίας τα 300 δισ. δολάρια, υπογραμμίζεται.



Για το 2019, σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια των τραπεζών, το ποσό θα μειωθεί σε 200 δισ. δολάρια, δημιουργώντας μία μεγάλη «τρύπα» στη ρευστότητα των αγορών, προειδοποιεί η BofA.
Επίσης, ένας προσωρινός παράγοντας που ωθεί σε ιστορικά υψηλά τη Wall Street είναι οι ε4παναγορές μετοχών-μαμούθ, ύψους άνω του 1 τρισ. δολαρίων για το 2018.
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει η επενδυτική τράπεζα, τα ομόλογα στο όριο της επενδυτικής κλίμακας (ΒΒΒ) παρουσιάζουν, μέχρι πρότινος, ετήσιες απώλειες 3,2% για το 2018, παράγοντας που αποτελεί το «καναρίνι» που θα κελαηδάει πριν καταρρεύσουν οι αγορές.



Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, «καμπανάκι» αποτελεί η «ελεύθερη πτώση» ορισμένων άκρως σημαντικών νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, όπως το ρεάλ Βραζιλίας, και το πέσο Αργεντινής.
Ποια είναι, λοιπόν, τα κοινά στοιχεία της τρέχουσα περιόδου και του 1998;

* Η νομισματική σύσφιξη της Fed

* Η «αποσύνδεση», δηλαδή η μη κοινή πορεία αμερικανικών αγορών με τις υπόλοιπες αγορές

* Η επίπεδη καμπύλη αποδόσεων (2ετές και 10ετές) στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ

* Η κατάρρευση των αναδυόμενων αγορών

Επιπλέον, αρνητικά στο όλο κλίμα θα συμβάλει και η επικείμενη μεταβλητότητα στις ισοτιμίες του ευρώ, υποστηρίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, αλλά και η πτώση στις μετοχές ορισμένων εκ των τεχνολογικών κολοσσών.




Σε σύγχυση οι επενδυτές – Ευκαιρία η περαιτέρω πτώση στις αναδυόμενες αγορές;

Οι αγορές βιώνουν ένα μη συχνό φαινόμενο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι αποδόσεις σε επικίνδυνα και λιγότερο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο, με ορισμένους να εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν προπομπό ύφεσης.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η Bank Of America Merrill Lynch, οι μετοχές της Wall Street καταγράφουν πλέον νέα ιστορικά υψηλά, όταν στις αναδυόμενες αγορές οι δείκτες «βυθίζονται», απόρροια του ισχυρότερου δολαρίου και της νομισματικής σύσφιξης από πλευράς Federal Reserve.
Το πολύ σημαντικό δίλλημα του επενδυτικού κοινού είναι το εξής:
Η κατάρρευση τρων αναδυόμενων αγορών αποτελεί αγοραστική ευκαιρία ή ένα «μήνυμα» ότι θα ακολουθήσει ακόμη ισχυρότερη πτώση;
Αν ληφθεί υπόψη ο δείκτης «Risk-Love» της αμερικανικής τράπεζας για τις αναδυόμενες οικονομίες, τότε η τρέχουσα πτώση αποτελεί προπομπό της ύφεσης που θα ακολουθήσει στις εν λόγω οικονομίες, σημειώνεται.





Στις 21Αυγούστου 2018, η BofA ανέφερε πως, την ώρα που οι περισσότεροι επενδυτές ασχολούνται με την ανοδική πορεία των μετοχών, μετά το δράμα της Τουρκίας και κάποιες πιέσεις στο γουάν, όλα δείχνουν ότι η κρίση στις αναδυόμενες αγορές δεν είναι κάτι που ξεκίνησε τώρα, αλλά εδώ και κάποιο διάστημα.
Η πρώτη ένδειξη της κρίσης ήταν όταν το real Βραζιλίας ξεπέρασε τα τέσσερα real ανά δολάριο.
Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στα τέλη Απριλίου 2018, εξαιτίας της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, κίνηση που έπληξε τόσο τα νομίσματα όσο και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
Στις αρχές Μαΐου 2018 ο επικεφαλής επενδύσεων της BofA, Michael Hartnett, τόνισε ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων οδήγησε σε άνοδο του δολαρίου κάτι που θα προκαλέσει «σπασίματα» στις αναδυόμενες αγορές.
Αρκετοί θεώρησαν ότι τα νομίσματα που έπρεπε να παρακολουθούν ήταν η λίρα Τουρκίας, το πέσο Αργεντινής και η ρουπία Ινδονησίας.
«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η υποχώρηση του νομίσματος της Βραζιλίας πάνω από τα 4 real ανά δολάριο», τόνιζε τότε ο Hartnett.
Αυτός λοιπόν ο «δείκτης πανικού» που χρησιμοποιεί η BofA έχει εκ νέου κοκκινίσει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης