Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Κύμα παραιτήσεων μετά την αλλαγή της διεύθυνσης στην εφημερίδα Cumhuriyet

Τουρκία: Κύμα παραιτήσεων μετά την αλλαγή της διεύθυνσης στην εφημερίδα Cumhuriyet
Κύμα παραιτήσεων στην Cumhuriyet μετά την αλλαγή της διεύθυνσης της εφημερίδας
Από διαδοχικές παραιτήσεις συγκλονίζεται εδώ και ημέρες η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία ασκεί κριτική στον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις, μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή της διεύθυνσής της.
Ο σεισμός συνέβη την Παρασκευή με την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει η Cumhuriyet, το οποίο αμέσως αντικατέστησε τον διευθυντή της εφημερίδας.
Ως αντίδραση, γύρω στα 20 βασικά στελέχη της εφημερίδας παραιτήθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Άλλοι τρεις συνεργάτες της Cumhuriyet παραιτήθηκαν σήμερα από την εφημερίδα.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ, ο οποίος το 2015 είχε συνυπογράψει με τον τότε διευθυντή μια εκρηκτική αποκλειστικότητα για την παράδοση όπλων από την Άγκυρα σε ισλαμιστές μαχητές στη Συρία, ανέφερε πως απολύθηκε χθες Κυριακή με φαξ.
Η Cumhuriyet («Δημοκρατία» στα τουρκικά) διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους στη μακρά ιστορία της.
Τον Απρίλιο, 14 συνεργάτες της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων ο εκδότης της, καταδικάσθηκαν ως ένοχοι για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, έπειτα από μια δίκη που επικρίθηκε έντονα από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.
Δημοσιογράφοι της εφημερίδας, που άσκησαν έφεση στην απόφαση, έμειναν πάνω από έναν χρόνο προφυλακισμένοι πριν απελευθερωθούν.
Η εκλογή της νέας διεύθυνσης την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε έπειτα από μακρά μάχη στο εσωτερικό της εφημερίδας.
Οι παρατηρητές περιγράφουν τον Τζοσκούν ως υποστηρικτή της εθνικιστικής πτέρυγας του κεμαλισμού.
Ήταν μέγας αντίπαλος της προηγούμενης διεύθυνσης του Ακίν Αταλάι και είχε κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Cumhuriyet.
Οι τουρκικές αρχές επικρίνονται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα πλήγματα που καταφέρουν στην ελευθερία του Τύπου.
Η Τουρκία κατέχει την 157η θέση μεταξύ των 180 που περιλαμβάνονται στη σχετική ταξινόμηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης