Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Πακιστάν πρόκειται να καταστεί η 5η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο

Το Πακιστάν πρόκειται να καταστεί η 5η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο
Το Πακιστάν πρόκειται να καταστεί η 5η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο
Το Πακιστάν πρόκειται να καταστεί η 5η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο σύμφωνα με μια ανησυχητική νέα έκθεση, η οποία δείχνει ότι η χώρα έχει θέσει τις βάσεις για ταχεία επέκταση του οπλοστασίου της κατά την επόμενη δεκαετία.
Η έκθεση εκδόθηκε από ανεξάρτητη ομάδα παρακολούθησης πυρηνικών όπλων υπό την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων που ονομάζεται Πρόγραμμα Πυρηνικής Πληροφορίας και αποδεικνύει ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να αξιολογήσουν με ακρίβεια τις μελλοντικές δυνατότητες του Πακιστάν.
Ενώ το 1999 ο Οργανισμός Πληροφοριών Άμυνας (DIA) προέβλεψε ότι το Πακιστάν θα διαθέτει 60 έως 80 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2020, η έκθεση δείχνει την πραγματική τρέχουσα εικόνα με 140-150 πυρηνικές κεφαλές.
Εάν η τρέχουσα τάση συνεχίσει, σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδίας Αμερικανών επιστημόνων, το απόθεμα θα μπορούσε να αυξηθεί σε μεταξύ 220 και 250 πυρηνικές κεφαλές έως το έτος 2025.
"Εκτιμούμε ότι το απόθεμα της χώρας θα μπορούσε να αυξηθεί ρεαλιστικότερα σε 220 έως 250 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2025, εάν συνεχιστεί η σημερινή τάση.
Εάν συμβεί αυτό, το Πακιστάν θα καταστεί η πέμπτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.
Βασικά, η έκθεση επικεντρώνεται επίσης στην απειλή ότι το τεράστιο οπλοστάσιο της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει την τακτική ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, θα μπορούσε να πέσει στα χέρια τρομοκρατών, δεδομένου του πολιτικού τοπίου του Πακιστάν.
Η έκθεση αναφέρει επίσης τη σημαντική μετατόπιση των προτεραιοτήτων από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump.
Η έκθεση αναφέρει: Σε πλήρη αντίθεση, η αξιολόγηση της διοίκησης Trump το 2018 ήταν: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο μάχης.
Πιστεύουμε ότι αυτά τα συστήματα είναι πιο επιρρεπή σε τρομοκρατικές κλοπές και αυξάνουν την πιθανότητα πυρηνικών ανταλλαγών στην περιοχή".
Με την αποκάλυψη της στρατηγικής της για τη Νότια Ασία στις 21 Αυγούστου 2017, ο Trump κάλεσε το Πακιστάν να σταματήσει να φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις και σημείωσε την ανάγκη να «εμποδίσουν τα πυρηνικά όπλα και τα υλικά να έρθουν στα χέρια τρομοκρατών».
Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την παρουσία παρατάξεων ισλαμιστών και των Ταλιμπάν κατά μήκος της αφγανικής συνοριακής περιοχής του Πακιστάν, η πυρηνική επέκταση συνεχίστηκε με ταχύτατους ρυθμούς.
«Με αρκετά αναπτυσσόμενα συστήματα παράδοσης, τέσσερις αντιδραστήρες παραγωγής πλουτωνίου και εγκαταστάσεις επέκτασης του ουρανίου, το Πακιστάν έχει ένα απόθεμα που πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα 10 χρόνια», αναφέρει η έκθεση περαιτέρω.
Το Πακιστάν θα μπορούσε να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο και να προσεγγίσει την Κίνα τα επόμενα χρόνια



Θα βρείτε περισσότερα infographics στο Statista

Και ίσως πιο ανησυχητικό είναι ότι «η ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού εμπορικών δορυφορικών εικόνων του στρατού του Πακιστάν και των βάσεων των αεροπορικών δυνάμεων δείχνει ό, τι φαίνεται να είναι κινητοί εκτοξευτές και υπόγειες εγκαταστάσεις που μπορεί να σχετίζονται με πυρηνικές δυνάμεις» αναφέρει η έκθεση.
Αλλά ίσως πιο ανησυχητικό είναι η πρόταση μεταξύ ορισμένων αναλυτών ότι το Πακιστάν θα μπορούσε να αρχίσει να προσεγγίζει πραγματικά την Κίνα και τη Γαλλία την επόμενη δεκαετία, την οποία οι συντάκτες της έκθεσης υποβαθμίζουν.
«Η εικασία ότι το Πακιστάν μπορεί να γίνει η τρίτο μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο με 350 πυρηνικές κεφαλές σε απόθεμα σε μια δεκαετία από τώρα - είναι, πιστεύουμε, υπερβολικές, κυρίως επειδή αυτό θα απαιτούσε μια συσσώρευση δύο έως τρεις φορές γρηγορότερη από τον ρυθμό ανάπτυξης τις τελευταίες δύο δεκαετίες».
Η έκθεση επισημαίνει ότι «οι προσπάθειες επιδιώκουν τη δημιουργία ενός αποτρεπτικού μέσου πλήρους φάσματος το οποίο έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να ανταποκριθεί στις πυρηνικές επιθέσεις αλλά και για να αντιμετωπίσει μια συμβατική ινδική εισβολή στην πακιστανική επικράτεια».
Οι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον ανησυχούν ως εξής: «Αυτή η εξέλιξη δημιούργησε μεγάλη ανησυχία σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες φοβούνται ότι θα μειώσει το όριο για πυρηνική χρήση σε μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ινδία».

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης