Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

New York Times: H CIA θα εξαπολύει επιθέσεις με drones κατά των τζιχαντιστών στη Λιβύη από τον Νίγηρα

tags :
New York Times: H CIA θα εξαπολύει επιθέσεις με drones κατά των τζιχαντιστών στη Λιβύη από τον Νίγηρα
New York Times: H CIA θα εξαπολύει επιθέσεις με drones κατά των τζιχαντιστών στη Λιβύη από τον Νίγηρα
H CIA θα εξαπολύει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους από μια νέα βάση στο βορειοανατολικό τμήμα του Νίγηρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα που επικαλείται αξιωματούχους του Νίγηρα και των ΗΠΑ, επιχειρήσεις παρακολούθησης πραγματοποιούνται εδώ και μήνες από το μικρό αεροδρόμιο του Ντίρκου, του οποίου η διάδρομος επιμηκύνθηκε και διαπλατύνθηκε και η ασφάλεια ενισχύθηκε από τον Φεβρουάριο.
Όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών του Νίγηρα M. Bazum παραδέχτηκε την παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτή τη μικρή πόλη της ερήμου, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ενώ ο B. Zerom, δήμαρχος του Ντίρκου, δήλωσε ότι αυτό βελτίωσε την ασφάλεια της πόλης του.
Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη CIA ήταν περιορισμένη επί προεδρίας B. Obama μετά τις επιδρομές που είχαν προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων.
Ο Obama προτιμούσε να αναθέτει τις επιχειρήσεις αυτές στον στρατό παρά στις μυστικές υπηρεσίες ώστε να έχει καλύτερο έλεγχο, προσθέτει η New York Times.
Ωστόσο, ο διάδοχός του D. Trump ενίσχυσε τον ρόλο της CIA στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη διεξαγωγή επιθέσεων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Πεντάγωνο διαθέτει βάση στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, 1.300 χλμ. από το Ντίρκου.
Αμερικανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει από εκεί επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών που έχουν βάσεις στη Λιβύη, της οποίας τα νότια σύνορα περνούν βορείως του Ντίρκου, σύμφωνα με τη New York Times.
Φτωχή χώρα της Αφρικής, ο Νίγηρας βρίσκεται στην περιοχή του Σαχέλ όπου αναπτύσσουν δράση οι τζιχαντιστές.
Η Λιβύη από την πλευρά της, έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Muammar al-Gaddafi τον Οκτώβριο του 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης