Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Μεγάλο πλήγμα μια «μη συμφωνία» για το Brexit - Αρνητικό το outlook για αρκετούς κλάδους

tags :
Moody's: Μεγάλο πλήγμα μια «μη συμφωνία» για το Brexit - Αρνητικό το outlook για αρκετούς κλάδους
Η προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί σημαντικά
Η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για την αντικατάσταση των υφιστάμενων ρυθμίσεων είναι ένας κίνδυνος που έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, παρατηρεί η Moody's, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, με αρνητικές αναθεωρήσεις των αξιολογήσεων ορισμένων κλάδων.
"Πιστεύουμε ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για τη διατήρηση πολλών - αλλά όχι όλων - των σημερινών εμπορικών συμφωνιών τους, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο αγαθών", δήλωσε ο Colin Ellis, Chief Credit Officer της Moody's.
"Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η προοπτική του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ο ακριβής αντίκτυπος του αποτελέσματος "χωρίς διαπραγμάτευση" είναι αδύνατον να καθοριστεί, διότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ θα λάβουν πιθανώς ταχεία μέτρα για να περιορίσουν τη βραχυπρόθεσμη αναστάτωση, αλλά θα δημιουργούσε σαφώς πιο σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αντίκτυπος ενός σεναρίου «χωρίς διαπραγμάτευση» ποικίλλει μεταξύ των χωρών, τομέων και εκδοτών:

Ηνωμένο Βασίλειο: Θα βλάψει την οικονομική, φορολογική και θεσμική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο άμεσος αντίκτυπος πιθανότατα να είναι μια απότομη πτώση της αξίας της βρετανικής λίρας, οδηγώντας σε προσωρινά υψηλότερο πληθωρισμό και συμπίεση των πραγματικών μισθών κατά τα δύο ή τρία χρόνια που θα ακολουθήσουν του Brexit.
Αυτό, με τη σειρά του, θα επιβάρυνε τις καταναλωτικές δαπάνες και θα μείωνε την ανάπτυξη, με κίνδυνο να εισέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση.

Κυβερνήσεις της ΕΕ: ​​Οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, των Κάτω Χωρών, της Κύπρου και της Μάλτας, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες, ιδίως σε τομείς όπως το εμπόριο.

Επιχειρήσεις: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήταν σημαντικά αρνητικό για ορισμένους τομείς, λόγω παραγόντων όπως οι δασμοί, η ασθενέστερη λίρα και οι ρυθμιστικές αλλαγές.
Οι τομείς που πλήττονται σοβαρότερα θα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, οι αεροπορικές εταιρείες, η αεροδιαστημική και οι χημικές ουσίες.

Τραπεζική: Τα συνολικά πιστωτικά στοιχεία του τραπεζικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποδυναμωθούν λόγω της χαμηλότερης ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και των ασθενέστερων κερδών.
Η αρνητική επίπτωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την αποδοτικότητα των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου θα μετριαστεί εν μέρει από την ισχυρή φερεγγυότητα και τη ρευστότητα τους.

Ασφάλιση: Η πίεση των εσόδων και των λειτουργικών κερδών μπορεί να υλοποιηθεί για τις ασφαλιστικές που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα.

Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, δεν θα ήταν προφανές ότι το πιστωτικό προφίλ του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποδυναμωθεί ανεπανόρθωτα.
Η άμεση δράση πολιτικής θα μπορούσε καταρχήν να αποφύγει τη σημαντική ζημία στην οικονομική και δημοσιονομική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεπώς την πιστωτική του ποιότητα.
Αλλά η ισορροπία των κινδύνων θα μετατοπίζεται σταθερά αρνητικά.
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το πιστωτικό προφίλ του Ηνωμένου Βασιλείου και τον καλύτερο τρόπο υποβολής της ενδεχόμενης αποδυνάμωσης της πιστωτικής ποιότητας της χώρας, επιτρέποντας παράλληλα μια χρονική περίοδο για να γίνει απολογισμός της αντίδρασης των βρετανών πολιτικών.
Ωστόσο, ακόμα και αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε, με τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου, να παρατείνει τη διετή διαπραγματευτική περίοδο.
Ως εκ τούτου, πιθανόν να περιμένουμε έως ότου είναι ξεκάθαρο ότι θα προέκυπτε ένα αποτέλεσμα χωρίς διαπραγμάτευση πριν εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το πιστωτικό προφίλ του Ηνωμένου Βασιλείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης