Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν ξέφυγε από το 4ο μνημόνιο και την αυστηρή επιτροπεία - Όσο δεν βγαίνουμε στις αγορές είμαστε δέσμιοι

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν ξέφυγε από το 4ο μνημόνιο και την αυστηρή επιτροπεία - Όσο δεν βγαίνουμε στις αγορές είμαστε δέσμιοι
Με αυστηρά πλεονάσματα 3,5% και με ένα αυστηρό καθεστώς επιτροπείας παραμένουμε σε εποχή μνημονίου και μην κρυβόμαστε αυτό είναι 4ο μνημόνιο
«Εγώ δεν θα ακολουθήσω την πολιτική του κ. Τσίπρα», ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, θέτοντας ως πρώτη του προτεραιότητα την απόκτηση πρόσβασης στις αγορές, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκαθάρισε οτι "ο λαός πρέπει να αποφασίσει γι' αυτό μέσα από τις εκλογές".
«Οταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα ξεκινήσουμε νέα φάση διαπραγματεύσεων από αρχική βάση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας οτι «δεν θα δεχθούμε ποτέ την εκχώρηση της Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».
Παρουσιάζοντας την πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, ανέφερε ότι προτεραιότητά του θα είναι να βγει η χώρα στις αγορές, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της.
«Η πρόσβαση στις αγορές είναι για μένα 1ος στόχος. 
Το "μαξιλάρι" δεν είναι για να φαγωθεί, είναι για να φτάσουμε με ασφάλεια στις αγορές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν το νοιάζει να βγει στις αγορές. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες να σταθούν στο πλευρό του για να το πετύχουν αυτό μαζί.
«Το επιτόκιο είναι σήμερα στο 4,5% κι αυτό δημιουργεί μια συγκυρία προβληματική για την Ελλάδα.
Δεσμεύομαι ότι θα προχωρήσουμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, ώστε να μην μείνει η Ελλάδα εκτεθειμένη στις αγορές όταν τελειώσει το περίφημο «μαξιλαράκι».
Με αυστηρά πλεονάσματα 3,5% και με ένα αυστηρό καθεστώς επιτροπείας παραμένουμε σε εποχή μνημονίου και -μην κρυβόμαστε- αυτό είναι 4ο μνημόνιο».

Το όφελος του ΕΝΦΙΑ να το καρπωθούν οι Δήμοι 

Αναφερόμενος στις μειώσεις των συντάξεων, τόνισε ότι «η ΝΔ θα μειώσει τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9%, «για να απαλύνουμε τον πόνο των συνταξιούχων που δημιούργησε η κρίση».
«Στις 21 Αυγούστου τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ο βασικός σκοπός του ήταν κατά τη διάρκεια αυτού η χώρα να αποκαταστήσει σταδιακά την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Σήμερα όμως η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και αυτό δημιουργεί εξαιρετικά προβληματική συγκυρία για την πατρίδα μας.
Δεσμεύομαι ότι προτεραιότητα μας θα είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Η Ελλάδα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα με αυστηρά πρωτογενή πλεονάσματα, με προψηφισμένα μέτρα για συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, αυτό ονομάζουμε τέταρτο μνημόνιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Σε ερώτηση για όσα ανέφερε από το Βελλίδειο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη μεταφορά είσπραξης στους δήμους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση».
«Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει, αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες».

Χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το φιλόδοξο ασφαλιστικό του σχέδιο λέγοντας «ότι στόχος μας είναι να πείσουμε τους νέους να μπουν σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα πιστεύουν γιατί σήμερα κανείς δεν είναι βέβαιος εάν θα πάρει ποτέ σύνταξη».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του για διπλό ασφαλιστικό σύστημα, κρατικό και ιδιωτικό, το οποίο θα αποφασίζει ο κάθε ασφαλισμένος το οποίο και θα επιλέγει»

Μέσω εκλογών η λύση του Μακεδονικού 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες του πρωθυπουργού περί λαϊκισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:
«Το όνομα του κ Τσίπρα είναι συνώνυμο του λαϊκιστή και σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός.
Οσο για το ποιος είναι ο "τσάμπα μάγκας» στο εθνικό ζήτημα του Μακεδονικού αυτός είναι σίγουρα ο κ Καμμένος».
Στο ζήτημα της Μακεδονίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αφήσαμε τον Zaev να κάνει βόλτες και να διατυμπανίζει τη νίκη του στο Μακεδονικό γιατί διατηρεί το όνομα και τη γλώσσα του. Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το δεχθούμε. θέλουμε εκλογές και μόνο μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το λάθος της κυβέρνησης Τσίπρα».
Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σε έντονο ύφος:
«Θα επαναλάβω ότι καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί την εκχώρηση της Μακεδονική γλώσσας και ταυτότητας.
Το ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ δεν ήταν ποτέ ο Μέγας Αλέξανδρος και τα αγάλματα που έκτιζαν οι Σκοπιανοί.
Το πρόβλημα ήταν πάντα η γλώσσα και η εθνότητα κι αυτό ήταν η μόνιμη διεκδίκηση των Σκοπιανών όλα αυτά τα χρόνια.
Το πέτυχαν με τη σημερινή κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου».

Η πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι μακρά και θα την εξετάσουμε με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς για το πώς αντιλαμβάνεται τη στάση πολλών χωρών και των ηγετών τους, οι οποίοι ανοικτά στηρίζουν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόνισε:
«Καταλαβαίνω γιατί οι σύμμαχοί μας στο εξωτερικό βιάζονται να τελειώσει η συμφωνία ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στην ΕΕ.
Εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Με ενοχλεί γιατί δεν υπάρχει κατανόηση από την πλευρά τους - ίσως να οφείλεται και στο ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε επαρκώς- γιατί αυτό το ζήτημα είναι συναισθηματικό για τους Έλληνες.
Το πρώτο ζήτημα που θα θέσουμε στη νέα διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα είναι η διευθέτηση της Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη σύνθετη ονομασία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:
«Κανένας Έλληνας δεν θα ήθελε να υπάρχει το όνομα Μακεδονία  στο γειτονικό κράτος.
Ομως θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Το βασικό ζήτημα είναι στη γλώσσα και την εθνότητα και μετά το όνομα και η σύνθετη ονομασία.
Πρέπει να ξέρουμε ποιους αγώνες πρέπει να δώσουμε και ποιους θα κερδίσουμε»
.

Θα πατάξουμε το πελατειακό καθεστώς 

Ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε το πελατειακό καθεστώς που επί χρόνια λειτουργεί στην Ελλάδα και κάνει ζημιά στη χώρα. «Αυτή η εικόνα της Ελλάδας τραυματίζει τη χώρα και δεν την κάνει ελκυστικό προϊόν στους επενδυτές.
Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε την πολική του διχασμού. Αυτό που ο Τσίπρας ακολουθεί και βασίζεται σε αυτό.
Η πολιτική του «μαζί μας ή εναντίον μας» δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Εγώ θέλω να είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων κι όχι μόνο αυτών που θα με ψηφίσουν».
Τόνισε ακόμη οτι σήμερα «ζούμε κάτι χειρότερο από αυτό που έζησε η ελληνική Δημοκρατία στο παρελθόν της, ο διχασμός είναι ένα δηλητήριο.
Μπορεί οι πολιτικές μας να μη μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες αλλά ο διχασμός δεν μπορεί να είναι το πρόταγμα. Ο κ. Τσίπρας τραυματίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».

Εξεταστική για το α' εξάμηνο του 2015

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη ότι έχει δεσμευτεί να ζητήσει μία εξεταστική: «Για το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο το 2015. Για να μάθουν οι πολίτες τι έγινε εκείνη την καταστροφική περίοδο».
«Ο κ. Τσίπρας πήγε και είπε στο Ευρωκοινοβούλιο τι ζημιά έγινε στις τράπεζες; Γιατί η αξία που είχε το ελληνικό δημόσιο ξεπερνούσε τα 20 δισ .ευρώ».

Μείωση φόρων και στην εστίαση στο 24%

«Είμαστε υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών γιατί πιστεύουμε ότι θα έχει θετικές εξελίξεις στην ανάπτυξη και ότι θα τον στηρίξουν και οι Έλληνες πολίτες», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. 
«Όσο για το εάν θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους θεσμούς να θυμίσω ότι και στο παρελθόν προχωρήσαμε σε μέτρα που αρχικά ήταν αρνητικοί αλλά σύντομα αντιλήφθηκαν το όφελος.
Σε αυτή τη βάση σκοπεύουμε να προχωρήσουμε κι αυτή τη φορά με τη μείωση των φόρων, ακόμη και αυτών στην εστίαση στο 24%», πρόσθεσε. 

Δεν συγκυβερνώ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτηθεί για το εαν είναι θετικός στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας στα πρότυπα του εξωτερικού και κυρίως της Γερμανίας ο κ Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν θα συμφωνήσω σε καμία περίπτωση στον σχηματισμό ενός μεγάλου σχηματισμού μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα αντίθετος στην απλή αναλογική σε μια χώρα με υψηλά επιτόκια καθώς κανένας δεν θα επενδύσει σε μια χώρα που θα παραπαίει πολιτικά και ο φόβος της ακυβερνησίας θα είναι παραπάνω από ορατός.

Κανένα δημοψήφισμα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας: «Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος».
«Ο κ. Τσίπρας ξεθάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος λίγο πριν τις εκλογές», είπε και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. δεν θα μπει σε συζήτηση για την αναθεώρηση αν σημαντικά άρθρα όπως το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπουν σε αναθεωρητική διαδικασία.
Αναφερόμενος δε στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου τόνισε με νόημα οτι «θα γίνει πριν απο τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και τάχθηκε ανοικτά κατά της απλής αναλογικής καθώς όπως υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη σε μια εποχή με υψηλό δανεισμό»..
Υποστήριξε ότι έχει μια πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο και δήλωσε πεπεισμένος ότι στην επόμενη βουλή θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση έδειξε στην τραγωδία στο Μάτι την ανικανότητά της 

Αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε για μια ακόμη φορά κριτική στον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα λέγοντας ότι «εάν γνώρισε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και αντί να το παραδεχθεί προτίμησε την επικοινωνιακή αντιμετώπιση του θέματος, δείχνει την αδυναμία και ανικανότητά του να χειριστεί τέτοια ζητήματα.
Έχω μιλήσει για ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές με μια τελείως διαφορετική πολιτική.
Εάν είχαν δώσει εντολή εκκένωση στο Μάτι θα είχαν σωθεί πολλές ζωές».

Οχι απολύσεις στο Δημόσιο - Ελεγχος των συμβασιούχων

Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο αλλά και το μέλλον των χιλιάδων συμβασιούχων που παραμένουν δέσμιοι επί χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι «δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο» και υπογράμμισε «την ίδια ώρα όμως δεν θα γίνεται μια πρόσληψη για κάθε απόλυση, έχω θέσει ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο.
Αλλά το όραμά μου πάει πολύ πέρα από αυτό. Όταν πήγα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμπιστεύτηκα δημοσίους υπαλλήλους που πολλούς θα τους ζήλευαν ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επιμένω στην αξιολόγηση για να ξεχωρίζουν και να επιβραβεύονται οι πραγματικά καλοί».
Αναφερόμενος στους συμβασιούχους είπε: «Το λέει το Σύνταγμα ότι οι συμβασιούχοι είναι για ορισμένο χρόνο.
Ο αριθμός των συμβασιούχων δεν πρέπει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου μπορεί να είναι ο τρόπος να μπεις στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα.
Γι' αυτό μπήκε αυτή η πρόβλεψη στο Σύνταγμα».

Εμπιστευόμαστε το μέλλον μας στους νέους - Άνοιγμα στην κεντροαριστερά 

Αναφερόμενος στο μεγάλο πλήγμα της ελληνικής κοινωνίας, τη μετανάστευση των νέων, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Είμαστε διαφορετικοί από τους σημερινούς συγκυβερνούντες κι αυτό θέλω να το δουν οι Έλληνες.
Θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν κάποιος που δεν θα μας ψηφίσει τώρα θα μας εμπιστευτεί στις απόμενες γιατί στο μεταξύ θα έχει δει ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί και ότι δεν θέλουμε να τον εξαπατήσουμε.
Προσπάθησα κι εχθές στην ομιλία μου να δείξω σε όλους ότι τα πράγματα παγκοσμίως αλλάζουν και πρέπει να είμαστε κι εμείς στον πυρήνα αυτής της αλλαγής.
Οι νέοι μας και κυρίως αυτοί που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, θέλουμε να τους πείσουμε να επιστρέψουν και να συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση».
Όσο για το εάν η ΝΔ στρέφεται λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 στην κεντροαριστερά και εάν επιθυμεί να εντάξει στο κυβερνητικό της σχήμα άτομα από αυτόν τον χώρο ο κ. Μητσοτάκης είπε λακωνικά:
«Η πρόθεσή μου είναι κάνω άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Κι αυτό σκοπεύω να κάνω».

Θα καταργήσουμε τον νόμο Παρασκευόπουλου 

Η έλλειψη ασφάλειας λείπει πρωτίστως στις φτωχότερες γειτονιές, είπε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας:
«Δεν μπορούμε σήμερα να έχουμε ομάδες αντιεξουσιαστών που καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια.
Δεν είναι ακροδεξιά ατζέντα αυτό.
Η τήρηση του νόμου είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει σωστά μια κοινωνία.
Ειδικά για τον νόμο Παρασκευόπουλου, έχουμε πει ότι είναι πρωτοφανής.
Ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί την επόμενη ημέρα».

Διαγραφή παλιών οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία

«Πρέπει με θάρρος να διαγράψουμε παλιές οφειλές της φορολογικής διοίκησης. Άρα αφού υπάρχει απόφαση και του ΣτΕ για παραγραφή μετά την πενταετία είμαστε αποφασισμένοι να το στηρίξουμε και να δώσουμε μέσω αυτού μια ανάσα σε χιλιάδες μικρο οφειλέτες», δήλωσε.
«Με βάση τα επίσημα στοιχεία 4 στους 5 οφειλέτες χρωστούν σήμερα λιγότερο από 3.000 ευρώ και παρότι θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές τους δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Μια τέτοια λοιπόν, τολμηρή ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους αυτούς να είναι εντάξει και ενήμεροι στις σημερινές τους οφειλές.
Κάτω από ένα βουνό χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν θαφτεί σήμερα χιλιάδες οφειλέτες που έχουν καταλήξει να κυνηγούν τις ουρές τους.
Εάν χρωστά κάποιος σε μια τράπεζα θα πρέπει η ρύθμιση να συμπαρασύρει και τις οφελές του στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σήμερα το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει στα 130 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία και το οποίο φυσικά δεν πρόκειται να καλυφθεί».

Η Μόρια είναι ντροπή για την Ελλάδα - Θα ψαξουμε που πήγαν τα ευρωπαικά κονδύλια
 

«Είναι ντροπή και η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στη Μόρια σε μια αριστερή μάλιστα κυβέρνηση, η οποία λέει ότι κάνει ό,τι μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
Έχουν δοθεί τόσα χρήματα στην Ελλάδα κι αντί για να βελτιωθούν οι συνθήκες η κατάσταση παραμένει όπως όλοι γνωρίζουμε στη Μόρια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Για το προσφυγικό θα πω μόνο το εξής: Η χώρα μας είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και η συζήτηση για ασφαλή σύνορα γίνεται παντού στην Ευρώπη από όλα τα κόμματα, κι αυτά που κινούνται στα Αριστερά.
Ο μόνος που δεν μιλά για ασφαλή σύνορα είναι ο Τσίπρας.
Η ΕΕ στηρίζεται στη Συνθήκη Σένγκεν και αμφισβητείται πλέον αφού δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορά μας.
Χαιρετίζω την απόφαση Juncker για ενίσχυση των συνόρων με ευρωπαίους συνοριοφύλακες πριν από το 2026.
Θα αλλάξουμε την πολιτική ασύλου ώστε να γίνει πιο απλή η διαδικασία παροχής ασύλου ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία όσους δεν κατάφεραν να λάβουν άσυλο.
Θα ψάξουμε πού έχουν πάει τα κονδύλια γιατί δεν πρόκειται για απλή σπατάλη», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Η ΔΕΗ χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή 

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στη ΔΕΗ, λέγοντας πως απαιτείται ένα τολμηρό σχέδιο για την εξυγίανσή της ενώ τόνισε την ανάγκη η ΔΕΗ να πρέπει να αναζητήσει και στρατηγικό επενδυτή.
Αναφερόμενος στο θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης σημείωσε πως είναι ακόμη μια μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης, διότι από το 2019 και μετά θα τρέχουν πολύ αυστηρά πρόστιμα από την Κομισιόν.
«Άμεση προτεραιότητά μας είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα να αντιμετωπιστεί σοβαρά από την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε. 

Δεν υπάρχουν ακροδεξιοί στη ΝΔ - Διαφοροποιούμαστε από τις πολιτικές Salvini και Orban

«Ακροδεξιοί δεν υπάρχουν στη ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον κ Καμμένο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για τον κίνδυνο αύξησης του φαινομένου της ακροδεξιάς στην Ευρώπης.
«Εμείς είμαστε μια κεντροδεξιά παράταξη. Η βασική απειλή στην Ευρώπη δεν είναι μόνο η ακροδεξιά, που σίγουρα είναι μια απειλή, αλλά ο λαϊκισμός και ο αυταρχισμός.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του οποίου είμαστε μέλη, έχω τοποθετηθεί εκφράζοντας την ανάγκη να διασφαλίσουμε τη στάση μας και να διαφοροποιηθούμε από προέδρους κρατών όπως ο Orban και ο Salvini οι οποίοι δεν θεωρώ ότι βαδίζουν στις αξίες του ΕΛΚ και της ΝΔ.
Όμως ο τρόπος που φυλάσσουμε τα σύνορα μας πρέπει να επανεξεταστεί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Τα λιμάνια Καβάλας, Αλεξανδρούπολης παραμένουν σε πολιτική εκχώρησης 

Αναφερόμενος στο ζήτημα των λιμανιών ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε:
«Τα δύο σημαντικά λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας αυτό της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης θα συνεχίσουν στην πολιτική της παραχώρησης τους από το ΤΑΙΠΕΔ όπως συμβαίνει σήμερα. Αλλά η ιδιωτικοποίησή τους είναι αυτή που θα καταφέρει να τα ενισχύσει περεταίρω όπως έγινε και στην περίπτωση του Λιμανιού του Πειραιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης