Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με ανοίγματα στην Κεντροαριστερά το σχέδιο διακυβέρνησης που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με ανοίγματα στην Κεντροαριστερά το σχέδιο διακυβέρνησης που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων αποτιμούν τα αποτελέσματα της παρουσίας των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ
Η πολιτική διαμάχη κάθε χρόνο αυτή την εποχή, ενόψει της χειμερινής περιόδου έχει ως σημείο αφετηρίας των εξορμήσεων  των κομμάτων, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη ΔΕΘ της μεταμνημονιακής περιόδου αποτέλεσε το έναυσμα τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δώσουν το στίγμα της προεκλογικής περιόδου που - έστω και άτυπα - ήδη έχει ξεκινήσει.
Τώρα, τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων αποτιμούν τα αποτελέσματα της παρουσίας των δύο αρχηγών στη ΔΕΘ.
Η σύγκρουση όπως διαφάνηκε και χθες με την συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι σφοδρή όλο το επόμενο διάστημα με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές οψέποτε κι αν γίνουν.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέπτυξε το κυβερνητικό του σχέδιο από τη Θεσσαλονίκη ενώ επιχείρησε να εμφανίσει ένα μετριοπαθές, κεντρώο προφίλ τοποθετώντας το κόμμα της ΝΔ στο χώρο του κέντρου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο ίδρυμα στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ.
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ΝΔ είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο ίδιος θα επιδιώξει «ευρύτερες κοινοβουλευτικές αλλά και πολιτικές συγκλίσεις» ενώ απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση πρόσθεσε με νόημα: «Και γιατί όχι από την Αριστερά».
Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι την επομένη των εκλογών η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη και «δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές με απλή αναλογική».
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το νυν κυβερνών κόμμα όταν η ΝΔ αναλάβει τα ηνία της χώρας. 
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση που δε θα συμπεριλαμβάνει, προφανώς το ΣΥΡΙΖΑ»ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «μόνον εμείς μπορούσε να φέρουμε επενδύσεις», ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμά του είναι ίδιο με του Αλέξη Τσίπρα.
«Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και ο κ. Τσίπρας αρκείται να μοιράζει επιδόματα. Υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα και μεγαλώνει το Κράτος.
Και δεν λέει τίποτα για το συμμάζεμα του Κράτους», τόνισε.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε με σαφήνεια ότι το κόμμα του δεν έχει λόγο να μην ψηφίσει μέτρα «που είναι ευθυγραμμισμένα στη δική μας λογική», διευκρινίζοντας πάντως ότι «θα δούμε την εξειδίκευση».
Επιχείρησε να αναδείξει την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για την διαφορετική αντίληψη από την οποία διακατέχεται.
«Εγώ δεν βλέπω πελάτες, βλέπω πολίτες», είπε με νόημα επισημαίνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί «διχαστική» και «ταξική» πολιτική με μόνο στόχο την ψηφοθηρία.
Όταν ρωτήθηκε για την προεδρική εκλογή του 2020 και συγκεκριμένα αν θα στηρίξει τον σημερινό πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, τόνισε πως «έχω πολύ καλή θεσμική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο».
Επιπροσθέτως εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα υπάρχει η απαραίτητη  πλειοψηφία και δεν θα προκληθεί θεσμική αναστάτωση, όπως συνέβη το 2014.
Ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα επιμείνει στη πλήρη αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης