Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκηνικό ακραίας πόλωσης - Το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ και της κυβέρνησης στον Σκάι - Άρωμα εκλογών μετά τη ΔΕΘ

Σκηνικό ακραίας πόλωσης - Το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ και της κυβέρνησης στον Σκάι - Άρωμα εκλογών μετά τη ΔΕΘ
Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο λίγες ημέρες μετά τη ΔΕΘ
(upd) Κόκκινο έχει χτυπήσει το πολιτικό θερμόμετρο, με τη ΝΔ και τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προχωρούν σε κινήσεις που όχι μόνο πολώνουν τον σκηνικό αλλά έχουν και άρωμα... εκλογών.
Έτσι, λίγους μήνες αφού η κυβέρνηση έχει κηρύξει «εμπάργκο» στο Σκάι («λόγω της εξακολουθητικής στάσης του καναλιού να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), σειρά πήρε η ΝΔ, που ανακοίνωσε ότι βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συμμετέχουν στα πάνελ της ΕΡΤ μετά την απαράδεκτη και άστοχη αναφορά του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα στην ΕΡΤ.
«Εν ολίγοις, στους λίγους μήνες που τους απομένουν, ας κάνουν την χυδαία κυβερνητική προπαγάνδα μόνοι τους» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΝΔ.
Λίγες ώρες «ήρθε» και η απάντηση από την ΕΡΤ, που σε ανακοίνωση της επισημαίνει πως είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «απαγορεύει» στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης.

Η κόντρα ΝΔ - ΕΡΤ

Η κόντρα της ΝΔ με την ΕΡΤ άρχισε το βράδυ της Δευτέρας (17/9/2018) όταν ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Καψώχας, σχολιάζοντας την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τον χαρακτήρισε «φασίστα».
«Ήταν στιγμές που νόμιζα ότι άκουγα τον θεωρητικό του φασισμού, τον Σέρτζιο Πανούτσιο, ο οποίος εισήγαγε στοιχεία εθνικισμού στην Ιταλία του Μουσολίνι» ήταν το σχόλιο του Σ. Καψώχα.
Η φράση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τελικά σήμερα προχώρησε σε… εμπάργκο αποφασίζοντας να μη συμμετέχουν στελέχη και βουλευτές της στις εκπομπές.
Συγκεκριμένα ανακοίνωση της ΝΔ υπενθυμίζει πως μετά το σχόλιο δημοσιογράφου της ΕΡΤ που παρομοίασε χθες τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον δικτάτορα Μουσολίνι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε αμέσως ανοιχτή επιστολή προς την ηγεσία της ΕΡΤ (Κωστόπουλο, Ταλαμάγκα και Τσούτσια), όπως και τον επικεφαλής τους Νίκο Παππά, προειδοποιώντας τους για τελευταία φορά ότι «έχουν εξευτελίσει τη δημόσια τηλεόραση με τη χυδαία προπαγάνδα τους».

Σκληρή κριτική Κικίλια στην ΕΡΤ - «Υπάρχει θέμα δημοκρατίας»

Σκληρή κριτική στην ΕΡΤ άσκησε ο Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντας την ουσιαστικά για προπαγάνδα.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ ανέφερε πως οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν «της Μιχαλούς» για την ΕΡΤ για να υπάρχουν «δημοσιογραφικά στελέχη» τής κυβέρνησης που μιλούν με απαξιωτικούς και άκρως φασιστικούς χαρακτηρισμούς.
«Υπάρχει θέμα δημοκρατίας σε ό,τι έχει να κάνει με την ΕΡΤ.
Λυπάμαι που παίρνει η μπάλα όλους τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, δεν το αξίζουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Συστηματική στοχοποίηση της ΕΡΤ από τη ΝΔ

«Το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία.
Αποτελεί την κλιμάκωση της μεθοδευμένης και συστηματικής στοχοποίησης της δημόσιας τηλεόρασης από τον Κ. Μητσοτάκη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είναι προφανές ότι στην αντίληψη της Ν.Δ. για την ενημέρωση δεν χωρά η δημόσια ραδιοτηλεόραση, παρά μόνο οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτό έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, με το αντισυνταγματικό κλείσιμο και το “μαύρο” στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για το οποίο διασύρθηκε η χώρα μας διεθνώς.
Η ΝΔ είναι εκτεθειμένη πρώτα από όλα στους Έλληνες πολίτες, που στηρίζουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Η απάντηση της ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 3 του Ν. 4173/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν.4324/2015, προβλέπεται σαφώς ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση «μεριμνά για την παρουσίαση θεμάτων και δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των παραγωγικών τάξεων».
Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας.
Είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Όσον δε αφορά στα σχόλια για το κόστος των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, υπενθυμίζεται για μία ακόμη φορά ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια.
Σημειώνεται επίσης, ότι πρόσφατα κατετέθησαν επισήμως στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, αναλυτικά στοιχεία για τα παραπάνω, καθώς και για το κόστος κάλυψης δραστηριοτήτων των κομμάτων».

Η ΕΣΗΕΑ παραπέμπει στο πειθαρχικό τον Σωτήρη Καψώχα

Σε καταγγελία των σχολίων του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Σωτήρη Καψώχα, κατά του προέδρου της ΝΔ προχώρησε η ΕΣΗΕΑ, παραπέμποντας τον στο πειθαρχικό.
Ειδικότερα, η Ένωση κάνει λόγο για προσβλητικά σχόλια και ακραίους χαρακτηρισμούς και τονίζει ότι «η υπόθεση διαβιβάζεται προς διερεύνηση στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ».
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταγγέλλει τη χρήση προσβλητικών σχολίων και ακραίων χαρακτηρισμών στον δημόσιο λόγο από μέλη της, κυρίως όταν βάλλουν κατάφωρα εναντίον των δημοκρατικών αξιών και της αξιοπρέπειας, τόσο των θεσμικών παραγόντων όσο και των απλών πολιτών.
Για τον λόγο αυτό και με αφορμή τον σχολιασμό της ομιλίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από δημοσιογράφο στην ΕΡΤ, δηλώνει, για μία ακόμη φορά, ότι η τήρηση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας των δημοσιογράφων είναι υποχρέωση και αυτοδέσμευση, οι οποίες περιφρουρούν το κύρος και την αξιοπιστία του έργου μας.
Η μετάδοση της είδησης και ο σχολιασμός των γεγονότων είναι καθήκον των δημοσιογράφων, όμως, πρέπει να γίνονται με αίσθημα ευθύνης, σε πλαίσιο ευπρέπειας και δεοντολογίας. Εξάλλου το άρθρο 1 εδ. δ΄ του Κώδικα ρητά αναφέρει: "Ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις του".
Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι ο σεβασμός των αρχών του Κώδικα Δεοντολογίας πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Η υπόθεση διαβιβάζεται προς διερεύνηση στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ».

Την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ παραδίδει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας

Την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ παραδίδει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ύστερα από ανακοίνωσή της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τον σχολιασμό της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Στην ανάρτησή του ο κ. Καψώχας αναφέρει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ακάματους εργάτες της "αριστείας" για τις νουθεσίες περί ορθής δημοσιογραφίας.
Φαντάζομαι πως τις εγκολπώθηκαν από το μαύρο της ΕΡΤ και γονιμοποιήθηκαν στο έδαφος της "προωθημένης" αντίληψης τους για τη Δημοκρατία του λόγου και της πράξης.
Το ύφος και το ήθος των επιθέσεων αλλά και του περιεχομένου των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν, αποτελούν στην ουσία την απόδειξη της αυτοαπαξίωσής τους.
Όσο για το παρεάκι του αριστεροδεξιού συνδικαλιστικού φορέα, της ΕΣΗΕΑ , θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη νέα αντίληψη που προωθούν σχετικά με την ελευθερία στη διατύπωση του γραπτού και προφορικού λόγου.
Είναι προφανές ότι αντί να εγκαλείται η "εξουσία" για τις απειλές και τον εκφοβισμό στην εκφορά διαφορετικής άποψης και ερμηνείας, λοιδορείται ο δημοσιογράφος και νομιμοποιείται η φίμωση της κριτικής παρέμβασης.
Όπως έχει πει και ο μεγάλος Όργουελ "Δημοσιογραφία θα πει να δημοσιεύεις όσα ενοχλούν τους άλλους και δεν θέλουν να μαθευτούν.
Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις", ή πολιτική σπέκουλα, θα έλεγα εγώ.
Ως τελευταίο, θα έλεγα στους εκλεκτούς συναδέλφους της διοίκησης, να μην μπουν στον κόπο να με καλέσουν στα πειθαρχικά όργανα της Ένωσης.Τους τα χαρίζω, όπως επίσης τους παραδίδω και την ταυτότητα μέλους της ΕΣΗΕΑ».

Σενάρια για προσφυγή στις κάλπες λόγω Σκοπιανού για να συγκαλυφθεί η περικοπή συντάξεων

Μέσα σε αυτό το τοπίο ο πρωθυπουργός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων προσπαθεί να κρατησει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εξετάζοντας τις παραμέτρους που αναδεικνύονται ώστε να πάρει τις αποφάσεις του για το χρόνο των βουλευτικών εκλογών και αν αυτές θα συμπέσουν με τις προγραμματισμένες για τον Μάιο κάλπες για την Αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή.
Την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί και με το κόμμα ενώ καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό του Σκοπιανού μετά και από το νέο« τραύμα» που δημιουργησε με τις δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος απειλώντας ότι θα αποσύρει τους βουλευτές του από το κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή.  
Πολιτικοί παρατηρητές πάντως σημείωναν με νόημα ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν είπε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση αλλά ότι θα αποσύρει το κόμμα του και αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι μπορεί να στηρίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η κυβέρνηση από την πλευρά της εξετάζει το σενάριο, να χρησιμοποιήσει το Σκοπιανό για να συγκαλύψει την περικοπή των συντάξεων και να προσφύγει στις κάλπες
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και θα εκτιμήσουν κι εκεί όλα τα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και των πολιτικών του αντιπάλων στη ΔΕΘ οι οποίες θα καθορίσουν τις κινήσεις του.
Το «Μακεδονικό» μπορεί να εξελιχθεί σε καταλύτη για τις εξελίξεις αλλά προφανώς  θα τις καθορίσει η οικονομία και κυρίως το θέμα των συντάξεων.
Είναι προφανές ότι με μειωμένες συντάξεις δεν πρόκειται να πάει σε εκλογές η κυβέρνηση.
Οπότε αν δεν εξασφαλιστεί η μη περικοπή ο δρόμος για τις εκλογές ανοίγει αυτομάτως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης