Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις «Συμπληγάδες» του «Μακεδονικού» και των συντάξεων έχει παγιδευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Στις «Συμπληγάδες» του «Μακεδονικού» και των συντάξεων έχει παγιδευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι είναι θετικός ο απόηχος από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ
Στις «Συμπληγάδες» του «Μακεδονικού» και των συντάξεων έχει παγιδευτεί η κυβέρνηση την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να «αναστηλώσει» τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο δρόμος για τις εκλογές είναι ορθάνοιχτος.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη το απόγευμα το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αποτίμηση της παρουσίας Τσίπρα - Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για την ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του κόμματος.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι είναι θετικός ο απόηχος από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και γι αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν εξορμήσεις στελεχών στην περιφέρεια προκειμένου να επικοινωνήσουν και να εξηγήσουν το πρόγραμμα στους πολίτες ανά την Ελλάδα.   
«Το παιχνίδι είναι ανοιχτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Κουμουνδούρου υπονοώντας τις επικείμενες εκλογές ενώ σε ότι αφορά το Σκοπιανό σημείωσε ότι στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι «μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών».
Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στις 5 και 6 Οκτωβρίου από την οποία θα προκύψει και η εκλογή ενιαίου οργάνου που θα διαδεχτεί την Πολιτική Γραμματεία.
Άλλωστε, όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις στα δύο κρίσιμα ζητήματα θα παρθούν εκτός Ελλάδος. Το Eurogroup είναι αυτό που θα λάβει την οριστική απόφαση για το αν θα μειωθούν ή όχι οι συντάξεις και το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου θα καθορίσει την πορεία του «Μακεδονικού».
Παράλληλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις δημοσκοπήσεις που τρέχουν και θα δώσουν ένα πιο σαφές στίγμα των διαθέσεων της κοινής γνώμης μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Σε ότι αφορά το «φλέγων» ζήτημα των συντάξεων το οποίο όπως εκτιμούν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να εκπέμπει θετικά μηνύματα ενώ για πρώτη φορά γίνεται επίσημη αναφορά και στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην μειώσει ούτε το αφορολόγητο το 2020.
Για του λόγου το αληθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει την περικοπή των συντάξεων.
«Είμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ σε ότι αφορά το αφορολόγητο, ανέφερε, «καθε πράγμα στον καιρό του» προσθέτοντας ωστόσο ότι ισχύουν τα ίδια επιχειρήματα όπως και με τις συντάξεις.
Παρά το γεγονός ότι  η επίσημη έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων θα γίνει την Πέμπτη στο EuroWorking Group, η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου σήμερα, Τετάρτη στο Βερολίνο σηματοδοτεί ατύπως την εκκίνηση της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Στη γερμανική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις ομολόγων του  και να εκμαιεύσει τις διαθέσεις του Βερολίνου.
Στο EuroWorking Group της Πέμπτης, στο οποίο τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Χουλιαράκης, στο μικροσκόπιο θα μπουν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα επαφών και ενδεχομένως οι θεσμοί να δώσουν δείγματα των προθέσεών τους.
Η κυβέρνηση πάντως, για την ώρα  τουλάχιστον - διαψεύδει κάθε είδους σενάριο μετάθεσης ή σταδιακής εφαρμογής του μέτρου.

Χωρισμένοι στα δύο οι ΑΝΕΛ

Την ίδια στιγμή αναταραχή επικρατεί στους ΑΝΕΛ οι οποίοι έχουν χωριστεί στα δύο μετά τη δήλωση Καμμένου πως θα αποσύρει την στήριξη στην κυβέρνηση όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Τον Κώστα Ζουράρη ο οποίος αμφισβήτησε την απόφαση Καμμένου ακολούθησε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που εξέφρασε παρόμοια θέση βαθαίνοντας το ρήγμα στο κόμμα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ερμηνεύουν ως δημοσκοπικό πανικό  τις κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ ενώ εκτιμούν πως παρά το ενδοκυβερνητικό αλαλούμ στην πραγματικότητα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι λειτουργούν συντονισμένοι.
Στην κυβέρνηση πάντως εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα δημιουργήσει τελικά, πρόβλημα ενώ προεξοφλούν ότι το Ποτάμι μαζί με ανεξάρτητους βουλευτές θα υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης