Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η βρετανική οικονομία «πάτησε γκάζι» το καλοκαίρι 2018 – Εμπόδιο ο πληθωρισμός

Moody's: Η βρετανική οικονομία «πάτησε γκάζι» το καλοκαίρι 2018 – Εμπόδιο ο πληθωρισμός
Η βρετανική οικονομία «πάτησε γκάζι» το καλοκαίρι 2018, διαπιστώνει η Moody's Investors Service
Η οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το «Brexit Monitor» που συντάσσει η Moody's Investors Service.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση εξαγωγών και λιανικών πωλήσεων.
Σε αντίθετο κλίμα, οι δείκτες της αγοράς κατοικιών και το επενδυτικό κλίμα, έχουν επιδεινωθεί.
«Η ανάπτυξη των κατασκευών και η ισχυρή ζήτηση λιανικής προσέφεραν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το καλοκαίρι.
Αν και το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 για το Brexit έχει αποδυναμώσει την αύξηση του ΑΕΠ, ο αντίκτυπος κρίνεται μέχρι στιγμής λιγότερο σοβαρός από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας», σημειώνεται.
Ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός, σε υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας αρνητικά στην οικονομία.
Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό των τιμών κατοικιών, παρουσιάζει καθοδική τάση και οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί, επισημαίνεται.
Υπενθυμίζεται πως το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας επεκτάθηκε κατά 0,4% για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2018, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Ωστόσο, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 0,1%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με το 0,3% του Μαΐου, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν επέκταση στο 0,2%.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η ανάπτυξη της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 1,3% έναντι 1,2% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ άνοδο της τάξεως του 0,5% σημείωσε και ο κλάδος υπηρεσιών, καταγράφοντας επιτάχυνση σε σχέση με το 0,4% του πρώτου τριμήνου.
«Η οικονομία ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο καθώς τόσο οι λιανικές πωλήσεις όσο και οι κατασκευές επωφελήθηκαν από τις καλές καιρικές συνθήκες, μετά από τις χιονοπτώσεις στις αρχές του έτους», σχολίαζε η ONS, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ο μεταποιητικός κλάδος εξακολουθεί να απομακρύνεται από τα υψηλά επίπεδα στα τέλη του τρέχοντος έτους και η ανάπτυξη παρέμεινε μέτρια σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης