Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Δεν αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα για την Κίνα η υποτίμηση του γουάν

Moody's: Δεν αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα για την Κίνα η υποτίμηση του γουάν
Δεν αποτελεί πλήγμα για την Κίνα η υποτίμηση του γουάν, σύμφωνα με τη Moody's Investors Service
Η πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας (Α1, σταθερό outlook) δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από την υποτίμηση του γουάν κατά το τρέχον έτος (περίπου 10% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ), εκτιμά η Moody's Investors Service, επικαλούμενη τα μεγάλα ποσά συναλλαγματικών διαθεσίμων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Βέβαια, ο αμερικανικός οίκος αναμένει συνέχεια της μεταβλητότητας στις ισοτιμίες του κινεζικού νομίσματος, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα μετατραπεί σε διαρθρωτικό έλλειμμα.
Ταυτόχρονα, ο οίκος υπογραμμίζει ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί επί του παρόντος να περιορίσει την αυξημένη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Σύμφωνα με την έκθεση, η υποτίμηση του γουάν παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες με την κατάσταση το 2015, όταν η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων και τα σημάδια επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της Κίνας, συνέβαλαν σε ένα ασθενέστερο γουάν.
«Πριν από τρία χρόνια, η έλλειψη πολιτικής διαφάνειας και οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιφνίδιου διόρθωσης της χρηματιστηριακής αγοράς και για τη διαχείριση της ευελιξίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας, επιδείνωσαν τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ωστόσο, επί του παρόντος, η πολιτική αβεβαιότητα αφορά εν μέρει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ απομόχλευσης και στήριξης της ανάπτυξης και πώς θα εξελιχθούν οι εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ.
Η Moody's επισημαίνει ότι η μεταβλητότητα του γουάν θα αυξηθεί, καθώς το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σταδιακά μετατοπίζεται σε διαρθρωτικό έλλειμμα, γεγονός που αντανακλά τη μακροπρόθεσμη μείωση των αποταμιεύσεων, ιδίως όταν αυξάνεται το ποσοστό των ηλικιωμένων στη χώρα.
Παρόλα αυτά, η Moody's δεν αναμένει μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για την υπεράσπιση του κινεζικού νομίσματος -με σημαντική χρήση των συναλλαγματικών διαθεσίμων- δεδομένης της πείρας της κινεζικής κυβέρνησης στη διαχείριση της ευελιξίας του νομίσματος», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης