Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων έλαβαν ευρεία υποστήριξη

Juncker: Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων έλαβαν ευρεία υποστήριξη
Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, έλαβαν «ευρεία υποστήριξη», αλλά με «ερωτηματικά», από τους ηγέτες της ΕΕ, δήλωσε σήμερα (20/9/2018) ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, χωρίς, ωστόσο, να γίνει καμία αναφορά στην πολιτική ασύλου.
«Ηταν μία χρήσιμη και θετική άτυπη Σύνοδος», ανέφερε ο κ. Juncker, διευκρινίζοντας ότι σημειώθηκε «πρόοδος» σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.
Όπως τόνισε, αν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις, εκτίμησε ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας (δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, οι αντιρρήσεις που έχουν προβάλει κάποια κράτη-μέλη αφορούν αφενός ανησυχίες περί εκχώρησης κυριαρχίας, αφετέρου το μέγεθος της υπηρεσίας, καθώς κάποιοι θεωρούν υπερβολική την πρόταση για 10.000 προσωπικό μέχρι το 2020.
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Sebastian Kurz, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η προστασία των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, όπως και η ενδεχόμενη συνεργασία με αφρικανικές χώρες, και όχι η μετεγκατάσταση και η κατανομή των μεταναστών.
«Αισθάνομαι ότι οι διαφωνίες σε αυτό θα συνεχιστούν και πέρα από αυτήν την προεδρία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, Kurz και Tusk χαιρέτισαν την υποστήριξη από τους αρχηγούς της ΕΕ στις προσπάθειές τους για περαιτέρω συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε πως οι «27» επιβεβαίωσαν την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας και να υπάρξει μία κοινή πολιτική δήλωση που θα περιγράφει τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου με «σαφήνεια».
Για το χρονοδιάγραμμα, τέλος, υπογράμμισε ότι η «στιγμή της αλήθειας» θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, ενώ, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η συμφωνία θα «οριστικοποιηθεί και επισημοποιηθεί» σε έκτακτη σύνοδο στις 17 και 18 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, ο Juncker διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ ο Kurz υπογράμμισε ότι μια συμφωνία είναι «πιο ρεαλιστικό σενάριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης