Τελευταία Νέα
Διεθνή

NAFTA: Διμερή εμπορική συμφωνία με τον Καναδά θα επιδιώξει το Μεξικό, εάν «ναυαγήσουν» οι συνομιλίες

NAFTA: Διμερή εμπορική συμφωνία με τον Καναδά θα επιδιώξει το Μεξικό, εάν «ναυαγήσουν» οι συνομιλίες
Oι συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εν μέσω των απειλών της Ουάσινγκτον να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα αυτοκίνητα που εξάγει ο Καναδάς
Τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση του Μεξικού, εάν δεν καρποφορήσουν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την αναμόρφωση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών στην περιοχή της βόρειας Αμερικής (NAFTA), δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, Andrés Manuel López Obrador.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις για να εκσυγχρονιστεί η NAFTA — την είχαν θέσει σε εφαρμογή οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό το 1994 — οι οποίες κράτησαν πάνω από έναν χρόνο, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού έκλεισαν διμερή συμφωνία στα τέλη του Αυγούστου.
Μερικές ημέρες αργότερα, ο Καναδάς άρχισε να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ, αλλά οι συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εν μέσω των απειλών της Ουάσινγκτον να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα αυτοκίνητα που εξάγει ο Καναδάς.
«Θα θέλαμε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Καναδά να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ώστε το σύμφωνο να είναι τριμερές, όπως ήταν αρχικά», σημείωσε ο López Obrador , βετεράνος κεντροαριστερός πολιτικός που θα αναλάβει την εξουσία τον Δεκέμβριο.
«Όμως στην περίπτωση που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά δεν καταλήξουν σε συμφωνία, θα χρειαστεί να διατηρήσουμε σε ισχύ τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ και να επιδιώξουμε μια παρόμοια συμφωνία με τον Καναδά».
Με μόλις μία εβδομάδα να απομένει ως την 1η Οκτωβρίου του 2018, όταν εκπνέει η προθεσμία που επέβαλε η Ουάσινγκτον για να δημοσιοποιηθεί το κείμενο της συμφωνίας, η αμερικανική και η καναδική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη συναινέσει στους όρους, ανέφερε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά ζητήματα Kevin Hackett.
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «πολύ κοντά» στο σημείο που θα πρέπει να επιλέξουν να θέσουν σε εφαρμογή τη διμερή συμφωνία με το Μεξικό και να αφήσουν τον Καναδά πίσω.
Παράγοντες των αγορών στις τρεις χώρες εκφράζουν έντονη ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας, οι όροι της οποίας διέπουν εμπορικές συναλλαγές αθροιστικής αξίας 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης