Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive για την Αργεντινή η αύξηση της «ένεσης» ρευστότητας από το ΔΝΤ

Moody's: Credit positive για την Αργεντινή η αύξηση της «ένεσης» ρευστότητας από το ΔΝΤ
Η Moody's επικροτεί έμμεσα το ενδεχόμενο υψηλότερης δόσης από το ΔΝΤ στην Αργεντινή 
Η ενδεχόμενη αύξηση του χορηγούμενου ποσού -έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης- από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προς την Αργεντινή για την περίοδο 2018-2019, θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει με μεγαλύτερη ασφάλεια τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις χρέους, αναφέρει η Moody's Investors Service, προαναγγέλλοντας «πιστωτικό αντίκτυπο».
Με άλλα λόγια, ο αμερικανικός οίκος αποτιμά θετικά τα παραπάνω για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (credit positive).
Πριν λίγες ημέρες, ο οίκος ανέφερε πως η οικονομική στήριξη του ΔΝΤ δεν αρκεί για να επανέλθει η κανονικότητα στις αγορές της Αργεντινής, αναμένοντας συνέχεια της έντονης μεταβλητότητας στην ισοτιμία του pesos και την εγχώρια αγορά.
Ο οίκος επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αναμένεται να «βυθίσει» ακόμη περισσότερο στην ύφεση τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η Τράπεζα αύξησε (στις 30 Αυγούστου 2018) σε 60%, έναντι 45%, το βασικό επιτόκιο (repo), σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακόψει την κατάρρευση του τοπικού pesos, υπενθυμίζεται.
«Η ανικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει την εγχώρια οικονομική αστάθεια και τις πιέσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, υποδηλώνει την υψηλή ευπάθεια της Αργεντινής στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος.
Η αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα ήταν η τελευταία σε σειρά μέτρων που μέχρι στιγμής, ήταν ανεπαρκή, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Από την έναρξη της κρίσης τον Απρίλιο, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Ωστόσο, παρά την αρχική πολιτική ανταπόκριση της κυβέρνησης, το νόμισμα της Αργεντινής συνέχισε να καταρρέει.
Επιπλέον, καθώς η ανησυχία των επενδυτών έχει ενταθεί.
Η κατάσταση αυτή επιταχύνθηκε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που παρατηρήθηκε στην Τουρκία (Ba3, αρνητικό)», σημειώνει ο αμερικανικός οίκος.
«Η προκαταβολική εκταμίευση κεφαλαίων από το ΔΝΤ θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης κατά το προσεχές έτος, περιορίζοντας τον κίνδυνο εσωτερικής και εξωτερικής αναχρηματοδότησης των κρατικών ομολόγων», συμπληρώνεται.
Η Moody's Investors Service αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Αργεντινής (Β2, σταθερό outlook) κατά 1% αναμένει για το σύνολο του τρέχοντος έτους, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για οικονομική ανάπτυξη της τάξεως τoυ 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης