Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook των βρετανικών τραπεζών – Πλήγμα από το Brexit

Moody's: Σταθερό το outlook των βρετανικών τραπεζών – Πλήγμα από το Brexit
Σταθερές διατηρεί τις προοπτικές των βρετανικών τραπεζών η Moody's
Σε σταθερές διατηρεί τις προοπτικές (outlook) των βρετανικών τραπεζών η Moody's Investors Service, κάνοντας λόγο για ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα, βελτιωμένη κερδοφορία, παράγοντες που θα αντισταθμίσουν τις επιδεινούμενες συνθήκες λειτουργίας και την ποιότητα του ενεργητικού, τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου αποτελεί η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για μία μεταβατική περίοδο μετά την προγραμματισμένη αποχώρηση του νησιού από το μπλοκ, τον Μάρτιο του 2019.
Ωστόσο, το περιβάλλον λειτουργίας των τραπεζών θα επιδεινωθεί, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα του Brexit θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Οι βρετανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν, επίσης, μειωμένα περιθώρια λόγω των χαμηλών επιτοκίων και του αυξημένου ανταγωνισμού.
«Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει πιθανώς σε μέτρια επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, η ισχυρή φερεγγυότητα των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου και η υψηλή ποιότητα κεφαλαίου, θα βοηθήσουν στην απορρόφηση απροσδόκητων ζημιών.
Για τις μεγάλες βρετανικές τράπεζες, η μείωση του κόστους λόγω των χαμηλότερων ποινών και δικαστικών εξόδων, θα αντισταθμίσει τις πιέσεις των εσόδων από τα χαμηλά επιτόκια, υποστηρίζοντας την κερδοφορία τους.
Θα επωφεληθούν επίσης από μια μικρή μείωση του κόστους λειτουργίας και αναδιάρθρωσης, η οποία θα υπερβεί μια πιθανή μικρή αύξηση του κόστους πίστωσης», σχολιάζεται.
Σε έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, η Moody's ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές αρχές θα προχωρήσουν στην κατάλληλη ρύθμιση, προκειμένου να περιορίσουν τον πιθανό αντίκτυπο ενός «σκληρού Brexit» στις τράπεζες της περιοχής.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις τράπεζες της Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ, Ελβετία και Νορβηγία), ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως ο κύριος κίνδυνος στην περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, θα ήταν η απώλεια πρόσβασης στη βρετανική αγορά, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να εμπορεύονται και να εκτελούν συναλλαγές με παράγωγα.
«Ωστόσο, η Moody's αναμένει οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Βασικό σενάριο παραμένει ότι και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για τη διατήρηση πολλών -αλλά όχι όλων- εμπορικών συμφωνιών, πριν από την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 29 Μαρτίου 2019», σχολιάζει ο οίκος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η πιθανότητα ενός «σκληρού Brexit» έχει αυξηθεί.
Σε ό,τι αφορά στις βρετανικές τράπεζες, αναμένεται αυξημένη πίεση στην ποιότητα ενεργητικού και την αποδοτικότητα, λόγω της πιο απότομης οικονομικής προσαρμογής του Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά-Brexit εποχή.
Βέβαια, ο αντίκτυπος θα μετριαστεί από τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, δηλαδή το κεφάλαιο, την ποιότητα του ενεργητικού και τη ρευστότητα.
Δεδομένου του ρόλου του Λονδίνου ως κύριου χρηματοπιστωτικού κέντρου στην Ευρώπη, οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή ένα "καθεστώς προσωρινών αδειών", εάν δεν υπάρξει συμφωνία, υπενθυμίζεται.

Διαβάστε: Moody’s: Brexit χωρίς μία συνολική συμφωνία με ΕΕ θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης