Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ευάλωτη η Ευρώπη σε μια νέα κρίση λόγω υψηλού χρέους, πολιτικού ρίσκου - Ενισχύονται τα αντισυστημικά κινήματα

tags :
Moody's: Ευάλωτη η Ευρώπη σε μια νέα κρίση λόγω υψηλού χρέους, πολιτικού ρίσκου - Ενισχύονται τα αντισυστημικά κινήματα
«Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια νέα μεγάλη ύφεση που θα πιέσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα», όπως προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος
Ευάλωτη σε μια νέα κρίση χαρακτηρίζει την Ευρώπης ο οίκος αξιολόγησης Moody's, λόγω μιας σειράς κρίσιμων παραγόντων όπως το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, καθώς και το πολιτικό ρίσκο.
«Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια νέα μεγάλη ύφεση που θα πιέσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα», όπως προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος.
«Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις από το 2008, η Ευρώπη παραμένει ευάλωτη, καθώς το χρέος είναι υψηλότερο, υπάρχουν λιγότερα εργαλεία για να συμβάλουν στην ανάκαμψη, οι τιμές των assets αυξάνονται σε ιστορικά υψηλά, οι πολιτικοί και ρυθμιστικοί κίνδυνοι αυξάνονται και οι διασπαστικές τεχνολογίες επηρεάζουν όλο και περισσότερους τομείς».
«Γενικά, το διαθέσιμο περιθώριο ελιγμού για να μετριαστεί η επίπτωση μιας ακόμα ύφεσης, συρρικνώνεται», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης, Paolo Leschiutta.
Τα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους έχουν παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την τελευταία δεκαετία με τους  εκδότες ομολόγων εκτεθειμένους στην περίπτωση που αυξηθούν κατά πολύ τα επιτόκια και παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.
Τα υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα του δημόσιου χρέους επίσης θα αφήσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτεθειμένες στην επόμενη ύφεση και όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού.
Τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες για να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη, έχουν περιορίσει τις επιλογές για την αντιμετώπιση της επόμενης ύφεσης, προειδοποιεί η Moody's.
Τα αποτελέσματα της νομισματικής χαλάρωσης περιορίζονται και τα μέτρα σε περιφερειακό και τοπικό εθνικό επίπεδο καθιστούν δυσκολότερες τις περαιτέρω περικοπές και την προσαρμογή του προϋπολογισμού.
Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική, περιορίζοντας την ταχύτητα της ανάκαμψης μετά από μια ύφεση.
Σύμφωνα με τη Moody's, ορισμένα assets και χρηματαγορές κινδυνεύουν με ξαφνική διόρθωση αν τα επιτόκια αυξηθούν γρήγορα και πέραν των προσδοκιών της αγοράς.
Όσον αφορά τον βιομηχανικό τομέα, οι υψηλοί αποτιμήσεις των στοιχείων ενεργητικού αυξάνουν το ρίσκο για τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A), καθώς οι εταιρείες ενδεχομένως να δυσκολευτούν περισσότερο να μειώσουν το χρέος.
Η χαμηλή ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία σε ορισμένες χώρες πυροδοτούν την οικονομική ανασφάλεια, τροφοδοτώντας τα αντισυστημικά κινήματα, η δημοφιλία των οποίων είναι πιθανό να αυξηθεί σε περίπτωση μια νέας κρίσης.
Σύμφωνα με τη Moody's, οι ταχύτατες τεχνολογικές αλλαγές επίσης δημιουργούν πρόβλημα σε σειρά τομέων και δημιουργούν νέες πηγές ανταγωνισμού, με αυτούς που υστερούν να αποδυναμώνονται ακόμα περισσότερο στην περίπτωση ύφεσης.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης