Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Εξαιρετικά θετικές οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ - Πρέπει να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων

Powell (Fed): Εξαιρετικά θετικές οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ - Πρέπει να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων
«Μοναδική στα σύγχρονα αμερικανικά δεδομένα» η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Fed
Τις «εξαιρετικά θετικές προοπτικές» της οικονομίας των ΗΠΑ, χαιρέτισε σήμερα (2/10/2018) ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, εκτιμώντας ότι βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «ιστορικά σπάνιας» εποχής εξαιρετικά χαμηλής ανεργίας και ήπιου πληθωρισμού.
Η κατάσταση, με το ποσοστό της ανεργίας να αναμένεται να παραμείνει κάτω του 4% για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια, και τον πληθωρισμό να παραμένει ήπιος παρά την αύξηση των μισθών, θα είναι «μοναδική» στα σύγχρονα αμερικανικά δεδομένα», παραδέχθηκε ο Powell.
Όπως συνέχισε ο Powell, για να αποφευχθεί η «εκδίκηση» των αυξανόμενων τιμών που συνήθως συνδέονται με τη χαμηλή ανεργία, η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε επίσης ότι, απέχοντας πολύ από το να είναι «πολύ καλές για να είναι αληθινές», οι τρέχουσες προβλέψεις της Fed αναγνωρίζουν πλήρως τις αλλαγές στην οικονομία, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει μετριοπαθής σχεδόν ανεξάρτητα από την πτώση της ανεργίας.
«Αυτή η πρόβλεψη δεν είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή», δήλωσε ο Powell, αλλά «αποτελεί μαρτυρία για το γεγονός ότι παραμένουμε σε εξαιρετικές περιόδους».
«Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν έναν καλύτερο κόσμο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλέον δεν βιώνουν ή δεν φοβούνται τη μάστιγα του υψηλού και ασταθούς πληθωρισμού», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.
«Αυτή η έλλειψη φόβου και η σταθερή υπόσχεση των κεντρικών τραπεζών να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο είναι ο λόγος για τον οποίο οι αυξήσεις των τιμών έχουν παραμείνει υπό έλεγχο - κι επίσης γιατί, ακόμη και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, δεν είχαμε αποπληθωρισμό», τόνισε ο Powell.
Μέχρι στιγμής, όπως είπε, «παρά τις σφιχτές αγορές εργασίας, τους κινδύνους των παγκόσμιων δασμολογικών πολέμων και την αύξηση των μισθών, αυτό δεν συμβαίνει.
«Είμαι ευτυχής που είμαι σε θέση να στέκομαι εδώ και να λέω ότι η οικονομία είναι ισχυρή, η ανεργία είναι κοντά σε 50ετή χαμηλά και ο πληθωρισμός είναι κοντά στον στόχο μας του 2%", δήλωσε ο Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης