Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Υπερβολικές οι ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες - Λάθος η άρση των capital controls - Θα παραμείνουν οι πιέσεις στις μετοχές

Morgan Stanley: Υπερβολικές οι ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες - Λάθος η άρση των capital controls - Θα παραμείνουν οι πιέσεις στις μετοχές
Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνότερες τώρα το sell off δεν μπορεί να δικαιολογηθεί
Ως υπερβολικές κρίνει τις ανησυχίες της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley, εντούτοις εκτιμά ότι οι πιέσεις στις μετοχές θα συνεχιστούν εωσότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια.
Ειδικότερα, στη σημερινή 13σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek Banks: Capital concerns overstated" (Ελληνικές Τράπεζες: Οι κεφαλαιακές ανησυχίες είναι υπερβολικές), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές θα συνεχιστούν, εωσότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια (i) για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς και (ii) τα σχέδια μείωσης των NPEs του κλάδου.
Για τη Morgan Stanley, η άρση των ελέγχων κεφαλαίου την προηγούμενη εβδομάδα μείωσε την ορατότητα, για τον κλάδο, αυξάνοντας τους κινδύνους μετάδοσης πιθανών αναταράξεων.

Τι συνέβη;

Το Bloomberg ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι η Πειραιώς θα πρέπει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας που έλαβε από την ΕΚΤ να συγκεντρώσει περίπου 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης τίτλων Tier II.
Αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του 2018.
Από τη μεριά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς, Χρίστος Μεγάλου, έκανε σήμερα μια δήλωση, λέγοντας ότι "η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές αρχές και τις αγορές κεφαλαίων για να προσδιορίσουν το παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση κεφαλαίων που περιλαμβάνεται στο σχέδιο", ενώ δεν ανέφερε κάτι σχετικό με προθεσμία.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το σχέδιο για την ενίσχυση του κεφαλαίου με την έκδοση Tier II ήταν μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής και της Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση των stress tests νωρίτερα αυτό το έτος.

Προς τι το sell off στην Πειραιώς;

Ο αναφερόμενος επείγων χαρακτήρας προκάλεσε ανησυχία.
Οι αγορές δεν είναι ανοικτές για την Πειραιώς, δεδομένης της τρέχουσας εσωτερικής και ευρωπαϊκής αστάθειας, η οποία έχει εγείρει ανησυχίες.
Το χρονοδιάγραμμα προκάλεσε έκπληξη δεδομένου του ότι οι τράπεζες διεξάγουν επί του παρόντος συζητήσεις με τους ρυθμιστικούς φορείς σχετικά με τα σχέδια μείωσης των NPEs, κυρίως μέσω προβλέψεων - δαπανηρών αποσβέσεων και πωλήσεων.
Μάλιστα, η κάλυψη NPEs της Πειραιώς είναι η χαμηλότερη, με την τράπεζα να έχει το πιο αδύναμο δείκτη κεφαλαίου (με ενσωμάτωση Β3), με τον CET1 στο 13,6%.
Με βάση αυτά δεν είναι σαφές για το πώς μπορεί η τράπεζα να διαχειριστεί περισσότερες διαγραφές και πωλήσεις, όπως και το μέχρι ποιο σημείο μπορεί να απορροφηθούν αυτές από τον ισολογισμό.
Μέχρι να έχουμε περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πόσο η τράπεζα θα προχωρήσει διαγραφές / πωλήσεις για τη συνολική μείωση των NPE, η Morgan Stanley πιστεύει ότι αυτή η αναταραχή στην αγορά είναι πιθανό να παραμείνει, δεδομένου του ότι ένα υψηλότερο ποσοστό των διαγραφών θα συνεπαγόταν υψηλότερο κόστος κινδύνου και πως θα επηρεάσει το κεφάλαιο.
Επισης, η Morgan Stanley αναφέρει ότι περιμένει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια μείωσης των NPEs για όλες τις ελληνικές τράπεζες, αν και οι πρόσφατες κινήσεις των τιμών των μετοχών ενδέχεται να προχωρήσουν νωρίτερα σε κάποια "αποκάλυψη".

Γιατί οι άλλες ελληνικές τράπεζες δέχονται πωλήσεις;

Η κατάργηση του συνόλου του κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα σημαίνει ότι πλέον η θεμελιώδη απόδοση των ελληνικών τραπεζών συνδέεται περισσότερο με τη μετάδοση της εμπιστοσύνης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πιθανό αρνητικό κλίμα για κάθε μεμονωμένη τράπεζα θα μπορούσε να επηρεάσει και τις υπόλοιπες.
Οι κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών βέβαια βρίσκονται υπό εντατικό έλεγχο, αν και δεν υπήρξαν αναφορές ότι η ρυθμιστική αρχή ζήτησε από άλλες ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια αυτή την χρονιά.
Από το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο CET1 (B3) με σταδιακή ενσωμάτωση του IFRS9 ήταν για την Alpha Bank στο 18,5%, για την Εθνική στο 16,2%, για τη Eurobank στο 14,8% και την Πειραιώς στο 13,6%.

Είναι δικαιολογημένες οι πωλήσεις;

Ενώ η Morgan Stanley βλέπουμε περιορισμένη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια μείωσης των NPEs, αφού αυτά προϋποθέτουν σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην περιφέρεια της Ευρώπης πέραν ακόμη και του 2021 (οι δείκτες NPE μέχρι το 2021 αναμένεται να είναι ~ 20%), εντούτοις θεωρρεί ότι οι πρόσφατες κινήσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι υπερβολικές.
Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνότερες τώρα από ό, τι τον Νοέμβριο του 2017 - όταν θα έπρεπε να ενσωματώσουν το IFRS9 και να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα των stress tests, το sell off δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν κάποιο χρονοδιάγραμμα επείγοντος χαρακτήρα για την άντληση κεφαλαίων φέτος.
Ακόμη και η Πειραιώς, σύμφωνα με την Καθημερινή, βρίσκεται σε συζητήσεις με τον SSM για να αναβάλει
την έκδοση του κεφαλαίου για το επόμενο έτος, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.
Άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε συνεχιζόμενες συζητήσεις με τη ρυθμιστική αρχή για τη μείωση των NPE, λαμβάνοντας υπόψιν την ικανότητα τους να μειώσουν τα προβληματικά δάνεια χωρίς να επηρεάσουν τα ίδια κεφάλαια.
Στο μέτωπο της αποτίμησης, με βάση τους δείκτες PBV οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνότερες από ό, τι τον Νοέμβριο του 2017, όταν υιοθετήθηκε το IFRS9 και τα stress tests της ΕΒΑ ήταν στον ορίζοντα.
Η Εθνική Τράπεζα είναι 6% φθηνότερη με δείκτη 0.29x 12MF σε όρους PBV, η Alpha είναι 7% φθηνότερη με 0.21x, η Πειραιώς 25% φθηνότερη στο 0,09x.
Η Eurobank στο 0,22x είναι 10% ακριβότερη από ότι τον Νοέμβριο του 2017.
Οι θεμελιώδεις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών συνδέονται περισσότερο με την απομάκρυνση των εγχώριων ελέγχων κεφαλαίου την περασμένη εβδομάδα παρά τα διαφορετικά επίπεδα NPEs, την κάλυψη και το κεφάλαιο.
Η άρση των ελέγχων κεφαλαίου μείωσε την ορατότητα, εκτιμά η Morgan Stanley.
Με την τόσο μεγάλη αστάθεια στις τιμές των μετοχών και τις εγχώριες εκλογές να είναι προγραμματιμένες στο επόμενο δωδεκάμηνο, είναι ασαφές πώς αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει την συμπεριφορά του εγχώριου καταθέτη.
Μάλιστα, η Morgan Stanley υπενθυμίζει ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι υγιής, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του ELA με καταθέσεις και μέσω της διατραπεζικής αγοράς.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης