Τελευταία Νέα
Speculator

Business Insider: Η Ιταλία μπορεί να γίνει η «νέα Ελλάδα» για την Ευρωζώνη

Business Insider: Η Ιταλία μπορεί να γίνει η «νέα Ελλάδα» για την Ευρωζώνη
Φυγή της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε κατάρρευση όλου του οικοδομήματος του ευρώ
Τις αιτίες για τις οποίες η Ιταλία κατορθώνει να αναστατώσει τις αγορές –μετοχών, ομολόγων αλλά και συναλλάγματος- εξετάζει το Business Insider σε ανάλυσή του, παραθέτοντας, παράλληλα, έξι γραφήματα που εξηγούν τις αιτίες της κρίσης.
Όπως τονίζεται το πρώτο πρόβλημα ήταν η απόφαση της ιταλικής κυβέρνηση να θέσει ως στόχο του προϋπολογισμού για το 2019 έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας είχε δεσμευθεί ότι το έλλειμμα του 2019 δεν θα ξεπερνούσε το 0,8% του ΑΕΠ.
Η κόντρα ήταν αρκετή για να οδηγήσει στα ύψη τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αλλά και τα spreads σε σύγκριση με τα γερμανικά χρεόγραφα.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια νέα Ελλάδα - αυτή τη φορά μια κρίση στην Ιταλία», έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.

A high, and rising, budget deficit

Η Ιταλία έχει διαχειριστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού με συνέπεια τα τελευταία 20 χρόνια και αν και έχει μειωθεί σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, παραμένει άνω του 2% του ΑΕΠ.
Η νέα κυβέρνηση της χώρας θέλει να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για έργα υποδομών και προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Όμως η αύξηση των δαπανών αποτελεί κίνδυνο, καθώς μπορεί να υπάρξει παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Is Italy the new Greece?
Ίσως ο σαφέστερος δείκτης του αυξανόμενου φόβου για την Ιταλία είναι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της χώρας.
Οι αποδόσεις αντικατοπτρίζουν την εγγύηση με την οποία οι επενδυτές πιστεύουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους και τείνουν να κινούνται παράλληλα με τη σταθερότητα της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης μιας χώρας.
Υπάρχουν χώρες με τεράστιο χρέος, όπως οι ΗΠΑ και Ιαπωνία, αλλά οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουν.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί κατά 20% σε μόλις μια εβδομάδα, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Την Τρίτη 2/10, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων στο δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας και στο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, δηλαδή από το ζενίθ της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η Ελλάδα θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως η λιγότερο ασφαλής οικονομία στην Ευρωζώνη και το γεγονός ότι αυτή η «διαφορά» είναι τώρα τόσο μικρή είναι ένας ανησυχητικός δείκτης για την Ιταλία.

Compare those yields with those of Germany, the eurozone's largest, most powerful economy
Αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων καθίσταται ακόμα πιο σαφές όταν εξετάζουμε ένα γράφημα που εμφανίζει το spread - το χάσμα στην απόδοση - μεταξύ του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας και του 10ετούς γερμανικού ομίλου.
Στις 2/10 αυτό το χάσμα ανέβηκε πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες, με το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας να έχει απόδοση περίπου 0,4%.
Το κρατικό χρέος της Γερμανίας θεωρείται ευρέως ως μία από τις ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές στον πλανήτη, χάρη στη σταθερή δέσμευση της χώρας να έχει πλεόνασμα προϋπολογισμού.
Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά, φαίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απόδοση των ομολόγων.

Rising bond yields threaten to further increase Italy's already sky-high national debt pile

Το υψηλό χρέος της Ιταλίας αποτελεί εξ αρχής πρόβλημα, το οποίο γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, όσο αυξάνεται το κόστος δανεισμού για τη χώρα.
Η Ιταλία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο την ξεπερνούν Λίβανος, Ελλάδα και Ιαπωνία.

All of this has investors in the euro worried

Το ευρώ έχει την τάση να υποχωρεί έναντι του δολαρίου όταν ξεσπούν πολιτικές αναταραχές στην Ευρωζώνη.
Την προηγούμενη εβδομάδα εμφάνισε πτώση περί του 2% έναντι του δολαρίου.
Η Ιταλία είναι ζωτικής σημασίας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, επομένως οι αρνητικές εξελίξεις γύρω από την πολιτική της είναι σπάνια καλό για το ενιαίο νόμισμα.
Ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στους επενδυτές προκαλούν δηλώσεις Ιταλών πολιτικών ότι η χώρα τους θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης.
Εάν η Ιταλία αποχωρήσει από το ευρώ, θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή στην Ευρωζώνη.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία είναι τα πόδια που κρατούν όρθια την Ευρωζώνη.
Όποιο φύγει θα προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος.

Investors in Italian banks are concerned. too
Παράλληλα με το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας, μια άλλη αιτία ανησυχίας γύρω από τα οικονομικά της χώρας είναι ο τραπεζικός της τομέας.
Μετά από την κρίση του 2016, η Ιταλία κατάφερε να εξομαλύνει μερικά από τα χειρότερα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Όμως, τα επίπεδα του χρέους παραμένουν υψηλά και οι περισσότερες τράπεζες έχουν ένα μεγάλο μέρος των τοξικών δανείων στα βιβλία τους. Έτσι, κάθε φορά που η οικονομία της Ιταλίας αρχίζει να φαίνεται ασταθής, οι τραπεζικές μετοχές υποφέρουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης