Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη «αποκρύπτει» την αστάθεια των αναδυόμενων αγορών

Brookings: Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη «αποκρύπτει» την αστάθεια των αναδυόμενων αγορών
Ανησυχίες προκαλούν οι σοβαρές πιέσεις στην Αργεντινή και την Τουρκία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες
H ισχύς της παγκόσμιας οικονομίας αποκρύπτει την ευθραυστότητα των αναδυόμενων αγορών και την έλλειψη των απαραίτητων εργαλείων για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων σε προηγμένες οικονομίες.
Αυτό προκύπτει από την παρακολούθηση του δείκτη Tiger, που σχεδιάστηκε από το ινστιτούτο Brookings και τους Financial Times.  
Η παγκόσμια οικονομία παραμένει ισχυρή, αν και ελαφρώς ασθενέστερη από τις προσδοκίες στις αρχές του 2018 αλλά έχουν ήδη παρατηρηθεί σοβαρές πιέσεις στην Αργεντινή και την Τουρκία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
 «Ενώ οι συμβατικοί δείκτες ανάπτυξης φαίνονται σχετικά υγιείς για τις περισσότερες χώρες, η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών δείχνει μικρές αναπτυξιακές προοπτικές σε πολλές από αυτές, ειδικά στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές» τόνισε ο καθηγητής Eswar Prasad του Brookings.
Ο δείκτης Tiger, παρακολουθεί ένα ευρύ φάσμα επίσημων οικονομικών δεδομένων- τις τιμές της χρηματοπιστωτικής αγοράς και τους δείκτες εμπιστοσύνης- και τα συγκρίνει με τις ιστορικές τους τιμές κυρίως για τις μεγαλύτερες οικονομίες.
Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν, πως η παγκόσμια ανάπτυξη υποχώρησε έστω και μερικώς από το υψηλότερο σημείο της.
Η Christine Lagarde, διευθύντρια του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι προβλέψεις ανάπτυξης του Ταμείου αναμένεται να αναθεωρηθούν αυτή την εβδομάδα στις ετήσιες συναντήσεις του Οργανισμού στο Bali (11-14/10).
Ο σύνθετος δείκτης Tiger από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, αντανακλά τώρα ισχνότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και τις αναδυόμενες οικονομίες.
 
Καθώς η αμερικανική οικονομία είναι ιδιαίτερα ισχυρή, ωθώντας την ανεργία στο χαμηλότερο της επίπεδο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια ενώ και άλλες προηγμένες οικονομίες εξακολουθούν να αναπτύσσονται ταχύτερα από τα μακροπρόθεσμα βιώσιμα ποσοστά, η βραχυπρόθεσμη ανησυχία επικεντρώνεται στις αναδυόμενες οικονομίες.
Αυτές οι οικονομίες πλήττονται από εκροές κεφαλαίων, υποτιμήσεις του νομίσματός τους και συνεπώς αύξηση του χρέους σε ξένο νόμισμα, σημειώνει ο Prasad.
«Όπως και στο παρελθόν, οι εσωτερικές και εξωτερικές ευπάθειές τους τείνουν να εμφανίζονται όταν οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες βρίσκονται σε διαδικασία σύσφιξης και το δολάριο των ΗΠΑ ενισχύεται», προσθέτει.
«Άλλες χώρες όπως η Ινδονησία και η Νότια Αφρική στις οποίες διαπιστώνονται τα εν λόγω τρωτά σημεία, υπόκεινται επίσης σε εκροές κεφαλαίων και μεταβλητότητα στα νομίσματά τους», συνεχίζει.
Ενώ η οικονομία της Κίνας παρέμεινε αρκετά ισχυρή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετώπισαν τη δυσκολία να αποφασίσουν εάν θα ενισχύουν την πιστωτική επέκταση, ανταποκρινόμενοι σε μια ελαφρά επιβράδυνση, με τους κινδύνους πως η κίνηση αυτή θα αυξήσει περαιτέρω τα ήδη επικίνδυνα επίπεδα χρέους.
Τα αποδεικτικά στοιχεία για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην οικονομική δυναμική είναι ακόμη δύσκολο να εντοπιστούν, ωστόσο ήδη περιορίζεται η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία και τη δεύτερη στον κόσμο.
Η Ινδία είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη σημαντική οικονομία στον κόσμο, αλλά η ανησυχία για την εμπιστοσύνη στις αναδυόμενες οικονομίες έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή πολλών μεταρρυθμίσεων.



Στις προηγμένες οικονομίες, η μακρά περίοδος ανάκαμψης ήταν ευπρόσδεκτη ως προς τη μείωση της ανεργίας σε επίπεδα πριν από την κρίση.
Ωστόσο δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι «πληγές» της κρίσης και οι οικονομίες αυτές πιθανώς να εμφανιστούν ευάλωτες σε μία νέα αναταραχή.
«Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής ενδέχεται να μην έχουν μεγάλα περιθώρια να ανταποκριθούν επιθετικά στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς η επεκτατική φάση του παγκόσμιου επιχειρηματικού κύκλου καταρρέει εν μέσω της αύξησης των οικονομικών, εμπορικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων», εκτιμά ο Prasad.
Το ΔΝΤ θα χρησιμοποιήσει τις ετήσιες συναντήσεις για να παροτρύνει τις χώρες να μην προχωρήσουν περισσότερο στην κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων και να επικεντρωθούν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας, έτσι ώστε η ανάπτυξη να συνεχιστεί χωρίς να «εξανεμιστεί» ή να αρχίσει να προκαλεί υπερβολικό πληθωρισμό.
Στο Bali και τη σύνοδο του ΔΝΤ θα επιχειρηθεί να  αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η συνεργασία και ο ενθουσιασμός για μια νέα πολυμέρεια μεταξύ των κορυφαίων παραγόντων στην παγκόσμια οικονομία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης