Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών χωρίς να θεωρηθεί «κρατικοποίηση»;

Θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών χωρίς να θεωρηθεί «κρατικοποίηση»;
Μπορεί να υπάρξει λύση με κρατικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς άμεση κρατικοποίηση;
Εν μέσω μια διάχυτης ανησυχίας για την πορεία των ελληνικών τραπεζών και της θολής λύσης με βάση το ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια... το κύριο ερώτημα που εγείρεται είναι….μπορούν να βρουν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες;
Η απάντηση είναι όχι δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια οι ελληνικές τράπεζες λόγω εσωτερικών αλλά και διεθνών λόγων.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε Ελλάδα και Ιταλία έχουν εκτοξευθεί, υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για τις ελληνικές τράπεζες και αυτό καταγράφεται στις μετοχές και στην συνολική τους χρηματιστηριακή συμπεριφορά οπότε εύλογα και οι τράπεζες αδυνατούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.
Το βασικό ερώτημα παραμένει.

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα άρα και οι ελληνικές τράπεζες παραμείνουν για καιρό εκτός αγορών ή οι αγορές κρατήσουν κλειστές τις πόρτες στις ελληνικές τράπεζες;    


Η Ιταλία ήδη κάνει λόγω για Αρμαγεδδώνα εάν υπάρξει σύγκρουση με τις Βρυξέλλες ενώ ιταλοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για σχέδιο πτώσης της ιταλικής κυβέρνησης.
Όλα αυτά ξεκίνησαν με αφορμή την απόφαση της Ιταλίας να διαμορφώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% αντί για 1,6% αλλά η πραγματική αιτία είναι η διαφορετική στρατηγική και πολιτική γραμμή που έχουν Ιταλία και Κομισιόν.
Αποτέλεσμα όλων αυτών να εκτιναχθούν οι αποδόσεις των ομολόγων στο 3,40% στην Ιταλία και στο 4,5% στην Ελλάδα.
Με τέτοια επιτόκια και με τέτοια συγκυρία είναι προφανής η αδυναμία εξόδου της Ελλάδος και των τραπεζών στις αγορές.
Εάν αυτό το σκηνικό ρίσκου διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τι πρέπει να γίνει εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια;
Θα μπορούσε το ελληνικό κράτος να καλύψει ομολογιακό tier 2 ή κάποια άλλη έκδοση ή να εκδοθεί νέο Cocos δηλαδή ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές;
Η συμμετοχή σε αύξηση σηματοδοτεί περαιτέρω κρατικοποίηση συν τοις άλλοις αύξηση κεφαλαίου την τρέχουσα περίοδο είναι αδύνατο να υλοποιηθεί.
Όμως σε ένα βάθος χρόνου το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να συμμετάσχει στην κάλυψη κεφαλαιακής ανάγκης τράπεζας ή τραπεζών μέσω ομολόγων δηλαδή ομολογιακό tier 1 ή ομολογιακό tier 2 ή ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές cocos.
Βέβαια θα ενεργοποιείτο η διαδικασία της προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης αλλά με όρους και παραδοχές που δεν θα εμπεριείχαν την λύση του bail in.
Σε αυτή την περίπτωση δεν επέρχεται κρατικοποίηση γιατί το ομόλογο – ειδικά στα cocos – στο μέλλον μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές.
Εάν μια τράπεζα έχει ήδη cocos στο χαρτοφυλάκιο της που έχει καλύψει το ελληνικό κράτος, αυτά μετατρέπονται σε μετοχές;
Η απάντηση είναι η εξής.
Τα cocos δηλαδή τα μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα, μόνο υπό 3 όρους μετατρέπονται σε μετοχές
-Να μην πληρωθούν δύο συναπτά κουπόνια
-Να λάβει η τράπεζα που διαθέτει cocos νέα κρατική βοήθεια
-Να λήξει το cocos χωρίς να έχει αποπληρωθεί
Μπορεί να βρεθεί φόρμουλα ώστε είτε μέσω ομολόγου tier 1 ή tier 2 ή νέας έκδοσης ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές cocos να ξεπεραστεί το εμπόδιο;
Προφανώς και η συμμετοχή του κράτους θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκάθαρα θα θέσει θέμα κρατικής ενίσχυσης, θα θεωρηθεί επιδότηση του κράτους προς μια τράπεζα και αυτό θα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Προφανώς και η συμμετοχή του κράτους θα επιβάλλει στην τράπεζα να παρουσιάσει νέο πλάνο αναδιάρθρωσης – restructuring plan – όπου θα περιλαμβάνει γενναία θεραπεία σοκ σε μείωση κόστους, μείωση προσωπικού και δραστηριοτήτων.
Προφανώς και η συμμετοχή του κράτους στα κεφάλαια μιας τράπεζας θα αποτελέσει ξεκάθαρα credit negative δηλαδή αρνητική εξέλιξη.
Προφανώς και η συμμετοχή του κράτους μέσω ομολογιακών δεν θα ενεργοποιήσει την διαδικασία dilution στους ιδιώτες μετόχους.
Προφανώς και η συμμετοχή του κράτους σε μια τράπεζα θα αντιμετωπιστεί πολύ αρνητικά από την χρηματιστηριακή αγορά, οι επενδυτές θα τρομοκρατηθούν.
Όμως η τράπεζα θα έχει κεφάλαια, δεν θα κινδυνεύει με resolution ή κατάρρευση ή σπάσιμο σε καλή και κακή τράπεζα.
Συν τοις άλλοις οι ελληνικές τράπεζες υποχρεωτικά θα προχωρήσουν σε νέα γενναία αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους, τουλάχιστον όταν το κάνουν να έχουν κεφάλαια.
Οι καταθέτες λόγω και της άρσης των capital controls – παρά το ρίσκο – δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί φαινόμενο bail in δεν θα προκύψει.

Συμπέρασμα

Μπορεί να υπάρξει λύση με κρατικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς άμεση κρατικοποίηση;
Η απάντηση είναι ναι μπορούν να βρεθούν κεφάλαια αλλά προφανώς όλη αυτή η διαδικασία έχει ένα επώδυνο κόστος.
Όμως όποια τράπεζα ή τράπεζες πάρουν κεφάλαια από το κράτος καλό είναι να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα να μην περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης