Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον έως το ουδέτερο επίπεδο

Evans (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον έως το ουδέτερο επίπεδο
Το λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο των επιτοκίων κυμαίνεται μεταξύ του 2,75% και του 3,0%, εκτίμησε ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σικάγο, Charles Evans
Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν τουλάχιστον έως το λεγόμενο «ουδέτερο» επίπεδο, δήλωσε σήμερα (12/10/2018) ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σικάγο, Charles Evans, διευκρινίζοντας ότι -σύμφωνα με την εκτίμησή του- αυτό το ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων κυμαίνεται μεταξύ του 2,75% και του 3,0%.
Όπως δήλωσε ο Evans σε συνέντευξή του στο «CNBC», μόλις επιτευχθεί αυτό το επίπεδο, θα ήταν ώρα να «δούμε πώς τα πηγαίνει η οικονομία» και τότε «ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο από αυτό».
Για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του, ο Evans επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις για μια ισχυρή ανάπτυξη έως το 2021, αλλά και το ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό της ανεργίας.
«Με την ανεργία σε αυτά τα επίπεδα, η θέσπιση μιας πολιτικής ελαφρώς περιοριστικής είναι λογική και θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Όπως διευκρίνισε, «ελαφρώς περιοριστική» θα ήταν μια άνοδος των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από το ουδέτερο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% προτού αυξηθεί ελαφρώς.
Ο Evans ανέφερε επίσης τη σημερινή δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ ως ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που στηρίζει την σκέψη του, εκτός από την ισχυρή οικονομία.
Ο αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ακόμη ότι δεν ανησυχεί για ον πληθωρισμό, ωστόσο τόνισε ότι θα ήθελε να δει μια μεγαλύτερη αύξηση των μισθών.
Παράλληλα, ο Evans επεσήμανε ότι η Fed παρακολουθεί τις συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ ανέφερε ότι οι εταιρικοί ισολογισμοί βρίσκονται σε πραγματικά καλή κατάσταση.
Τέλος, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο υπογράμμισε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή ισχυρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης