Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Συνεχίζονται οι κόντρες χωρίς αλλαγές ο προϋπολογισμός 2019 - Salvini: Ο Juncker να πει ένα καφέ - Ράλι 2,23% για τον FTSE MIB

Ιταλία: Συνεχίζονται οι κόντρες χωρίς αλλαγές ο προϋπολογισμός 2019 - Salvini: Ο Juncker να πει ένα καφέ - Ράλι 2,23% για τον FTSE MIB
Έντονη ανησυχία εκφράζουν κορυφαία στελέχη της Κομισιόν - «Δεν κάνουμε πίσω» η απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης
Η Ιταλία δεν τράβηξε εντελώς στα άκρα το σχοινί της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλες και την Κομισιόν, καθώς φρόντισε να στείλει –ως όφειλε – εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ένας προϋπολογισμός ο οποίος δεν έχει καμία αλλαγή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και κυρίως αυτόν του ελλείμματος ο οποίος παραμένει στο 2,4% του ΑΕΠ, έναντι 1,8% του ΑΕΠ που ήταν η «επιθυμία» της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών της ιταλικής κυβέρνησης ότι η Ρώμη δεν έχει καμία πρόθεση να διαλύσει την Ευρωζώνης, συνεχίζονται οι λεκτικές κόντρες μεταξύ των δύο αντιπροέδρων, Matteo Salvini και Luigi Di Maio και του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Αφορμή για τη νέα κόντρα, οι δηλώσεις του κ. Juncker για την Ιταλία και το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τους Salvini και Di Maio να του απαντούν.
Περισσότερο συγκαταβατικός και ήρεμος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, Mario Centeno, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ιταλία δεν απειλεί την Ευρωζώνη, ενώ για «σοβαρή απόκλιση από τους κανόνες» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis.

Juncker: Η ευρωζώνη θα ξεσηκωθεί εάν η ΕΕ εγκρίνει τον ιταλικό προϋπολογισμό

Νέο μήνυμα σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, προειδοποιώντας για την έντονη αντίδραση των χωρών της ευρωζώνης σε περίπτωση που τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης λάβουν πράσινο φως.
«Η ευρωζώνη θα ξεσηκωθεί εάν η ΕΕ δώσει το ΟΚ στον προϋπολογισμό της Ιταλίας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα ήταν σε άσχημη κατάσταση εάν δεν υπήρχε το ευρώ.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Κομισιόν θα συζητήσει για τον ιταλικό προϋπολογισμό με σεβασμό καθώς οφείλουμε στην Ιταλία και στη βάση των στοιχείων που έχουμε λάβει.
Δεν θα παρέμβουμε σε εσωτερικά και ανεξάρτητα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης.
Για εμένα τα αποτελέσματα μετράνε.
Πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις».
Τέλος, επεσήμανε ότι «χωρίς της Ιταλία, η Ευρώπη δεν θα είναι η ίδια.
Η Ευρώπη χρειάζεται την Ιταλία και η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη.
Παλέψαμε σκληρά το 1991 για να ενταχθεί η Ιταλία στην ευρωζώνη.
Η Κομισιόν θα εργαστεί με την Ιταλία χωρίς προκατάληψη και με σεβασμό».

Salvini: Ο Juncker ας... πάει να πιει ένα καφέ

Μετά από τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Di Maio, και ο γραμματέας της Lega και υπουργός εσωτερικών Matteo Salvini θέλησε να απαντήσει στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean - Claude Juncker, σχετικά με τα δημοσιονομικά της Ιταλίας.
«Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε.
Ο Juncker ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιεί έναν καφέ», είπε ο Salvini και προσέθεσε «οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο».

Di Maio: Στον Juncker απομένει λίγος χρόνος - Να απαντήσει ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις στην ΕΕ

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio, τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, περί ξεσηκωμού της ευρωζώνης σε περίπτωση που η ΕΕ εγκρίνει τον ιταλικό προϋπολογισμό.
«Του Juncker του μένει λίγος χρόνος.
Τον Μάιο τα πράγματα θα αλλάξουν.
Μας λέει ότι η ευρωζώνη θα επαναστατήσει, αλλά εξ ονόματος ποιου μιλά;
Πρέπει να μας πει ποιος λαμβάνει πραγματικά τις αποφάσεις, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο Di Maio.

Dombrovskis: Σοβαρές αποκλείσεις του ιταλικού προϋπολογισμού από τους κανόνες

«Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Valdis Dombrovskis, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο της ΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους στις Βρυξέλλες. 
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού, είπε ότι η Επιτροπή έχει ανταλλάξει επιστολές με τις ιταλικές Αρχές.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, οι ιταλικές αρχές είχαν ενημερώσει για τους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού το 2019 και συγκεκριμένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.
Η Επιτροπή απάντησε στην Ιταλία ότι εκ πρώτης όψεως το σχέδιο του προϋπολογισμού φαίνεται να έχει σοβαρές αποκλίσεις από την πορεία προσαρμογής προς το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο που θέτουν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές.

Θετικό κλίμα σε μετοχές, ομόλογα

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο «εκτοξεύτηκε» κατά 2,23% κι έκλεισε στις 19.717,83 μονάδες.


Στο ταμπλό, η μετοχή της Intesa Sanpaolo ενισχύθηκε κατά 1,40%, η Enel κατέγραψε άνοδο 3,4%, ενώ η Unicredit σημείωσε άνοδο 0,8%.
Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψαν, εν τω μεταξύ, οι πιέσεις στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,46%, από 3,56% χθες.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση 17 μ.β. στο 1,59% από 1,75% χθες.

Τα μέτρα του προϋπολογισμού

Μεταξύ των άλλων, τα μέτρα που εγκρίθηκαν προβλέπουν ότι δεν θα αυξηθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας, και παράλληλη μείωση της συντάξιμης ηλικίας για περίπου πεντακόσιες χιλιάδες ιταλούς.
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Di Maio υπογράμμισε ότι πρόκειται να περικοπούν οι υψηλότερες συντάξεις.
Μέχρι τώρα, έχει διαρρεύσει ότι οι μειώσεις θα αφορούν τις συντάξεις που ξεπερνούν τις 4.500 ευρώ τον μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, γεγονός το οποίο δεν αποδέχεται η Ευρωζώνη, αλλά όπως τόνισαν εκ νέου τόσο οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, η Ρώμη δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να υπαναχωρήσει, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες και παρά το συνεχή «χτυπήματα» στις αγορές και κυρίως σε αυτήν ομολόγων, με το κόστος δανεισμού της χώρας να έχει φθάσει σε ιστορικά υψηλά.
Ο Salvini προχώρησε, μάλιστα, στις 15/10 ένα βήμα πιο μπροστά, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε εκλεγεί για να αλλάξουμε τα πράγματα, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι από τους κανόνες για το δημόσιο έλλειμμα που ορίζονται από τις Βρυξέλλες και οι πολλοί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγνοούν, ξεκινώντας από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία».
Πάντως η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε βολές και εκ των έσω με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να απορρίπτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σε ενημερωτική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, τονίζεται ότι «το Γραφείο Προϋπολογισμού, δεν εγκρίνει τις προγραμματικές προβλέψεις για το 2019 που δημοσιεύθηκαν στο προσχέδιο, δεδομένου ότι βρίσκονται εκτός του αποδεκτού εύρους στην κατάσταση των διαθέσιμων πληροφοριών.
Οι στόχοι για το ΑΕΠ είναι δύσκολο να επιτευχθούν καθώς φόροι και επενδύσεις δεν θα έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα.
Η αξιολόγηση απορρέει από τις σημαντικές και πολλαπλές αποκλίσεις στις κύριες μεταβλητές του προγραμματικού πλαισίου, με αναφορά τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στις τιμές.
Οι προβλέψεις για μείωση του δημόσιου χρέους που θα μπορούσαν να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1% το 2021 θα μπορούσαν επίσης να επαναξιολογηθούν.
Σε γενικές γραμμές το Γραφείο Προϋπολογισμού θεωρεί ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις για την οικονομία και φιλόδοξους τους στόχους για το ΑΕΠ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης