Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Χεζμπολάχ, MS-13, καρτέλ Σιναλόα, του Κόλπου και Νέα Γενιά του Χαλίσκο οι διεθνείς «απειλές»

tags :
ΗΠΑ: Χεζμπολάχ, MS-13, καρτέλ Σιναλόα, του Κόλπου και Νέα Γενιά του Χαλίσκο οι διεθνείς «απειλές»
Το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τέσσερις οργανώσεις που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών χαρακτηρίστηκαν από τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης  ως οι σημαντικότερες απειλές για τις ΗΠΑ
Το σιιτικό, πολιτικό και στρατιωτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τέσσερις οργανώσεις που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών χαρακτηρίστηκαν από τον αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης J. Sessions ως οι σημαντικότερες απειλές για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μεταξύ των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων.
Οι άλλες τέσσερις οργανώσεις πέραν της Χεζμπολάχ είναι το καρτέλ Σιναλόα, που δρα κυρίως στο Μεξικό, αλλά έχει πλοκάμια σε όλον τον κόσμο· το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο· το καρτέλ του Κόλπου· και η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13).
Η Χεζμπολάχ, η οποία εξάλλου συγκαταλέγεται ήδη στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι μια οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν κι έχει βαθιές πολιτικές ρίζες στον Λίβανο, ενώ ο στρατιωτικός της βραχίονας πολεμά στη Συρία, στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Assad.
Η οργάνωση φέρεται επίσης να δρα στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.
Οι ΗΠΑ οδεύουν να επιβάλλουν ξανά όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν που είχαν άρει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το 2015 και μετά, από την οποία απέσυρε τη χώρα ο αμερικανός πρόεδρος Trump τον Μάιο, ενώ διακηρύσσουν ότι ένας από τους σκοπούς τους στη Συρία είναι να τερματιστεί κάθε ιρανική επιρροή.
Ο Sessions σύστησε ειδικές επιτροπές αρμόδιες για καθεμιά από τις πέντε οργανώσεις, οι οποίες εντέλλονται να του παρουσιάσουν εντός 90 ημερών εισηγήσεις για το πώς μπορούν να «εμποδιστούν» και να «εξαρθρωθούν» τα δίκτυά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης