Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε μεγαλύτερες περιόδους ύφεσης

tags :
Praet (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε μεγαλύτερες περιόδους ύφεσης
Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιόδους ύφεσης και ασθενέστερες ανακάμψεις, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet
Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης θα μπορούσε να περιορίσει μόνιμα τη νομισματική πολιτική, οδηγώντας σε μεγαλύτερες περιόδους ύφεσης και ασθενέστερες ανακάμψεις, προειδοποίησε σήμερα (17/10/2018) ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Peter Praet.
Η δημογραφική μετατόπιση της Ευρώπης έχει ήδη οδηγήσει στη μείωση των επιτοκίων, αφήνοντας στην ΕΚΤ περιορισμένα συμβατικά εργαλεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο να χάνει πιο συχνά τον στόχο της για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Praet από τη Μαδρίτη.
«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τη μόνιμη επιβάρυνση των κεντρικών τραπεζών με την υποχρέωση ανάπτυξης εργαλείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τελικά προκαλούνται από διαρθρωτικές οικονομικές αναποτελεσματικότητες», δήλωσε ο Praet.
Ενώ τα μη συμβατικά εργαλεία ήταν αποτελεσματικά μέχρι τώρα, ο Praet υποστήριξε ότι το ουδέτερο επιτόκιο έχει μειωθεί δραματικά καθώς η γήρανση του πληθυσμού έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποταμιεύσεων, σε επιβράδυνση της αύξησης της παραγωγικότητας και σε αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων σε σχέση με τους ενεργούς εργαζόμενους.
«Οι περίοδοι ύφεσης ενδέχεται να διαρκούν περισσότερο και οι ανακάμψεις ενδέχεται να είναι βραδύτερες και πιο επιφανειακές», ανέφερε ο Praet.
Ο Praet πρόσθεσε ότι στις πιθανές λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και πολιτικές που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού, για παράδειγμα μέσω της αύξησης της κινητικότητας ή της αποτελεσματικότερης κατάρτισης δεξιοτήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης