Διεθνή

Ο Καναδάς νομιμοποιεί από σήμερα (17/10) την κάνναβη για ψυχαγωγικούς λόγους - «Ουρές» στα καταστήματα

Ο Καναδάς νομιμοποιεί από σήμερα (17/10) την κάνναβη για ψυχαγωγικούς λόγους - «Ουρές» στα καταστήματα
Ο Καναδάς νομιμοποίησε την κάνναβη 
Ουρές από επίδοξους αγοραστές κάνναβης σχηματίστηκαν σήμερα (17 Οκτωβρίου 2018) σε καταστήματα του Καναδά, καθώς η χώρα έγινε η δεύτερη παγκοσμίως που νομιμοποιεί την κατοχή και χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους στη χώρα είναι νόμιμη από το 2001.
Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Τετάρτης, με τις πρώτες - νόμιμες πια - πωλήσεις να πραγματοποιούνται στη νήσο Νέα Γη, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές έξω από τα καταστήματα.
Της νομιμοποίησης προηγήθηκε μια τεράστια ενημερωτική καμπάνια για το τι συνεπάγεται το νέο μέτρο, στο πλαίσιο της οποίας εστάλησαν και περισσότερα από 15 εκατ. e-mails σε Καναδούς Πολίτες. Ωστόσο, κάποιοι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ, αφού η αγορά και η κατανάλωση επιτρέπεται σε συγκεκριμένα μέρη και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ωστόσο, πολλά ερωτήματα για θέματα υγείας και ασφάλειας παραμένουν αναπάντητα, καθώς ειδικοί και επιστημονική κοινότητα εμφανίζονται διχασμένοι. Παράλληλα, δεν εμφανίζονται έτοιμες όλες οι κρατικές δομές για την εφαρμογή του μέτρου, αφού λ.χ. δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει για τους οδηγούς που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια κάνναβης.
Ανέτοιμη εμφανίζεται ωστόσο και η αγορά για την υλοποίηση του μέτρου. Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων θα πραγματοποιείται αρχικά online (γεγονός που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θέτει ζητήματα ασφάλειας). Είναι ενδεικτικό πάντως ότι στην περιοχή της πόλης του Οντάριο αρχικά θα υπάρξει μόνο ένα σημείο λιανικής πώλησης, ενώ στη Βρετανική Κολούμπια (που καταγράφει και τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης κάνναβης) θα υπάρχει μόνο ένα κατάστημα που θα είναι ανοιχτό μόνο τις Τετάρτες.
Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει επίσης για το ποια θα είναι η τύχη των παράνομων πωλητών αν συνεχίσουν την "εμπορική δραστηριότητά" τους υπό το νέο καθεστώς.
Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι τον πρώτο χρόνο η ζήτηση θα είναι τόσο μεγάλη που θα υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά.
Η κυβέρνηση του Justin Trudeau από την πλευρά της υποστηρίζει ότι χάρη στη νέα νομοθεσία, εξασφαλίζεται μεγαλύτερη προστασία των ανηλίκων από τα ναρκωτικά, αλλά και καλύτερη αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και του εγκλήματος. Υπολογίζει δε ότι τα έσοδα από τις νόμιμες πωλήσεις κάνναβης θα ανέλθουν στα 400 εκατ. δολάρια Καναδά σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης