Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel προς Σαουδική Αραβία: Δεν έχουμε πειστεί ότι ο θάνατος του Khashoggi ήταν ατύχημα

Merkel προς Σαουδική Αραβία: Δεν έχουμε πειστεί ότι ο θάνατος του Khashoggi ήταν ατύχημα
Ο Δανός πρωθυπουργός δήλωσε οτι πρόκειται για μια συγκλονιστική δολοφονία και ζητά με τον Ολλανδό ομόλογό του τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ 
Σκληρή είναι η αντίδραση της Ευρώπης στην ανακοίνωση - αποδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος της WashigtonPost πέθανε μέσα στην Πρεσβεία της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. 
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Γερμανίδα καγκελάριο A. Merkelη οποία δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι δεν αποδέχεται την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Μάλιστα, τόσο η ίδια όσο κι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τη Σαουδική Αραβία να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτου του καθώς θεωρείται ότι «πρόκειται για ατυχημα».
Η Merkel εμφανίζεται δύσπιστη ως προς τις εξηγήσεις του Ριάντ λέγοντας ότι «τα φρικτά γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου είναι μια ένδειξη ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες δέχονται επίθεση σε ολόκληρο τον κόσμο».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί οι συνθήκες θανάτου του και βεβαίως απαιτούμε να ξεκαθαριστούν» .
Την ίδια στάση τηρεί και ο Δανός πρωθυπουργός Lars Lokke Rasmussen ο οποίος τόνισε πως ούτε ο ίδιος έχει πειστεί από τις εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας.
«Πρόκειται για «συγκλονιστική» δολοφονία» είπε ο Rasmussen στη διάρκεια συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte.
«Το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες επιβεβαίωσαν ότι ο Khashoggi πέθανε, αφού προηγουμένως επέμεναν ότι έφυγε από το προξενείο, δείχνει ότι δεν μας είπαν την πλήρη αλήθεια και πρέπει να επιμείνουμε ώστε να το πετύχουμε» υπογράμμισε.
Ο Mark Rutte δήλωσε ότι η δολοφονία του Khashoggi ήταν ένα «συγκλονιστικό γεγονός» και συμφώνησε με τον Rasmussen να ζητήσουν την διεξαγωγή έρευνας για το θάνατό του από τα Ηνωμένα Έθνη και από άλλες Δυτικές δυνάμεις.
Από την πλευρά του ο Donald Trump, ο οποίος αρχικά είχε απειλήσει το Ριάντ με σκληρές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωνόταν η εμπλοκή του στη δολοφονία, έκανε ένα βήμα πισω λέγοντας ότι η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο Khashoggi σκοτώθηκε στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα «καλό πρώτο βήμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης