Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΤΕΧ Άνεμος – Πως το ράλι στο ταμπλό μπορεί να συνεχιστεί

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΤΕΧ Άνεμος – Πως το ράλι στο ταμπλό μπορεί να συνεχιστεί
Καλές οι ταμειακές ροές, ειδικά της Τέρνα Ενεργειακής στο εξάμηνο, της έδωσαν τη δυνατότητα για καλή επιστροφή κεφαλαίου
Βελτίωση παρουσίασαν των μεγέθη των εταιρειών που επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ενδιαφέρον των επενδυτών στη φετινή χρήση ήταν σημαντικό, οδηγώντας τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.
Επιπλέον οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα των επόμενων χρήσεων είναι θετικές και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις οι αποτιμήσεις δύναται να χαρακτηριστούν χαμηλές.
Βάσει κερδοφορίας η Τέρνα Ενεργειακή ξεχωρίζει έναντι της Άνεμος, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο λόγω πληροφοριών περί πώλησης.
Ωστόσο μετά την ανάληψη της διοίκησης από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, αυτό το σενάριο δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανό, αφού πιστεύουν τον κλάδο, εκτός και αν υπάρξει κάποια αλλαγή στη στρατηγική του ομίλου.
Η Τέρνα Ενεργειακή έχει καταγράψει εκπληκτικό ράλι που αποδίδεται τόσο στην βελτίωση της κερδοφορίας και στην ενίσχυση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου, όσο και στις εξαιρετικές ταμειακές ροές που έχει δημιουργήσει στο εξάμηνο.
Η μετοχή δεν έχει διορθώσει όσο η Άνεμος, η οποία από τα υψηλά των 2,12 ευρώ στις 19/9 έχει βρεθεί στα 1,70 ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή από τα 6,54 ευρώ στις 28/9 έχει υποχωρήσει στα 6,16 ευρώ.
Στα επίπεδα που βρίσκεται η Άνεμος κλείνει ένα χάσμα τιμών και ακουμπάει σε στήριξη αν και έχει βρεθεί κάτω από το ανοδικό κανάλι.
Στο πρώτο φετινό εξάμηνο η Τέρνα είχε πωλήσεις 138,6 εκατ. ευρώ από 139,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 19,3 εκατ. ευρώ από 10,4 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ήταν στα 395,8 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις στα 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 677 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 247,7 εκατ. ευρώ.
Είχε στο εξάμηνο εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 102,9 εκατ. ευρώ, επενδυτικές εκροές 35,8 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικές εκροές 20,7 εκατ. ευρώ, επομένως έμειναν κεφάλαια για αύξηση ταμειακών διαθεσίμων και μείωση του καθαρού δανεισμού.
Η Τέρνα Ενεργειακή στη χρήση 2017 είχε πωλήσεις 276,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 37,08 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση στο ταμπλό ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ.
Οι εξαιρετικές ταμειακές ροές δίνουν ώθηση στον όμιλο να επιτύχει τις επενδύσεις του και να δώσει επιστροφή στους μετόχους (έχει εγκριθεί επιστροφή 0,30 ευρώ ανά μετοχή).
Στο εξάμηνο τώρα η Άνεμος είχε καθαρή θέση 144,3 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 276,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τραπεζικές 192 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 8,07 εκατ. ευρώ.
Είχε λειτουργικές ταμειακές ροές 14,5 εκατ. ευρώ και επενδυτικές εκροές 12,8 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις στο εξάμηνο ανήλθαν στα 11,8 εκατ. ευρώ από 8,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 1,5 εκατ. ευρώ από 266 χιλ. ευρώ.
Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος είχε το 2017 πωλήσεις 49,6 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 9,5 εκατ. ευρώ.  
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ.
Διαπραγματεύεται επομένως στο ύψος της καθαρής θέσης ενώ η Τέρνα έχει υψηλότερο p/bv και αν στο δεύτερο εξάμηνο πάει καλά θα έχει και λογικό πολλαπλασιαστή κερδών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης