Τελευταία Νέα
Διεθνή

Salvini: Δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες, στήριξη από Trump - Tria: Περιορισμένο το έλλειμμα - Στο Eurogroup 5/11 o ιταλικός προϋπολογισμός

Salvini: Δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες, στήριξη από Trump - Tria: Περιορισμένο το έλλειμμα - Στο Eurogroup 5/11 o ιταλικός προϋπολογισμός
Στελέχη της Lega εξαπέλυσαν επίθεση στον διοικητή της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας ανάρμοστη την παρέμβασή του
(upd12) Στην αντιπαράθεση, που σοβεί ανάμεσα στην Κομισιόν και την Ιταλία, αναφέρθηκε χθες (27/10/2018) ο υπουργός Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Giovanni Tria, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία της ιταλικής οικονομίας και τις τράπεζες. Πάντως τόνισε, πως εάν υπάρξει τραπεζική κρίση η κυβέρνηση θα παρέμβει.
«Το έλλειμμά μας, στην πραγματικότητα, είναι περιορισμένο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Tria σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ANSA.
Υπενθύμισε δε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε, για το 2019, οικονομική ανάπτυξη του 1,4%, ενώ η τωρινή, ανέβασε το ποσοστό στο 1,5%».
«Οι επενδυτές που συνάντησα δεν ενδιαφέρονται για το spread, αλλά για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στην Ευρώπη», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.
Εκτίμησε, δε, ότι «οι αυξομειώσεις του spread εξαρτώνται από μια πολιτική αβεβαιότητα, από την στιγμή που, στην Ιταλία, δεν υπάρχουν δημοσιονομικά στοιχεία ή οικονομική κρισιμότητα που να το δικαιολογεί».
Σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario  Drahgi, ο Tria υπογράμμισε ότι «η παρέμβασή του δεν ήταν άτοπη, διότι περιέγραψε την πραγματικότητα».

Παρέμβαση της κυβέρνησης σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι «οι τράπεζες της χώρας είναι ακόμη εύρωστες, σε θέση να περάσουν τα τεστ αντοχής» και ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν κίνδυνοι».
Πάντως προειδοποίησε, πως η ιταλική κυβέρνηση θα παρέμβει σε περίπτωση κρίσης στον τραπεζικό τομέα, επαναλαμβάνοντας σχετικές δηλώσεις του Matteo Salvini, υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της Lega.
Σε περίπτωση κρίσης, η κυβέρνηση «πρέπει με κάποιο τρόπο να παρεμβαίνει, αυτό δεν μπορεί να το κάνει μόνος του ένας υπουργός θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές» σημείωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.  
«Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο σε αυτό για μια κυβέρνηση που θα πρέπει να δράσει», υπογράμμισε.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι της ΕΕ συζήτησαν με τις ιταλικές αρχές την κατάσταση που επικρατεί στη Monte Dei Paschi και άλλες ιταλικές τράπεζες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι δύο πλευρές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και την επίδραση του αυξημένου spread στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας θα δημοσιοποιήσει σύντομα τις εκτιμήσεις της για την επίδραση των αυξημένων αποδόσεων στις ιταλικές τράπεζες.
Πάντως ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατάρρευση καμίας ιταλικής τράπεζας.
Στο Eurogroup Νοεμβρίου (5/11) θα συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν με την άποψη της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό, ωστόσο όπως ανέφερε άλλο αξιωματούχος δεν είναι ξεκάθαρο αν θα εκδοθεί ανακοινωθέν για την Ιταλία μετά τη λήξη του Eurogroup.

Standard & Poor's: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ιταλίας στο ΒΒΒ, υποβάθμιση του outlook

Μία θετική έκπληξη για την ιταλική οικονομία επεφύλασσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο ΒΒΒ.
Αντίθετα ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ιταλικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» που ήταν πριν, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η ιταλική οικονομία βρίσκεται «υπό παρακολούθηση» για πιθανή υποβάθμιση το επόμενο διάστημα.

Salvini για αξιολόγηση S&P: Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί - Οι αντιδράσεις Conte και Di Maio

«Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini, σχολιάζοντας την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard& Poor's, ο οποίος μετέβαλε την προοπτική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας από σταθερή σε αρνητική.
«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν πήραν είδηση την διεθνή κρίση;
Στην Ιταλία δεν θα τιναχτούν στον αέρα ούτε οι τράπεζες ούτε οι επιχειρήσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, τόνισε μέσω Twitter ότι «οι οίκοι αξιολόγησης δεν μετρούν την ευημερία των πολιτών μιας χώρας, αλλά όποιος περίμενε τον Standard& Poor's για να συνεχίσει να πηγαίνει κόντρα στην κυβέρνηση, πρέπει να απογοητεύτηκε.
Το αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας έμεινε αμετάβλητο.
Προχωρούμε!
Η αλλαγή έρχεται».
Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte σε γραπτή του δήλωση, ανέφερε ότι «η κρίση του οίκου Standard& Poor's είναι ορθή, υπό το φως της οικονομικής ευρωστίας της Ιταλίας», ενώ αναφορικά με την μεταβολή της οικονομικής προοπτικής από σταθερή σε αρνητική σημείωσε πως η κυβέρνησή του «έχει εμπιστοσύνη ότι οι αγορές και οι διεθνείς θεσμοί θα κατανοήσουν την χρησιμότητα των μέτρων που περιέχει ο προϋπολογισμός».

Salvini: Δεν θα καταρρεύσει καμία ιταλική τράπεζα

Βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Matteo Salvini.
Σύμφωνα με τον Salvini δεν πρόκειται καταρρεύσει καμία ιταλική τράπεζα παρά τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Φρόντισε να στείλει και ένα μήνυμα προς τους κερδοσκόπους τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει με τον ορθό τρόπο εάν οποιοσδήποτε έστω σκεφθεί να κερδοσκοπήσει χρησιμοποιώντας το spread των ιταλικών ομολόγων».
Σε ό,τι αφορά το θέμα του προϋπολογισμού για το 2019 και την κόντρα με την Κομισιόν, ο Salvini επανέλαβε, για μία ακόμη φορά, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές καθώς η ιταλική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις της».

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Draghi

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία η χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi για τις ιταλικές τράπεζες και τη διαμάχη της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες, με τον αντιπρόεδροτης ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εργασίας Luigi Di Maio, να δηλώνει ότι οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ δηλητηριάζουν το κλίμα για την Ιταλία.
Νωρίτερα, στελέχη της Lega εξαπέλυσαν επίθεση στον διοικητή της ΕΚΤ, χαρακτηρίζοντας ανάρμοστη την παρέμβασή του.
Εν τω μεταξύ, τη στήριξή του στις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενώ στον αντίποδα ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν Pierre Moscovici, κάνει λόγο για πρωτοφανή απόκλιση και προειδοποιεί ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι Ιταλοί πολίτες.

Borghi (Lega): Ο Draghi να μην μιλάει για Italexit - Η συζήτηση για τις τράπεζες ενισχύει τα προβλήματα

Στο στόχαστρο του Claudio Borghi, o οποίος είναι βουλευτής και οικονομικός σύμβουλος της Lega στην Ιταλία, μπήκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Ειδικότερα, ο Borghi κάλεσε τον Draghi να σταματήσει να μιλάει για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
«Οι δηλώσεις της ΕΚΤ σχετικά με πιθανά προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα» τόνισε μια ημέρα μετά τη συνέντευξη του Τύπου του Draghi.
Σημειώνεται ότι χθες (25/10/2018) ο Draghi προέτρεψε την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει να αμφισβητεί το θεσμικό πλαίσιο του ευρώ.

Bagnai (Lega): Ανάρμοστη η παρέμβαση του Draghi για τις ιταλικές τράπεζες

Επίθεση στο διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi για την χθεσινή του παρέμβαση για τις ιταλικές τράπεζες εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας και βουλευτής της Λέγκα του Βορρά, Alberto Bagnai.
Χθες ο Mario Draghi υποστήριξε ότι το πρόσφατο sell off στα ιταλικά ομόλογα έδειξε ότι μπορεί να πλήξει κεφάλαια των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες κατέχουν περίπου 375 δις ευρώ σε ομόλογα.
«Το βρίσκω ανάρμοστο το πρόσωπο που είναι επιφορτισμένο με την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αν και μετά μαλάκωσε τη στάση του, για την υγεία των ιταλικών τραπεζών, από τη στιγμή που η Ιταλία είναι ένα από κράτη που τελούν υπό την τραπεζική εποπτεία του» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο της RAI ο γνωστός για την ευρωσκεπτικιστική πολιτική του στάση βουλευτής της Λέγκα του Βορρά.
Ο Bagnai αναφέρθηκε και στην προτροπή του Draghi προς την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει να αμφισβητεί το θεσμικό πλαίσιο του ευρώ.
«Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Δεν υπάρχει κίνδυνος να φύγει η Ιταλία από το ευρώ» υπογράμμισε ο Bagnai, τονίζοντας ότι η άνοδος του spread αποτυπώνει την ανησυχία των επενδυτών για το ενιαίο νόμισμα και τον κίνδυνο αυτό να διαλυθεί λόγω της Ιταλίας.
«Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει τώρα επειδή καθώς δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόθεση μας να φύγουμε τώρα ή στο μέλλον από το ευρώ.
Η κυβέρνηση δεν θέλει να φύγουμε από το ευρώ, πόσο μάλλον τώρα που η χώρα μας πρέπει να ξεπεράσει μια κρίση και βιώνει μια κρίσιμη κατάσταση από μακροοικονομική άποψη
Δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με κανέναν» τόνισε ο Bagnai.

Savona: Η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει στις ιταλικές τράπεζες, εάν υπάρξει κρίση

Τη θέση ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να υποδείξει λύσεις για προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, και ενδεχομένως να παρέμβει αν υπάρξει κρίση, διατύπωσε, από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona.
Ο Savona προειδοποίησε ακόμη ότι εάν το spread ανάμεσα στο ιταλικό και το γερμανικό ομόλογο αυξηθεί και δεν παρέμβει κανείς, τότε οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Όπως τόνισε ο Savona, μιλώντας στο «Skytg24», η διατήρηση των spreads υπό έλεγχο είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Τράπεζα.
«Αναπόφευκτα η πτώση της αξίας των τίτλων προκαλεί δυσκολίες για τις τράπεζες.
Μετά τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης, ποιος είναι υπεύθυνος για την σταθερότητα των τραπεζών;», διερωτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
«Θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα: δεν μπορούμε να έχουμε ένα ίδρυμα που κατέχει την αποκλειστική εξουσία της εποπτείας των τραπεζών, την αποκλειστική εξουσία της νομισματικής πολιτικής και δεν εκτελεί τις τυπικές λειτουργίες μιας κεντρικής τράπεζας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Savona.\

Τι δήλωσε ο Draghi

Μολονότι ο Draghi δήλωσε αισιόδοξος ότι ΕΕ και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία, κάλεσε την ιταλική κυβέρνηση να μην αμφισβητεί το ευρώ, ενώ απηύθυνε συστάσεις για τις τράπεζες και την αγορά ομολόγων.
Ο Draghi προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, τονίζοντας ότι οι σωστές πολιτικές φέρνουν μείωση των spread».
«Δεν έχω τη «μαγική σφαίρα» για να ξέρω τι θα γίνει με τα ιταλικά ομόλογα.
Τα ιταλικά ομόλογα είναι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα συμβεί εάν υποβαθμιστούν σε junk, δεν θέλω να κάνω εικασίες.
 Υπάρχουν κανόνες και τους ακολουθούμε».
Είμαι αισιόδοξος και έχω εμπιστοσύνη ότι ΕΕ και Ιταλία θα καταλήξουν σε συμφωνία», τόνισε ο Draghi.
«Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν δημοσιονομικά "μαξιλάρια".
Το χρέος αρκετών χωρών είναι πολύ υψηλό», τόνισε ο Draghi την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019.
Η Ιταλία θα πρέπει να λάβει υπόψιν της στον προϋπολογισμό τη σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όσον αφορά τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων (και της ελληνικής), λόγω της κρίσης στην Ιταλία, ο Draghi τόνισε ότι υπήρξαν αλλά ήταν περιορισμένες.
Σημείωσε ωστόσο ότι το spread ιταλικών και ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνεται.
O Draghi δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το πρόγραμμα ΟΜΤ, αγοράς ομολόγων μιας συγκεκριμένης χώρας, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ υπενθυμίζει ότι για να ενεργοποιηθεί πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα από τον ESM.
«Η εντολή που έχει λάβει η ΕΚΤ είναι για τη σταθερότητα των τιμών, όχι για τη χρηματοδότηση των χωρών», ξεκαθάρισε ο Draghi.

Στηρίζει την Ιταλία ο Trump

Στήριξη στην Ιταλική κυβέρνηση παρείχε ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας και ο πρωθυπουργός J. Conte, «εργάζονται πολύ σκληρά» για την οικονομία της χώρας και θα πετύχουν.
Το σχόλιο αυτό αναρτήθηκε στο Twitter λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 με το σκεπτικό ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και ζήτησε από τη Ρώμη να υποβάλει ένα νέο προσχέδιο μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι συμφωνεί «100%» με την Ιταλία στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί η χώρα αυτή στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Moscovici: Δεν έχει προηγούμενο η παρέκκλιση της Ιταλίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Την θέση ότι δεν έχει προηγούμενο η παρέκκλιση της Ιταλίας από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ διατύπωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης για τον προϋπολογισμό του 2019 και ενώ η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να αλλάξει το στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019.
Σε δηλώσεις του στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CNEWS o Μoscovici υποστήριξε ότι αυτοί που θα πληρώσουν το υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι τελικά οι ίδιοι οι Ιταλοί.
Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε πως η Κομισιόν προσβλέπει σε έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο με την ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό ενώ υπογράμμισε πως δεν είναι σε κρίση η οικονομία της Ευρωζώνης.

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ιταλικά ομόλογα 

Εν τω μεταξύ, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,48%, από 3,50% χθες. 


Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχτηκε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,7% και να κλείνει στις 18.683,27 μονάδες.


Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις, με τη μετοχή της Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 0,8%, της Banco Bpm να σημειώνει απώλειες 1,9%, της Unicredit να κλείνει στο -1,5%, της Mediobanca στο -2,7% και της UBI Banca να καταγράφει βουτιά 2,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης