Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο με NAVTEX για το Καστελόριζο - Κοτζιάς: Δεν αιφνιδιάσαμε την Άγκυρα με την αιγιαλίτιδα ζώνη

Νέα πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο με NAVTEX για το Καστελόριζο - Κοτζιάς: Δεν αιφνιδιάσαμε την Άγκυρα με την αιγιαλίτιδα ζώνη
Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 και για τέσσερις ώρες η Τουρκία δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία στο Αιγαίο, εκδίδοντας νέα NAVTEX για το Καστελόριζο, το οποίο θέτει σε κλοιό.  
Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018 και για τέσσερις ώρες η Τουρκία δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, με σκοπό να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, προβαίνοντας σε άτυπο αποκλεισμό του ελληνικού νησιού.
Σύμφωνα με την Τουρκική NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από τις 11 το πρωί μέχρι τις 15:00, σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή.
Η κίνηση αυτή έρχεται χρονικά μετά τις προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου του Erdogan, Yigit Bulut, περί καταστροφής της Ελλάδας σε μία στρατιωτική αναμέτρηση, την έξοδο του πλοίου «Πορθητής» αλλά και την παρατεταμένη ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Κοτζιάς: Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι

«Δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, διότι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη», ανέφερε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ήταν προγραμματισμένη από καιρό η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας,  Μ. Cavusoglu με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Πέτρο Μαυροειδή.
Όπως είπε, «όταν κλήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας για τη συνάντηση στην Άγκυρα, δεν ήμουν πια ο υπουργός Εξωτερικών.
Αυτή η πρόσκληση υπήρχε από καιρό για να γίνει μία φυσιολογική συνάντηση...
Ήταν μία προγραμματισμένη συνάντηση που ασφαλώς φαντάζομαι να ειπώθηκαν όσον αφορά την αιγαλίτιδα ζώνη κάποιες δικές τους ερωτήσεις ή απορίες.
Αλλά δεν αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι, διότι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη».
 Για το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα  της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «θέλουμε η Κύπρος να είναι μία χώρα με πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία και διατυπώσαμε τη θέση να γίνει η Κύπρος ένα κράτος κανονικό μέλος του ΟΗΕ.
Αυτή την κανονικότητα την έχει αποδεχτεί σε όλα του τα κείμενα ο κ. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Κανονικότητα σημαίνει χωρίς κατοχικά ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυητικές δυνατότητες από τρίτους...
Πρέπει να είναι κανονικό κράτος, χωρίς Τούρκους κατακτητές.
Για πρώτη φορά, πάρα πολλά κράτη και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι πια ‘μόνο’ ως πρόβλημα του ΟΗΕ το Κυπριακό, αλλά ένα κράτος με μεγάλες δυνατότητες, με έναν ιδιαίτερο γεωστρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή».
Όσον αφορά τα κυπριακά δικαιώματα, «η αίσθηση η δική μου είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες που κάνουν τις εξορύξεις και τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ και κυρίως προέρχονται από Γαλλία και ΗΠΑ έχουν τη στήριξη του κράτους τους και κατά προέκταση έχουν και τη θωράκιση του κράτους τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας τόνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οριοθετηθεί με την Αίγυπτο.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι  παραμένει «βουλευτής της πλειοψηφίας» και απέρριψε τα περί αυτονόμησής από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο  του ιδίου όσιο και της Κίνησης Πράττω που έχει ιδρύσει.

Που αποσκοπεί η κυβέρνηση με την κατάθεση του νομοσχεδίου 

Στο μεταξύ, η κατάθεση νομοσχεδίου που επέλεξε η κυβέρνηση για την επέκταση των 12 μιλίων της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο αποσκοπεί κατά πρώτον στην θεσμική εσωτερικά διευθέτηση του ζητήματος με την συμμετοχή των κομμάτων και ειδικά της αντιπολίτευσης.
Κατά δεύτερον θα επιχειρήσει να αναδείξει συνολικά ως πολιτικό επίτευγμα την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων, σε αντιπαράθεση με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.
Παράληλα όσον αφορά την κριτική για έλλειψη πολιτικής βούλησης σε σχέση και με αντίστοιχη πρωτοβουλία σε σχέση με την Τουρκία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το γεγονός ότι οι αποστάσεις με την Τουρκία μετά τα 6 μίλα "βρίσκουν" τουρκικό έδαφος δεν επιτρέπει αντίστοιχη κλιμάκωση προς Aνατολάς.
Από την πλευρά τους οι Τούρκοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση με προεκτάσεις της τούρκικης ΑΟΖ σε εφαπτομένη της Λιβυής και της Αιγύπτου, σύμφωνα με σχετικούς χάρτες που επιδεικνύουν.
Για τα Δωδεκάνησα αποδέχονται μόνο τα 6 ναυτικά μίλα και όχι την παρεμβολή της υφαλοκριπίδας, ενώ για την Κρήτη το casus belli ισχύει για υπέρβαση των 6 μιλίων στο όλο τμήμα του νησιού.
Οι Τούρκοι προωθούν με κάθε τρόπο την ανατροπή του status qvo στην ΝΑ Μεσόγειο και προετοιμάζουν για έρευνες το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ.

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία βάζει σε δοκιμασία την ειρήνη στην περιοχή

Η Τουρκία θέτει σε δοκιμασία τη σταθερότητα και την ειρήνη, τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τη νέα NAVTEX, που εξέδωσε η Άγκυρα για το Καστελόριζο με σκοπό άσκηση έρευνας και διάσωσης την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018.
«Η νέα απαράδεκτη τουρκική NAVTEX και η επίμονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, διατηρούν και τροφοδοτούν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
 Η Άγκυρα βάζει έτσι σε δοκιμασία τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή», σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος και προσθέτει:
«Η ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά πρέπει να βρει απέναντί της όχι μόνον την Ελλάδα και τα θιγόμενα κράτη, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης