Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Περιορισμένο το έλλειμμά μας - Εύρωστες οι τράπεζες μας, δεν υπάρχουν κίνδυνοι

Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Περιορισμένο το έλλειμμά μας - Εύρωστες οι τράπεζες μας, δεν υπάρχουν κίνδυνοι
«Οι επενδυτές που συνάντησα δεν ενδιαφέρονται για το spread», είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών
Στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, αναφερόμενος εκ νέου στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας του.
 «Το έλλειμμά μας, στην πραγματικότητα, είναι περιορισμένο», τόνισε ο Tria.
Υπενθύμισε δε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεπε, για το 2019, οικονομική ανάπτυξη του 1,4%, ενώ η τωρινή, ανέβασε το ποσοστό στο 1,5%».
«Οι επενδυτές που συνάντησα δεν ενδιαφέρονται για το spread, αλλά για το τι θα κάνει η κυβέρνηση στην Ευρώπη», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.
Εκτίμησε, δε, ότι «οι αυξομειώσεις του spread εξαρτώνται από μια πολιτική αβεβαιότητα, από την στιγμή που, στην Ιταλία, δεν υπάρχουν δημοσιονομικά στοιχεία ή οικονομική κρισιμότητα που να το δικαιολογεί».
Σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario  Drahgi, ο Tria υπογράμμισε ότι «η παρέμβασή του δεν ήταν άτοπη, διότι περιέγραψε την πραγματικότητα».
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι «οι τράπεζες της χώρας είναι ακόμη εύρωστες, σε θέση να περάσουν τα τεστ αντοχής» και ότι «προς το παρόν, δεν υπάρχουν κίνδυνοι».
Την ανάγκη οι κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν απόλυτα ανεξάρτητες στις επιλογές της νομισματικής πολιτικής που ασκούν, τόνισε  χθες (26/10) ο Draghi μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου.
Ο κ. Draghi υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να ασκήσουν δημοσιονομική πολιτική, ενώ ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η χρήση μη συμβατικών μέτρων από την ΕΚΤ –όπως το QE- αποδείχθηκαν σωτήρια για τη ζώνη του Ευρώ.
Τόνισε, ακόμη, ότι μία κεντρική τράπεζα ουσιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει ορθά και να επιτύχει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε – που δεν είναι άλλος από τη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων – εάν δεν είναι απόλυτα ανεξάρτητη.
Όπως εκτίμησε «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι ισχυρές και ανεξάρτητες. ΄
Η στήριξη της ανεξαρτησίας τους από τους πολιτικούς ενισχύει και την αξιοπιστία.
Η αξιοπιστία εξαρτάται από την ανεξαρτησία: η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να υπόκειται σε δημοσιονομική ή πολιτική κυριαρχία και πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέγει τα μέσα που είναι τα πλέον κατάλληλα για την εκπλήρωση της εντολής της.
Ως εκ τούτου, οι νομοθέτες πρέπει να προστατεύουν την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, καθώς είναι ουσιώδεις για την εκπλήρωση της εντολής που έχουν καθορίσει οι ίδιοι».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης