Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν «βλέπει» φούσκα στην αγορά ακινήτων ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου

Δεν «βλέπει» φούσκα στην αγορά ακινήτων ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου
Το σχόλιο του Κύπριου ΥΠΟΙΚ για την αγορά ακινήτων 
Τις αναφορές περί «φούσκας» στην αγορά ακινήτων απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ειδικά στον τομέα ακινήτων υψηλής αξίας, χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση.
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 στην επιτροπή οικονομικών, μέλη της επιτροπής εκ μέρους κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστήριξαν ότι η ανάπτυξη που παρουσιάζει η οικονομία καθώς και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης σε σχέση με τον προϋπολογισμό, βασίζεται στους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού που δεν προσφέρουν ασφαλή βάση, όπως ανέφεραν.
Βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για εξελισσόμενη φούσκα στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων, επικρίνοντας ταυτόχρονα την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με το σχέδιο επενδύσεων μέσω του οποίου επενδυτές αποκτούν κυπριακή υπηκοότητα.
Απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για φούσκα στον τομέα ακινήτων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι τιμές ακινήτων τώρα άρχισαν να ανακάμπτουν και πως υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά που είναι αντίθετα με μια οικονομία σε υπερθέρμανση ή σε φούσκα.
Ανέφερε πως ούτε η εξέταση επιμέρους τομέων, όπως ο τομέας των ακινήτων δεν δείχνει κάτι τέτοιο και πρόσθεσε πως καταγράφεται αντιστροφή της πτώσης των τιμών αλλά όχι δραστική αύξησή τους, κάτι που δεν μπορεί να θεωρηθεί φούσκα, όπως είπε.
Τόνισε πως βασικό χαρακτηριστικό που θα καθιστούσε μη βιώσιμη την ανάπτυξή του τομέα ακινήτων είναι εάν η ανάπτυξή του βασιζόταν σε τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος εάν ξαφνικά σταματήσει έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις ακόμα και στους ισολογισμούς τραπεζών.
Αντίθετα σημείωσε, ότι φτάνουν κοντά του παράπονα για το ότι οι τράπεζες δεν προχωρούν σε δανεισμό για τον τομέα των κατασκευών, όπως το έπρατταν προηγουμένως.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα ακινήτων υψηλής αξίας, σημειώνοντας ότι ο εν λόγω τομέας χρήζει παρακολούθησης.
«Δεν καταγράφει χαρακτηριστικά φούσκας, κανένας πύργος δεν κτίζεται με δανεικά, είναι πωλήσεις τοις μετρητοίς, αλλά χρήζει προσεκτικής παρακολούθησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης