Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ανάπτυξη 1,1% για την Ιαπωνία το 2018, επιβράδυνση το επόμενο έτος

Moody's: Ανάπτυξη 1,1% για την Ιαπωνία το 2018, επιβράδυνση το επόμενο έτος
Οι προβλέψεις της Moody's για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου 
Ανάπτυξη της τάξεως του 1,1% για την Ιαπωνία (Α1, σταθερό outlook), την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αναμένει για το τρέχον έτος η Moody's Investors Service, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση στο 0,8% το επόμενο έτος.
Πέρα από το 2019, η ανάπτυξη της Ιαπωνίας θα παραμείνει κάτω από 1%.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι αναιμικές επιδόσεις αποτελούν μεταξύ άλλων απόρροια των επιπτώσεων του προστατευτισμού από πλευράς ΗΠΑ στο εμπόριο, αλλά και των φυσικών καταστροφών.
Ο οίκος προειδοποιεί για το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο, όμως, αφορά εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης
Ωστόσο, σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη, διαφοροποιημένη και υψηλού εισοδήματος οικονομία της χώρας.
«Στο πλαίσιο αυτό, η κυριότερη πιστωτική πρόκληση για την Ιαπωνία είναι η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ βραχυπρόθεσμα, το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο λόγω της χαμηλής αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
Η εφαρμογή της αύξησης του φόρου κατανάλωσης που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2019, θα συμβάλει στην περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση μεσοπρόθεσμα, μολονότι ο αντίκτυπός της θα μειωθεί με την αντιστάθμιση των μέτρων για την εξομάλυνση της μεταβλητότητας της ανάπτυξης γύρω από τη φορολογική αύξηση.
Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, η Moody's αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα σταθεροποιηθεί κοντά στο σημερινό της επίπεδο, λίγο πάνω από 200% του ΑΕΠ, όπου παρέμεινε από το 2015 μετά από μια ταχεία αύξηση κατά 50% την προηγούμενη δεκαετία».
«Περιορισμένο από τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία, το αναπτυξιακό δυναμικό της Ιαπωνίας παραμένει από τα χαμηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και τα μέτρα που στοχεύουν στην ενθάρρυνση μεγαλύτερης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό βοήθησαν στην αντιστάθμιση αυτών των δημογραφικών τάσεων.
Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια μεταξύ 2007 και 2017, υπερτονίζοντας την ταυτόχρονη μείωση του πληθυσμού μεταξύ 15 και 64 ετών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης