Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έρχονται εκθέσεις crash tests από διεθνείς οίκους συγκρίνοντας πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Το 2020 η Ελλάδα ξανά σε επενδυτική βαθμίδα

Έρχονται εκθέσεις crash tests από διεθνείς οίκους συγκρίνοντας πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Το 2020 η Ελλάδα ξανά σε επενδυτική βαθμίδα
Oι διεθνείς οίκοι θα προβούν σε crash tests μεταξύ των κυβερνητικών πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ και όλα αυτά υπό τον μανδύα των ορίων που θέτουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.
Εκθέσεις που θα αναλύουν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και τις αλλαγές μπορεί να φέρει η ΝΔ, προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα από διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς οίκους.
Όπως αναλύει στέλεχος της Nomura που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews η Ελλάδα σε διάστημα 7 μηνών από σήμερα θα διεξάγει εκλογές κατά το πιθανότερο σενάριο.
Οι επενδυτικές τράπεζες ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και να έχουν επαφές με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ ώστε να παρουσιάσουν τους βασικούς στόχους των δύο βασικών κομμάτων.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερή υπεροχή της ΝΔ ωστόσο δεν θα εγκαταλείψουν οι ξένοι οίκοι τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς θεωρούν ότι θα παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι.
Στις αναλύσεις θα αποτιμηθεί η κυβερνητική αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα αξιολογηθεί πως η ΝΔ μπορεί να διαφοροποιηθεί.
Πάντως η ΝΔ χρειάζεται να προτάξει την αναδόμηση της μεσαίας αστική τάξης, της ισχυροποίησης του χρηματιστήριου και των τραπεζών και βεβαίως της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Η ΝΔ είναι πιο φιλική στις αγορές οι οποίες εάν οι εκλογές διεξαχθούν Μάιο 2019 θα αρχίσουν να προεξοφλούν την νίκη από Μάρτιο 2019.
Μέχρι τώρα οι αμερικανικοί οίκοι είχαν κρατήσει ουδέτερη και όχι αρνητική στάση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προφανώς για πολιτικές σκοπιμότητες.
Ωστόσο το βασικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι το 2020 θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – και αυτό θα επιχειρήσει να το καρπωθεί με εκδόσεις ομολόγων.
Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα έρθει προς το τέλος του 2019 δεν θα αλλάξει ουσιωδώς τα σχέδια γιατί π.χ. αύξηση 0,25% ή δύο αυξήσεις συνολικά 0,50% δεν αλλάζουν το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος.
Έχει εκτιμηθεί ότι πάνω από 1% θα αρχίσει η Ελλάδα να έχει ξανά προβλήματα σε σχέση με τον κίνδυνο τιμολόγησης των ομολόγων.
Η σύγκριση που θα επιχειρήσουν οι ξένοι οίκοι το επόμενο διάστημα μεταξύ της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ θα αποτελέσει καλή βάση για επενδυτική αναθέρμανση.
Ωστόσο το ζήτημα των τραπεζών είναι κεφαλαιώδες και μόνο εάν εφαρμοστεί κάποιας μορφής συλλογική λύση π.χ. τιτλοποιήσεις 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με κρατικές εγγυήσεις τα τραπεζικά ομόλογα senior bond ή αυξήσουν τα κεφάλαια τους θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην νέα προσπάθεια της Ελλάδος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανόησε την σημασία των υγιών και κεφαλαιακά επαρκών τραπεζών, ούτε την ουσιαστική σημασία του χρηματιστηρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανόησε πόσο σημαντική είναι η μεσαία οικονομική τάξη, ούτε πόσο κεφαλαιώδους σημασίας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει μάχες με κοινωνική στίγμα π.χ. συντάξεις και δημόσιοι υπάλληλοι με κριτήρια εκλογικής πελατείας και όχι εθνικού οικονομικού συμφέροντος.
Η ΝΔ από την άλλη πλευρά πρέπει να επαναφέρει την αγορά στο προσκήνιο όχι στο περιθώριο που βρίσκεται την τρέχουσα περίοδο αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζονται υγιείς τράπεζες.
Χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη στις ελληνικές μετοχές.
Το χρηματιστήριο είναι ένα είδος κοινωνικού καπιταλισμού που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περιθωριοποίησε καθώς αντιμετώπισε τον έλληνα επενδυτή ως εν δυνάμει φοροφυγά και ίσως κοινό απατεώνα.
Με βάση πληροφορίες του bankingnews οι διεθνείς οίκοι θα προβούν σε crash tests μεταξύ των κυβερνητικών πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΝΔ και όλα αυτά υπό τον μανδύα των ορίων που θέτουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης