Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit negative η γήρανση του πληθυσμού σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

Moody's: Credit negative η γήρανση του πληθυσμού σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα
Η έκθεση της Moody's για Ιαπωνία και Νότια Κορέα
Η γήρανση του πληθυσμού σε Ιαπωνία (A1, σταθερό outlook) και Νότια Κορέα (Aa2, σταθερό outlook) αναμένεται να επιδράσει αρνητικά (credit negative) στο πιστωτικό προφίλ των δύο χωρών, σχολιάζει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί για την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, το υψηλό δημόσιο χρέος και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, εν μέσω νομισματικής σύσφιξης παγκοσμίως,
Προς το παρόν, η αύξηση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού και στις δύο χώρες -ιδίως των ηλικιωμένων και των γυναικών- συμβάλλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, ωστόσο οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα γίνουν ιδιαίτερα εμφανείς στη δεκαετία του 2030.
Τις επόμενες δεκαετίες, η δυνητική αύξηση του ΑΕΠ της Κορέας (σταθερή στα Α2) θα μειωθεί σταδιακά έως το τέλος της Ιαπωνίας (σταθερή), καθώς οι μειώσεις του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας μειώνουν τις εισφορές από την εργασία, επισημαίνεται.
Μέχρι στιγμής, παρατηρείται έλλειψη έλξης για την αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, παρά τις προσπάθειες και των δύο κυβερνήσεων σε αυτόν τον τομέα.
Η αύξηση των κρατικών δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση θα ενταθεί.
Ωστόσο, ελλείψει αντισταθμιστικών μέτρων, το δημόσιο χρέος των δύο χωρών θα αυξηθεί σημαντικά, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην Ιαπωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης