Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βροχή από νομοσχέδια για αναδρομικά, εισφορές, κοινωνικό μέρισμα και αντίμετρα

Βροχή από νομοσχέδια για αναδρομικά, εισφορές, κοινωνικό μέρισμα και αντίμετρα
Ο χορός θα ανοίξει  με το νομοσχέδιο για την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς.
Μπαράζ από νομοσχέδια με διατάξεις για μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών,  επιστροφές αναδρομικών, επιδόματα και κοινωνικά μερίσματα προωθεί η κυβέρνηση για ψήφιση  στη Βουλή.
Ο χορός θα ανοίξει  με το νομοσχέδιο για την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς.

Πρόκειται για χρήματα τα οποία ανήκουν στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια», οι δικαιούχοι των οποίων έχουν δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την καταβολή τους από το 2012.
Σειρά θα πάρουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε περισσότερους από 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.
Τα υπόλοιπα μέτρα, όπως το αυξημένο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, το κοινωνικό μέρισμα του 2018 που αφορούν διάφορες ομάδας του πληθυσμού θα έρθουν τμηματικά στη Βουλή με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Εντός των μέτρων που θα νομοθετηθούν θα είναι και οι μειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ μολονότι θα τεθούν σε ισχύ από το 2021.

Αναλυτικότερα, τα νομοσχέδια αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις  που θα πάρουν τον δρόμο προς την Βουλή είναι:

1.Αναδρομικά σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς:
Το συνολικό ποσό των αναδρομικών το οποίο θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Από αυτά περίπου 800 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε 250.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες και τα υπόλοιπα 400 εκατ. θα δοθούν σε πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Κάπως έτσι, πριν από τα Χριστούγεννα, περίπου 280.000 δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους με τα σχετικά ποσά των αναδρομικών να ξεπερνούν ακόμα και τα 11.000 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ενώ αρχικά είχε επιλεγεί η λύση των δύο δόσεων καταβολής, όπως φαίνεται θα προτιμηθεί τελικά η μία δόση.
Πρέπει να σημειωθεί πως:

- Οι ένστολοι έχουν ήδη λάβει σε μηνιαίες δόσεις τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 με τον νόμο 4093/2013. Πλέον το Δημόσιο οφείλει να τους καταβάλει ακαθάριστα ποσά αναδρομικών, τα οποία αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των περικοπών σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που τους επιβλήθηκαν την περίοδο από την 1η-8-2012 έως την 31η-12-2017 με τον νόμο 4093/2013.

- Τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα λάβουν τα ποσά των αποδοχών που έχασαν αναδρομικά όχι από την 1η-8-2012, ημερομηνία που τέθηκαν σε ισχύ οι αντισυνταγματικές περικοπές του ν. 4093/2012 στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματά τους, αλλά από την 1η-1-2015, ημερομηνία που δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή τριών καθηγητών κατά των περικοπών του ν. 4093/2013.
Μόνο τρεις καθηγητές που προσέφυγαν δικαιούνται πλήρους αποκατάστασης των αποδοχών τους, δηλαδή αναδρομικά από την 1η-8-2012.

- Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν προκύπτει νομική υποχρέωση για την Ελληνική Πολιτεία να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν και οι γιατροί του ΕΣΥ στη γενικότερη ρύθμιση για τη χορήγηση αναδρομικών με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες.

2. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών:
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται από 20% σε 13,33% από 1ης Ιανουαρίου του 2019.
Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος.
Το ασφάλιστρο υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ), που σήμερα είναι στο 6,95%, δεν προβλέπεται να αλλάξει. Συνεπώς το κατώτατο ασφάλιστρο θα παραμείνει 167,95 ευρώ και η ελάφρυνση θα ξεκινά από εισόδημα 7.032 και πάνω.

3. ΕΝΦΙΑ: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δυο φάσεις, 1ης Ιανουαρίου του 2019 η πρώτη και 1ης Ιανουαρίου του 2020 η δεύτερη.
Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν δύο αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος εποπτείας.
Μεσοσταθμικά η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα φθάσει το 30% ενώ για 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλές περιουσίες οι «εκπτώσεις» στον φόρο θα πλησιάσουν το 50%.

4. ΦΠΑ: Την μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ «κλειδώνει» από τώρα η κυβέρνηση, μολονότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021.
Σύμφωνα με την σχετική διάταξη ο υψηλός ΦΠΑ θα υποχωρήσει στο 22% από 24% και ο χαμηλός στο 12% από 13%.

5. Κοινωνικό Μέρισμα: Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ως έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.
Το μέρισμα σχεδιάζεται να δοθεί τον Δεκέμβριο, αλλά το τελικό του ύψος και η κατανομή του βρίσκονται υπό εξέταση. 
Στο οικονομικό επιτελείο θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο με πέρυσι, εφαρμόζοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης