Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προεκλογική ένταση και σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα πυροδοτεί η κυβέρνηση

Προεκλογική ένταση και σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα πυροδοτεί η κυβέρνηση
Το τεταμένο και πολωτικό κλίμα που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις 20 Νοεμβρίου
Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν σταθερά στην σύγκρουση και την ένταση με την αντιπολίτευση σε όλα τα μέτωπα.
Ακόμη και στην Συνταγματική Αναθεώρηση που χρειάζεται την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση προτιμά την αντιπαράθεση.
Όλες οι κινήσεις της οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Δεν πέρασε απαρατήρητο, μάλιστα, ότι απέστειλε επιστολή ενόψει της πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, σε τρεις από το Κίνημα Αλλαγής και μάλιστα απηύθυνε πρόσκληση και στον Γιώργο Παπανδρέου που δεν εκπροσωπείται στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, εντείνεται η πόλωση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η στοχοποίηση πρώην υπουργών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προκαλεί δριμεία αντιπαράθεση τόσο με την Αξιωματική Αντιπολίτευση όσο και με το Κίνημα Αλλαγής.
Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβερνητική πλειοψηφία προετοιμάζει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υγεία βάζοντας στο στόχαστρο πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδηγούν στα άκρα τη σύγκρουση κυβέρνησης αντιπολίτευσης.
Το γεγονός αυτό προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θέτει σε εφαρμογή το δόγμα Πολάκη.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάνει λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα ειδικά σε μια υπόθεση όπου 18 μήνες δεν προέκυψε κανένα στοιχείο.
Ταυτόχρονα, στο στρατόπεδο της Πειραιώς τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καλύψει ούτε τα δικά της σκάνδαλα που έχουν έρθει στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, εννοώντας την ιστορία με τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία, τις αλληλοκατηγορίες για τον Τζορτζ Σόρος στο υπουργικό συμβούλιο παρουσία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στη σύμβαση του Ελευθέριος Βενιζέλος.
Από το Μέγαρο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν, περιμένουν το πόρισμα και επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ωστόσο, εκφράζουν την πεποίθηση  ότι για την κυβέρνηση είναι προνομιακό το πεδίο που αφορά τη διαφθορά και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος που χει συμβεί στο παρελθόν.
Και προκειμένου να εμπεδωθεί αυτή η αντίληψη στην κοινή γνώμη επιλέγουν να κάνουν αργές διαδικασίες με αρκετές συνεδριάσεις μέχρις ότου αποφασίσουν να το πάνε στη Βουλή για συζήτηση και απόφαση.  
Ένταση επιχειρείται να δημιουργηθεί ακόμη και στο θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών.
Ακόμη κι εκεί που συμφωνούν η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργεί ένταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, κοινό σημείο και στα δύο ζητήματα αλλά και γέφυρα με τα άλλα κόμματα αποτελεί η αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Μια αλλαγή που είναι ώριμη και στην αναγκαιότητά της συμφωνούν όλα τα κόμματα.  
Από τη μια η κυβέρνηση μέσω αυτής της ανάγκης εκτιμά ότι έχει καταφέρει να ρυμουλκήσει τη ΝΔ παρά τις αρχικές διαφωνίες της σε ένα διάλογο και κατά συνέπεια θα επιδιώξει να χτίσει συναίνεση ως πρόπλασμα μιας πολιτικής συμμαχίας και για τις Πρέσπες ενδεχομένως με το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής.
Την ίδια ώρα όμως εκτιμά ότι μέσα από το πόρισμα της επιτροπής θα θέσει μία ρήτρα διαφάνειας στο διάλογο της επόμενης μέρας.
Σε κάθε περίπτωση, το τεταμένο και πολωτικό κλίμα που χαρακτηρίζει το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις 20 Νοεμβρίου όταν θα δοθεί το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής σε ότι αφορά τους πρώην υπουργούς επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης