Διεθνή

Ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας από τη Γαλλία

Ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας από τη Γαλλία
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας 
Η Νέα Καληδονία, ένα μικρό στρατηγικής σημασίας έδαφος στον Ειρηνικό με 270.000 κατοίκους, πρόκειται να αποφασίσει την Κυριακή (4/11) σε ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης, αν θα παραμείνει γαλλική, κάτι που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο, ή θα επιλέξει την ανεξαρτησία.
Σχεδόν 175.000 ψηφοφόροι αυτού του αρχιπελάγους, που ανήκει από το 1853 στη Γαλλία και διαθέτει σημαντικά αποθέματα νικελίου, θα πρέπει να πουν αν θέλουν «η Νέα Καληδονία να αποκτήσει πλήρη κυριαρχία και να γίνει ανεξάρτητη».
Στην πρωτεύουσα Νουμεά και τα περίχωρα, όπου ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού, το γεγονός ότι πλησιάζει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που θα εξετασθεί επιμελώς στο Παρίσι, 18.000 χιλόμετρα μακρύτερα, δεν είναι και τόσο ορατό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μερικές ώρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται να γίνει γνωστό το βράδυ της Κυριακής (πρωί της Δευτέρας στη Γαλλία), μερικοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας έκαναν ωστόσο την εμφάνισή τους σήμερα στις παραλίες, επιβαίνοντας σε μια εικοσαριά αυτοκίνητα και κρατώντας σημαίες των αυτοχθόνων Κανάκ.
Στην έξοδο της πόλης, κατά μήκος της οδού που οδηγεί προς τον βορρά, η σημαία των Κανάκ είναι επίσης πανταχού παρούσα.
Σε μια γέφυρα, μια εικοσαριά Κανάκ είχαν συγκεντρωθεί με σημαίες της Κορσικής και των Κανάκ και οι αυτοκινητιστές τους χαιρετούσαν με κορναρίσματα.
Στο στρατόπεδο των αντιπάλων της ανεξαρτησίας, η γαλλική σημαία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αν και σήμερα τουλάχιστον ένας αυτοκινητιστής την κρατούσε στη Νουμέα.
«Όχι» είχαν γραφτεί με κιμωλίες στα χρώματα της γαλλικής σημαίας στον δρόμο που οδηγεί προς βορράν.
Οι δημοσκοπήσεις προλέγουν τη νίκη του «όχι» με ποσοστό από 64% έως 75%.
Οι Κανάκ, η ριζοσπαστική τάση των οποίων έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 50% του εκλογικού σώματος και δεν είναι όλοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης