Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση κερδών και εσόδων για την Petrobras το γ’ τρίμηνο 2018

tags :
Αύξηση κερδών και εσόδων για την Petrobras το γ’ τρίμηνο 2018
Κέρδη 1,8 δισεκ. δολαρίων για την Petrobras το γ’ τρίμηνο 
Βελτιωμένες οικονομικές επιδόσεις παρουσίασε για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η -ταλανιζόμενη από τα σκάνδαλα- Petróleo Brasileiro (Petrobras), χάρη στις αισθητά υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
Ειδικότερα, ο πετρελαϊκός κολοσσός της Βραζιλίας κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 6,6 δισεκ. ρεάλ (περίπου 1,8 δισεκ. δολάρια), από 266 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθαν σε 98,3 δισεκ. ρεάλ, από 71,8 δισεκ. το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 29,9 δισεκ. ρεάλ, από 19,2 δισεκ., ενώ το καθαρό χρέος της εταιρείας υποχώρησε σε 72,9 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, από 73,7 δισεκ. δολάρια τρεις μήνες νωρίτερα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι αρχές της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλαν πρόστιμο ύψους 853,2 εκατ. δολαρίων στην Petrobras, κλείνοντας έτσι μία πολυετή έρευνα για τις πρακτικές της κολοσσιαίας εταιρείας.
Το 80% του προστίμου θα εισπραχθεί από τη Βραζιλία, επισημαίνεται.
Όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, το σκάνδαλο μεγατόνων αφορούσε κατά συρροή πληρωμή «μιζών» από τη βραζιλιανική εταιρεία.
Οι δωροδοκίες έλαβαν χώρα μεταξύ 2004 και 2012, με το εκτιμώμενο ποσό να φθάνει τα 2 δισεκ. δολάρια, το ήμισυ του οποίου κατέληξε σε πολιτικούς και κόμματα.
Υπενθυμίζεται πως, την 1η Ιουνίου 2017, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκής Petróleo Brasileiro (Petrobras), Pedro Parente, υπέβαλε την παραίτησή του, στον απόηχο των μαζικών απεργιών στη Βραζιλία, που ανάγκασαν την τοπική κυβέρνηση να μειώσει τις τιμές των καυσίμων.
Η Petrobras παρουσίασε ζημίες ύψους 446 εκατ. ρεάλ (136 εκατ. δολάρια) για το σύνολο του 2017 η Petróleo Brasileiro (Petrobras), εξαιτίας της επιβάρυνσης που προέκυψε από το πρόστιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το πολύ «αμαρτωλό» παρελθόν της.
Τα κέρδη θα είχαν ανέλθει σε 7,1 δισεκ. ρεάλ, σε περίπτωση που δεν είχε επιβληθεί το πρόστιμο.
Η Petrobras κατέβαλε ποσό ύψους 3,4 δισεκ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να κλείσει η δικαστική διαμάχη που είχε με επενδυτές στις Η.Π.Α., αναφορικά με εμπλοκή της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης