Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Μαρινόπουλος άσκησε δικαιώματα ψήφου που δεν είχε για να «εξαϋλώσει» το ενέχυρο της Alpha στα OK Markets

Η Μαρινόπουλος άσκησε δικαιώματα ψήφου που δεν είχε για να «εξαϋλώσει» το ενέχυρο της Alpha στα OK Markets
Η αντιπαράθεση στα δικαστήρια και οι αποφάσεις κόλαφος που δικαιώνουν την Alpha bank
Μια απίστευτη ιστορία βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες με εμπλεκόμενους του όμιλο Μαρινόπουλου, την ΟΚ anytime Markets και την Alpha Bank.
Η τράπεζα με σωρεία δικαστικών προσφυγών επιχείρησε και πέτυχε μέχρι στιγμής να μπλοκάρει δύο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ΟΚ anytime markets οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα να εξαϋλωθεί το ενέχυρο της Alpha επί του 51% των μετοχών της ΟΚ τις οποίες κατείχε ο όμιλος Μαρινόπουλου.
Η διοίκηση της ΟΚ και μέτοχοι του 49% της εταιρίας μαζί με τον όμιλο Μαρινόπουλου συγκάλεσαν δύο Γενικές Συνελεύσεις τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2017 αποφασίζοντας «ομόφωνα» αυξήσεις κεφαλαίου 300.000 ευρώ σε κάθε συνέλευση.
Στην πρώτη αύξηση κεφαλαίου την αύξηση κάλυψαν οι μέτοχοι μειοψηφίας Δέσποινα Ξυνού και Παναγιώτης Κορκιδάκης στο σύνολό της αφού η Μαρινόπουλος παραιτήθηκε από το δικαίωμα προτίμησης.
Με τον τρόπο αυτό περιορίστηκε το ποσοστό Μαρινόπουλου που ήταν σε ενέχυρο από 51% σε 29,27%.
Στη δεύτερη αύξηση με ποσοστό 70,73% οι μέτοχοι του 49% που είχαν πάρει την πλειοψηφία δεν επέτρεψαν καν στην Alpha να παραστεί στη συνέλευση και ανέβασαν το ποσοστό στο 79,47% εξαϋλώνοντας το δικαίωμα ψήφου της Alpha.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά της ΟΚ κατά τη δικαστική διαμάχη πρόβαλε το επιχείρημα ότι πλέον μετά τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος οι υποχρεώσεις μεταβιβάστηκαν στη Σκλαβενίτης. Όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά καθώς στη συμβάσεις που είχαν υπογραφεί προβλεπόταν ότι για να αρθεί το ενέχυρο οι μετοχές θα έπρεπε να μεταβιβαστούν στη Μαρινόπουλος πράγμα που ουδέποτε έγινε.
Έτσι το ενέχυρο παρέμεινε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφασή του 3022/2018 ήταν καταπέλτης για τις Μαρινόπουλος και ΟΚ καθώς στην απόφαση αναφέρεται πρώτον η Μαρινόπουλος συμμετείχε στις συνελεύσεις μη νομιμοποιούμενη ως μέτοχος, δεύτερον ότι οι αυξήσεις των 600.000 ευρώ δεν θα έλυναν το πρόβλημα ρευστότητας της ΟΚ καθώς οι οφειλές μόνο από αξιόγραφα ήταν 5,4 εκ ευρώ και τρίτον σκοπός των αυξήσεων ήταν η αποδυνάμωση της θέσης της Alpha και η ουσιαστική της παύση από συμμετέχουσα στη λήψη αποφάσεων για τη διοίκηση της εταιρίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης