Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Μολδαβίας για βασανιστήρια πολιτών από αστυνομικούς

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Μολδαβίας για βασανιστήρια πολιτών από αστυνομικούς
Καταδίκη της Μολδαβίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Στην καταδίκη της Μολδαβίας για την αστυνομική βία εναντίον πολιτών, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε μία από τις γυναίκες που προσέφυγαν, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα για την κακομεταχείριση τους από την αστυνομία ήταν αναποτελεσματική και ότι οι αστυνομικοί παρέμειναν ατιμώρητοι.
Οι δύο γυναίκες είχαν συλληφθεί σε επεισόδια ύστερα από διαδήλωση το 2009 και υπέστησαν βασανιστήρια από τους αστυνομικούς, αφού τις έγδυσαν και τις υπέβαλαν σε βαθιά καθίσματα (sit-ups) με ανοικτές πόρτες.
Σύμφωνα με την απόφαση, σε βάρος των ενστόλων, οι οποίοι ουδέποτε τιμωρήθηκαν πειθαρχικά ή παύθηκα από τα καθήκοντά τους, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις μετά από πολλά χρόνια, οι οποίοι τελικά καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, την ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή, με τριετή αναστολή.
Στο σκεπτικό του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει πως υπήρξε αναποτελεσματική έρευνα της υπόθεσης, αλλά και ότι οι επιβληθείσες ποινές ήταν εξαιρετικά επιεικείς.
Επισημαίνεται μάλιστα, ότι η αντιμετώπιση των αστυνομικών είναι ασυμβίβαστη με το στόχο της πρόληψης μελλοντικών περιπτώσεων κακομεταχείρισης από την αστυνομία.
Μεταξύ άλλων, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι προσφεύγουσες είχαν υποστεί ψυχολογική βία, οι εισαγγελικές αρχές δεν αντέδρασαν άμεσα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων πρώτων τριών μηνών μετά την ενημέρωση των πληροφοριών σχετικά με το φερόμενο αδίκημα (23 Απριλίου-23 Ιουλίου 2009), αλλά μόνο όταν οι δύο γυναίκες έκαναν επίσημη καταγγελία.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί αποτελεσματική έρευνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως ελλιπής και επιφανειακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης