Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σήμερα, 15/11, στις 17:30 η συνάντηση Στουρνάρα με τραπεζίτες για το έωλο σχέδιο για «κόκκινα» δάνεια και DTC

Σήμερα, 15/11,  στις 17:30 η συνάντηση Στουρνάρα με τραπεζίτες για το έωλο σχέδιο για «κόκκινα» δάνεια και DTC
Από τα 27 δισεκ. τα 15,8 δισεκ. του DTC είναι λογιστικά κεφάλαια τα οποία καθορίζονται με βάση την κερδοφορία
(upd4) Με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank συναντάται σήμερα 15/11 το απόγευμα, στις 17:30, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η παροχή ενημέρωσης αναφορικά με το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κεντρική τράπεζα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινων δανείων), το οποίο θα περιλαμβάνεται στην Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα παρουσιαστεί στις 22 Νοεμβρίου.
Οι ελληνικές τράπεζες, όπως έχουν αναφέρει με δηλώσεις τους επιτελικά τραπεζικά στελέχη, βρίσκονται μπροστά στην πολύ μεγάλη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, από 85 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις επικαιροποιημένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν πρόσφατα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
Τον Μάρτιο του 2016 τα κόκκινα δάνεια είχαν ανέλθει στο ιστορικό ρεκόρ των 107 δισ. ευρώ.
Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει από το 45% στο 20% το 2021, γεγονός που απαιτεί συνέχιση των προσπαθειών και πέραν του συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα, καθώς ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ευρώπη είναι μόλις 4% με 5%.
Η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 55 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας θα επιτευχθεί με βάση τον σημερινό σχεδιασμό των τραπεζών, κατά 50% από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, κατά 25%-30% από πλειστηριασμούς/ρευστοποιήσεις ακινήτων και κατά 20% από ρυθμίσεις δανείων.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 14 Νοεμβρίου 2018

Έλλειψη σοβαρότητας τα σχέδια Στουρνάρα  

Επικίνδυνα και αβάσιμα σχέδια τα οποία θολώνουν την επενδυτική ορατότητα και προκαλούν σύγχυση στους τραπεζίτες γιατί εκπονούνται εν αγνοία τους επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας.
Την ώρα που το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται καθαρές λύσεις και όχι λογιστικές αλχημείες που μάλιστα εκπορεύονται από την εποπτική αρχή…  
Αντί η Τράπεζα της Ελλάδος να εισηγηθεί καθαρές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, αντί να καθορίσει ένα οδικό χάρτη κεφαλαιακών ενισχύσεων που είναι οι καθαρές λύσεις… επεξεργάζεται διάφορα σχέδια για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Οι τράπεζες έχουν 88 δισεκ. προβληματικά δάνεια τα οποία αντιστοιχούν στο 47,6% των δανείων τους.
Έχουν 27 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος DTA και 15,8 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Από τα 27 δισεκ. τα 15,8 δισεκ. του DTC είναι λογιστικά κεφάλαια τα οποία καθορίζονται με βάση την κερδοφορία.
Όσο επιτυγχάνονται κέρδη αναβαλλόμενος φόρος και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις μειώνονται.
Το DTC έναντι των ιδίων κεφαλαίων είναι το υψηλότερο παγκοσμίως στην Ελλάδα καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 80%.
Η ΤτΕ όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει επεξεργαστεί διάφορα σχέδια για το DTC και τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών NPEs.
Αρχικώς είχαν εξεταστεί τα εξής
1)Τη δυνατότητα εφόσον υπάρχουν ζημίες να μην ενεργοποιείται ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογία και η υποχρεωτική αύξηση να καλύπτεται όχι υποχρεωτικά από το δημόσιο αλλά προαιρετικά από ιδιώτες που θα έχουν το πρώτο δικαίωμα
2)Την πώληση του ετήσιου DTC από τις τράπεζες σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Οι λύσεις αυτές είναι λογιστικές και στηρίζονται στην παραδοχή ότι θα εγκριθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGCom.
Φαίνεται ότι υπάρχει και 3η λύση να δημιουργηθεί ένα SPV με κεφάλαια 7-8 δισεκ. από DTC και ταυτόχρονα να εισφερθούν και έως 40 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Σαν μια bad bank όπου αφαιρείται κεφάλαιο από τις τράπεζες και δεν είναι σαφές σε ποια τιμή θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια.
Εάν είναι π.χ. στην ονομαστική αξία μείον προβλέψεις αυτό σημαίνει ότι θα εισφερθούν στο 48% με 47% της ονομαστικής αξίας, τιμές ακραίες και εκτός αγοράς και εκτός πραγματικότητας.
Οι λύσεις αυτές όχι μόνο απορρίπτονται από την DGcom αλλά το κυριότερο αποδεικνύουν ότι η ΤτΕ αντί να αποτελεί τον θεματοφύλακα της σοβαρότητας που παραμένει στοχοπροσηλωμένη σε σοβαρές λύσεις…φαίνεται ότι έχει χαθεί ο έλεγχος και σχεδιάζουν ατεκμηρίωτες, αβάσιμες, έωλες και κυρίως προκλητικά ανυπόστατες προτάσεις που δημιουργούν εντυπώσεις.
Δεν μπορεί η ΤτΕ να εμφανίζεται ως μηχανισμός λογιστικών τρικ, δεν μπορεί η ΤτΕ να παρουσιάζεται ως ένας ασόβαρος θεσμός που επιλέγει μεθόδους ασύμβατες με τον θεσμικό της ρόλο.
Η ΤτΕ αντί να καταδικάζει και να απορρίπτει προτάσεις και σχέδια που στηρίζονται σε λογιστικά τρικ θέλει να βάλει σε περιπέτειες τις τράπεζες και ταυτόχρονα να πλήξει και το δημόσιο το οποίο θα κληθεί να πληρώσει τις ζημίες από το capital buffer των 30 δισεκ.
Οι προτάσεις της ΤτΕ για SPV με χρήση DTC ούτε hedge funds δεν θα μπορούσε να εισηγηθεί.

Πως σχολιάζει έμπειρο στέλεχος των NPLs το σχέδιο της ΤτΕ για το DTC

"Το προβληματικό σκέλος του σχεδίου αυτού είναι η τιμή των NPEs που θα αγοράσει το SPV.
Εάν δεν υπάρχει κάποια εγγύηση από το κράτος, αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από οποιονδήποτε επενδυτή.
Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για την υποαπορρόφηση των NPEs.
Επιπλέον, οι κωδικοί DTC σχετίζονται με το Ελληνικό Δημόσιο και ως εκ τούτου έχουν χαμηλότερη πιστωτική διαβάθμιση και πιστοληπτική ικανότητα.
Από την άλλη πλευρά, εάν τα NPEs μεταβιβάζονταν σε τιμές αγοράς όπως αυτές της Amoeba, θα προέκυπτε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ως εκ τούτου, απορρίπτω αυτήν την ιδέα ως μη εφικτή.
Είναι μόνο χάσιμο πολύτιμου χρόνου"

Η μόνη πρόταση που έχει παρουσιαστεί και θεωρείται η πιο σοβαρή από όλες είναι το ιταλικό μοντέλο με τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων με έκδοση τραπεζικών ομολόγων 6-7 δισεκ. που θα εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο.
Η πρόταση αυτή έχει καταστεί γεγονός στην Ιταλία και έχει δοκιμαστεί ενώ και ο SSM φαίνεται να διάκειται θετικά.
Στο παρελθόν π.χ. το 2014 κορυφαίοι τραπεζίτες όπως ο Μιχάλης Σάλλας είχε εισηγηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για sale and lease back στα στεγαστικά προβληματικά δάνεια και SPV χωρίς DTC ή άλλες τέτοιες προσεγγίσεις που η σημερινή ΤτΕ δεν είχε κάνει αποδεκτά.

Υποσημείωση

Την ώρα που οι τράπεζες ζητούν εξαίρεση από την μείωση των φορολογικών συντελεστών για να μην υποστούν ζημία λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας η ΤτΕ επεξεργάζεται σχέδια για το DTC ωσάν να είναι hedge funds.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης