Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με ανταποδοτικό τέλος ΑΠΕ θα επιβαρύνονται στο εξής και τα φωτοβολταϊκά άνω των 20 MW

Με ανταποδοτικό τέλος ΑΠΕ θα επιβαρύνονται στο εξής και τα φωτοβολταϊκά άνω των 20 MW
Η άρση της απαλλαγής που ίσχυε για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή από το ΥΠΕΝ
Την υποχρέωση καταβολής ειδικού ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ θα αποκτήσουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ισχύος άνω των 20 MW, όπως εφαρμόζεται ήδη για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η άρση της απαλλαγής των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών θα έρθει άμεσα από το ΥΠΕΝ στη Βουλή, με τροπολογία που θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη σύσταση της «Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον μήνα.  
Η άρση της απαλλαγής αφορά έργα ισχύος άνω των 20 MW, τα οποία καταλαμβάνουν έκταση τουλάχιστον 400 στρεμμάτων, και γίνεται κατ’ αρχάς ενόψει των κοινών διαγωνισμών για νέα έργα ΑΠΕ.
Όπως είναι γνωστό, σε αυτές τις δημοπρασίες, θα μπορούν να συμμετάσχουν αιολικοί σταθμοί ισχύος άνω των 50 MW, φωτοβολταϊκά άνω των 20 MW καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.
Επομένως, με δεδομένο πως οι αιολικοί σταθμοί υποχρεώνονται στην καταβολή του τέλους, τυχόν συνέχιση της απαλλαγής των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών θα δημιουργούσε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.

Προετοιμασία για τον πρώτο κοινό διαγωνισμό ΑΠΕ

Όπως έχει γράψει το World Energy News, ο πρώτος κοινός διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Μάλιστα, επιδίωξη της ΡΑΕ είναι το σχέδιο προκήρυξης να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του 2018, ώστε καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα «κατέβουν» από κοινού αιολικές και φωτοβολταϊκές μονάδες, να υπάρξει επαρκής χρόνος για να τοποθετηθεί η αγορά σε όσα θα προβλέπονται για την υλοποίηση της διαδικασίας.
Πέρα, πάντως, από την ίση μεταχείριση των δύο τεχνολογιών στις κοινές δημοπρασίες, με την επέκταση του ανταποδοτικού τέλους στα φωτοβολταϊκά άνω των 20 MW, σκοπός του υπουργείου είναι να εξασφαλισθούν επιπλέον πόροι στους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τους Δήμους στους οποίους λειτουργούν σταθμοί ανανεώσιμων πηγών.
Μαζί με τα συστήματα ΑΠΕ σε κτίρια, έως σήμερα από το ανταποδοτικό τέλος απαλλάσσονται επίσης όλα τα φωτοβολταϊκά έργα, ανεξαρτήτως ισχύος.
Αντίθετα, το τέλος είναι ήδη εν ισχύ για τις αιολικές μονάδες, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τις μονάδες βιομάζας - βιοαερίου.
Το ανταποδοτικό τέλος αντιστοιχεί στο 3% του τζίρου των μονάδων ΑΠΕ, ενώ από το ποσό αυτό το 1% (γνωστό και ως οικιακό ανταποδοτικό τέλος) προορίζεται για τους κατοίκους όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες, το οποίο τους αποδίδεται μέσω εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το υπόλοιπο 1,7% αποδίδεται στους Δήμους και το 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης